Creme brulée. Francuski deser idealny

Magda Duklas
Creme brulée z orzechowym karmelem

Creme brulée z orzechowym karmelem (Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl)

Prawdziwy król, najsłodszy z całej śmietanki towarzyskiej francuskich deserów. Urzekający Pan Krem. Zwykle słodki i waniliowy, ale lubi też ekstrawaganckie przebieranki w zioła, przyprawy, owoce. Przedstawiamy nowe szaty creme brulée
1 z 6
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl

Cr?me br?lée z orzechowym karmelem

(na 4-6 miseczek)

 

Składniki

 

Karmel orzechowy:

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy karmel. Orzechy grubo siekamy lub miksujemy. Zagotowujemy, nie mieszając, cukier, miód i troszkę wody (woda ma ledwo przykrywać cukier). Gdy karmel zacznie nabierać koloru, dodajemy orzechy. Zestawiamy z ognia i wylewamy na delikatnie natłuszczony papier do pieczenia, rozprowadzamy jak najcieniej. Studzimy w temperaturze pokojowej. Kruszymy zastygniętą masę wałkiem do ciasta i miksujemy niezbyt drobno kilka sekund. Robimy creme brulée. Na wolnym ogniu podgrzewamy śmietanę z pokruszonym karmelem (część zostawiamy do posypania) i miodem. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszając, aby masa się nie spieniła. Rozlewamy do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130°C na 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń). Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Posypujemy pokruszonym karmelem.

Zdjęcie Dondola Legnoart RK-20 Zdjęcie Tchibo Miseczki, 4 sztuki 54408 Zdjęcie Zwoltex ŚCIERKA KUCHNIA (ŻAKARD)
Dondola Legnoart RK-20 Tchibo Miseczki, 4 sztuki 5... Zwoltex ŚCIERKA KUCHNIA (ŻA...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 6
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl

Cr?me br?lée ziołowy

(na 4-6 miseczek)

 

Składniki

  • żółtek
  • 80 g bardzo drobnego cukru
  • 500 ml śmietany 36%
  • kilka gałązek tymianku lub rozmarynu (albo 6-8 saszetek ulubionej herbatki ziołowej)
  • 40 g brązowego cukru

 

Sposób przygotowania

Żółtka bardzo delikatnie i wolno ucieramy z cukrem, aż zaczną jaśnieć - nie mogą się ubić i spienić. Śmietanę podgrzewamy z ziołami (nie gotujemy). Jeśli używamy herbatki ziołowej, podgrzewamy samą śmietanę i wrzucamy do niej na 2-3 min saszetki. Śmietanę przecedzamy, dodajemy do żółtek, delikatnie mieszając. Rozlewamy masę do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek i przykrywamy folią aluminio-wą. Zapiekamy 45-90 min w 130°C. Schładzamy 5 godz. Posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem.

Zdjęcie Lurch - Palnik gazowy Zdjęcie A di Alessi Miseczki Love (różowe) Zdjęcie TARMEX Trzepaczka, ubijacz do piany 24cm
Lurch - Palnik gazowy A di Alessi Miseczki Love (... TARMEX Trzepaczka, ubijacz ...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 6
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl

Cr?me br?lée miętowy

(na 4-6 miseczek)

 

Składniki

  • żółtek
  • 80 g bardzo drobnego cukru
  • 500 ml śmietany 36%
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • 30 ml syropu miętowego

 

Na polewę:

 

Sposób przygotowania

Żółtka bardzo delikatnie ucieramy z cukrem do momentu, aż zaczną jaśnieć ? nie mogą się ubić i spienić. Śmietanę podgrzewamy z miętą, aż pojawią się pęcherzyki, ale nie zagotowujemy. Przecedzamy, powoli wlewamy do żółtek, delikatnie mieszając (nie mogą się spienić!), łączymy z syropem miętowym. Rozlewamy do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy do niej gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130°C na 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń; krem jest gotów, kiedy się zetnie). Następnie schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin. Po wyjęciu smarujemy wierzch bardzo cieniutką warstwą roztopionej czekolady, wstawiamy do lodówki, aby czekolada się ścięła.

Zdjęcie Kuchenprofi Miseczki żaroodporne białe 0707004104 Zdjęcie ODISO SZTUĆCE SPATEN 6100 Zdjęcie Tadar Blacha UNIWERSALNA 75381
Kuchenprofi Miseczki żarood... ODISO SZTUĆCE SPATEN 6100 Tadar Blacha UNIWERSALNA 75381
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 6
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl

Cr?me br?lée marchewkowo-pomarańczowy

(na 4-6 miseczek)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Żółtka bardzo delikatnie ucieramy z cukrem, aż zaczną jaśnieć. Nie mogą się ubić i spienić. Marchewkę miksujemy na gładki krem z łyżką śmietany. Podgrzewamy śmietanę, aż pojawią się duże pęcherzyki, ale nie zagotowujemy. Łączymy marchewkę ze śmietaną i dodajemy powoli do żółtek, delikatnie mieszając, aby nie napowietrzyć kremu. Dodajemy podgrzany sok pomarańczowy. Rozlewamy masę do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 130°C na 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń). Następnie wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Tuż przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i przypalamy palnikiem kuchennym.

Zdjęcie Koziol Miseczka Aroma Zdjęcie Kuchenprofi Palnik gazowy 1910001000 Zdjęcie Zelmer Mix Robi 381.7
Koziol Miseczka Aroma Kuchenprofi Palnik gazowy 1... Zelmer Mix Robi 381.7
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 6
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl

Cr?me br?lée z foie gras

(na 4-6 miseczek)

 

Składniki

  • 200 g surowego foie gras
  • 200 ml śmietany 36%
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka porto
  • 2 szczypty mieszanki cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków i pieprzu
  • 200 ml mleka
  • 60 g brązowego cukru

 

Sposób przygotowania

Foie gras miksujemy ze śmietaną, żółtkami, solą, cukrem, porto i przyprawami. Dodajemy mocno podgrzane mleko i znów miksujemy. Przecedzamy przez drobne sitko i wstawiamy na minimum 2 godz. do lodówki. Rozlewamy masę do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń) w 130°C. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem.

Zdjęcie Ambition Miseczki do dipów TZATZIKI Zdjęcie Lurch - Palnik Gazowy - Biały Zdjęcie Tchibo Mikser ręczny 54448
Ambition Miseczki do dipów ... Lurch - Palnik Gazowy - Biały Tchibo Mikser ręczny 54448
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 6
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl

Cr?me br?lée figowo-winogronowy

(na 4-6 miseczek)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Żółtka bardzo delikatnie ucieramy z cukrem do momentu, aż zaczną jaśnieć, ale nie mogą się ubić i spienić. Śmietanę podgrzewamy z przekrojoną laską wanilii, aż pojawią się duże pęcherzyki (nie gotujemy). Odcedzamy, powoli dodajemy śmietanę do żółtek, delikatnie mieszając (masa nie może się spienić). W miseczkach układamy pokrojone owoce i zalewamy masą. Rozlewamy do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130°C na 45-90 min (w zależności od wielkości naczyń). Następnie wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i przypalamy palnikiem.

Więcej na ten temat: creme brulée, kuchnia francuska