Czarno-białe przyjęcie

Magda Duklas
Czarne makaroniki z białym kremem

Czarne makaroniki z białym kremem (Fot. Duklas/ Duklas.pl)

Obowiązują czarno-białe stroje, żadnych kolorów. To będzie bardzo snobistyczne przyjęcie
1 z 6
Fot. Duklas/ Duklas.pl
Fot. Duklas/ Duklas.pl

Czarno-biała przekąska

Składniki

 

Sposób przygotowania

Osączoną mozzarellę i oliwki mieszamy w miseczce, skrapiamy obficie oliwą i oprószamy grubo mielonym pieprzem.

2 z 6
Fot. Duklas/ Duklas.pl
Fot. Duklas/ Duklas.pl

Czarne grissini

Paluszki:

  • 1 dag świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
  • 25 dag mąki (typ 550)
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 torebki (po 3 g) atramentu z kałamarnicy (do kupienia np. na www.lamaree.pl lub w dobrych delikatesach)

 

Dodatki (niekoniecznie):

  • biały sezam
  • gruba sól morska

 

Do podania:

  • dowolny biały dip

 

Sposób przygotowania

Rozpuszczamy drożdże w 1/2 szklanki ciepłej wody. Mąkę łączymy z solą, wlewamy oliwę, drożdże, dodajemy atrament. Zagniatamy (jeśli mikserem, najpierw minutę na niskich obrotach, potem 4 min na średnich) ? ciasto ma być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, blachę wyściełamy pergaminem. Ciasto rozwałkowujemy na grub. 1/2 cm, wycinamy długie paski, toczymy je rękami, formując paluszki. Powinny być dosyć cienkie, bo podrosną w piecu. Układamy je na blasze, ew. smarujemy wodą i posypujemy ? jedne solą, drugie sezamem. Pieczemy przez 10-15 min na środkowym poziomie piekarnika (po 10 min wyjmujemy pierwsze grissino i sprawdzamy, czy jest gotowe), zdejmujemy z blachy i studzimy. Podajemy z dowolnym białym dipem, np. serowym.

3 z 6
Fot. Duklas/ Duklas.pl
Fot. Duklas/ Duklas.pl

Zupa czrno-biała

Część fasolowa:

  • 1,5 szklanki czarnej fasoli
  • 1 posiekana cebula
  • 1 drobno pokrojona marchewka
  • 3 plasterki boczku lub bekonu
  • pokrojone w kosteczkę
  • 5 dużych gałązek tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry

 

Część serowa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 duże jasnożółte papryki pokrojone w zapałkę
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 25 dag startego ostrego sera (np. cheddara)

 

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez noc. Po odlaniu wody wkładamy do garnka, zalewamy świeżą wodą (4,5 szklanki), dodajemy pozostałe składniki oprócz bulionu i kolendry. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż fasola będzie miękka (godzinę lub trochę dłużej). Fasolę miksujemy z bulionem, ponownie wlewamy do garnka i dodajemy kolendrę. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku. Robimy zupę serową. Roztapiamy masło w garnku, dodajemy paprykę, cebulę i czosnek. Smażymy 5-6 min, wsypujemy mąkę, zasmażamy przez 2 min, mieszając. Wlewamy bulion, potem mleko i śmietanę. Gotujemy, mieszając, przez 3 min, aż lekko zgęstnieje. Porcjami, nie przerywając mieszania, wsypujemy ser. Gdy zupa będzie gęsta i gładka, przyprawiamy i zdejmujemy z ognia. Na talerze wlewamy jednocześnie po chochelce jasnej i ciemnej zupy, aby spotkały się na środku talerza.

4 z 6
Fot. Duklas/ Duklas.pl
Fot. Duklas/ Duklas.pl

Czarny makaron z wędzonym pstrągiem i sosem serowym

Makaron (można też kupić gotowy czarny makaron):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • jajka
  • szczypta soli
  • 1 żółtko zmiksowane z 1/4 szklanki wody
  • 2 krople atramentu z kałamarnicy

 

Sos winno-serowy:

  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 małej posiekanej cebuli lub 1 posiekana szalotka
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 1 szklanka białego wina (chardonnay)
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • 15 dag miękkiego serka koziego
  • sól, pieprz
  • mięso z 2 wędzonych pstrągów

 

Sposób przygotowania

Miksujemy składniki ciasta, aż powstanie kruszonka. Zagniatamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godz. Rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy długie wstążki. Robimy sos. W rond-lu rozgrzewamy masło lub oliwę, szklimy cebulę, dodajemy czosnek i dusimy około minuty. Wlewamy wino, gotujemy, aż połowa odparuje. Dodajemy śmietanę, znów gotujemy, aż odparuje połowa. Mieszamy z pokruszonym serkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 2 min, (jeśli jest ze sklepu, gotujemy wg przepisu na opakowaniu). Odcedzamy, przekładamy na talerze, polewamy sosem, a na wierzchu układamy kawałeczki pstrąga.

5 z 6
Fot. Duklas/ Duklas.pl
Fot. Duklas/ Duklas.pl

Białe czekoladki z czarnym sezamem

Składniki

  • olej do natłuszczenia blachy
  • 50 dag posiekanej białej czekolady
  • lekko uprażone ziarenka czarnego sezamu
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego

 

Sposób przygotowania

Blachę smarujemy olejem i wyściełamy pergaminem. Białą czekoladę roztapiamy w metalowej miseczce nad parą, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia i łączymy z olejem sezamowym. Masę rozsmarowujemy na pergaminie do grubości 4-5 mm. Posypujemy równomiernie sezamem, schładzamy. Gdy masa zastygnie (po 20-30 minutach), delikatnie zdejmujemy pergamin ze spodu, a czekoladowy placek łamiemy lub kroimy na niewielkie kawałki.

6 z 6
Fot. Duklas/ Duklas.pl
Fot. Duklas/ Duklas.pl

Czarne makaroniki z białym kremem

Ciastka:

  • 3 białka (jajka rozdzielone poprzedniego dnia, białka trzymamy w temp. pokojowej w zamkniętym pojemniku)
  • 3 dag cukru
  • 20 dag cukru pudru
  • 11 dag migdałów
  • czarny barwnik spożywczy (do kupienia m.in. na www.tortownia.pl) ? ilość zależy od tego, jak mocny kolor ciastek chcemy uzyskać

 

Krem:

  • 1/2 szklanki cukru
  • białka z 2 dużych jajek
  • 20 dag miękkiego masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 2-3 krople olejku waniliowego

 

Sposób przygotowania

Robimy makaroniki. Ubijamy pianę z białek, powoli wsypując zwykły cukier. Migdały miksujemy na proszek z cukrem pudrem, dodajemy do piany, mieszamy, aż uzyskamy ciągnącą się masę, do której dodajemy barwnik. Wkładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na wyścieloną pergaminem blachę krążki o średnicy 3-4 cm. Odstawiamy na 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 140°C. Pieczemy ciastka 20 min, studzimy i zdejmujemy z blachy. Robimy krem. Cukier i białka ubijamy trzepaczką w miseczce ustawionej nad parą przez 3 min. Przekładamy do innej miski i miksujemy na średnich obrotach około 5 min, aż powstanie gładka masa. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce masło, ucierając na gładko po dodaniu każdej porcji. Gdy masło się skończy, ubijamy krem na zwiększonych obrotach przez 6-10 min do zgęstnienia. Dodajemy wanilię i ucieramy parę sekund. Kremem sklejamy po 2 makaroniki.

Więcej na ten temat: makaroniki, przepisy na przyjęcie