Top 10 klasycznych hamburgerów. Zagłosuj!

Mg
Amerykański burger

Amerykański burger (Fot. Magazyn Kuchnia)

O hamburgerach mówią wszyscy. Albo opowiadamy gdzie, kiedy i jakiego burgera jedliśmy, albo planujemy już następnego. Kuchnia przedstawia zestawienie najlepszych klasycznych burgerów [SONDAŻ]
1 z 10
Fot. Magazyn Kuchnia
Fot. Magazyn Kuchnia

Hamburger prezydenta Obamy

Składniki

 

HAMBURGERY:

 

SOS

  • 2 łyżki musztardy

 

Sposób przygotowania

 

Robimy hamburgery. Wołowinę wyrabiamy z przyprawami i z posiekaną bardzo drobno cebulą (można ją też zmielić razem z mięsem). Formujemy 4 płaskie kotleciki i grillujemy je na mocno rozgrzanym ruszcie, po 2-3 min
z każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).
Mieszamy składniki sosu, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki. Gdy się wyzłocą i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi, kolejno, kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.

Robimy hamburgery. Wołowinę wyrabiamy z przyprawami i z posiekaną bardzo drobno cebulą (można ją też zmielić razem z mięsem). Formujemy 4 płaskie kotleciki i grillujemy je na mocno rozgrzanym ruszcie, po 2-3 min z każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).
Mieszamy składniki sosu, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki. Gdy się wyzłocą i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi, kolejno, kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.Robimy hamburgery. Wołowinę wyrabiamy z przyprawami i z posiekaną bardzo drobno cebulą (można ją też zmielić razem z mięsem). Formujemy 4 płaskie kotleciki i grillujemy je na mocno rozgrzanym ruszcie, po 2-3 min z każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).Mieszamy składniki sosu, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki. Gdy się wyzłocą i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi, kolejno, kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.

Zdjęcie Alessi Patelnia grillowa Dressed Zdjęcie Chasseur Patelnia grillowa Panini 3380-08 Zdjęcie SKEPPSHULT Patelnia grillowa 0129
Alessi Patelnia grillowa Dr... Chasseur Patelnia grillowa
SKEPPSHULT Patelnia grillowa
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Cheesburgery

Sos:

  • 150 ml majonezu
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • garść posiekanej trawy cytrynowej
  • 6 łyżek soku z limonki
  • 4 posiekane cebulki
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól i pieprz

 

Burgery:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 mała posiekana cebula
  • garść posiekanej natki
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka posiekanej zielonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

 

Glazura:

  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

 

Składniki

  • 16 plastrów bekonu
  • 8 bułek na hamburgery
  • 8 liści sałaty
  • 2 filiżanki startego sera cheddar

 

Sposób przygotowania

Zrób sos, mieszając wszystkie składniki. Przygotuj masę na kotlety, starannie łącząc wszystkie składniki. Uformuj z masy 8 burgerów i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zrób glazurę. Wszystkie składniki (oprócz masła) wymieszaj i podgrzewaj, aż kawa się rozpuści. Wtedy zdejmij z ognia i dodaj masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozgrzej grill. Piecz bekon, aż stanie się rumiany i chrupiący. Przełóż go wówczas na papier kuchenny. Bułeczki przetnij w poprzek na pół i opiecz z obu stron przez 2 minuty na grillu, następnie ułóż na jednej z połówek po liściu sałaty. Grilluj kotlety, polewając je co chwilę glazurą, przez ok. 10 minut z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Pod koniec grillowania posyp mięso serem i poczekaj, aż się rozpuści. Na każdym liściu połóż porcję przygotowanego wcześniej sosu, potem burger, a na nim dwa plastry bekonu. Przykryj wolną połówką bułki. Podawaj z pozostałym sosem.

3 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Burger z indyka

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa indyka
  • 1/2 szklanki posiekanych szalotek lub białej części dymki
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka tabasco
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól, pieprz
  • 4 bułeczki
  • 4 liście sałaty

 

Na szklankę salsy:

 

Sposób przygotowania

Zrób salsę: pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę i osącz na sitku. Przełóż do miseczki i zmiksuj z resztą składników salsy. Mięso wymieszaj z 1/2 szklanki salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i kuminem, przypraw solą i pieprzem, uformuj 4 kotlety. Usmaż je na pozostałej łyżce oleju (3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu, po czym zmniejsz ogień i smaż jeszcze 4 minuty, odwracając po 2 minutach. Bułeczki przekrój na połówki i opiecz. Spody bułeczek obłóż sałatą i mięsem, skrop salsą i przykryj odkrojonymi wierzchami.

4 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Burger pikantny

Składniki

  • 50 dag mielonej piersi kurczaka
  • 4 dymki (biała i zielona część)
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko
  • 4 okrągłe razowe bułeczki
  • 4 liście sałaty
  • 1 łyżka oliwy

 

Sos:

  • 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
  • 3 łyżki chrzanu (lub więcej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mięso, posiekaną dymkę, tartą bułkę, sos worcester, tabasco, jajko i sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 części i uformuj kotlety grubości 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety i smaż pod przykryciem 5 minut, aż zbrązowieją. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. Wymieszaj składniki sosu. Bułeczki przekrój na pół i lekko opiecz w tosterze. Przed podaniem obie połówki bułki posmaruj sosem, połóż na jednej z nich sałatę i burgera, przykryj drugą połową.

5 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Burger z pomidorowym kurczakiem

Składniki

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki tabasco
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 bułeczki razowe przekrojone na pół i opieczone

 

Sposób przygotowania

Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso (5 minut), aż straci różowy kolor. W miseczce dokładnie wymieszaj posiekany czosnek, przecier pomidorowy, miód, musztardę, sok z cytryny, chili, tabasco i sól. Sos dodaj do kurczaka, poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Łyżką cedzakową przełóż kurczaka na deskę i posługując się dwoma widelcami, podziel mięso na drobne włókna, a następnie z powrotem włóż do sosu. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż masa zrobi się gęsta. Opieczone w tosterze ciepłe bułeczki przełóż masą i natychmiast podawaj.

6 z 10
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Hamburger z wędzonym boczkiem i jajkiem sadzonym

Składniki

  • 120 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 zielona papryka
  • 4 łyżeczki oleju
  • 4 jajka kury zielononóżki kuropatwianej
  • 4 bułki z otrębami (lub inne okrągłe)
  • masło do posmarowania bułek (ok. 80 g)
  • 4 burgery (wg przepisu podstawowego)

 

Burgery - przepis podstawowy

  • 680 g rostbefu (najlepiej poprzerastanego żyłkami tłuszczu) wołowego
  • sól i pieprz
  • 4 łyżeczki oleju

 

Sposób przygotowania

Oczyszczony rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie przygotowujemy dodatki.

Plastry boczku układamy na blasze i pieczemy w temp. 200°C do zbrązowienia (muszą być lekko chrupiące). Boczek możemy również uprażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej. Paprykę czyścimy z gniazda nasiennego, skrapiamy olejem i pieczemy do miękkości. Wkładamy do torby foliowej, szczelnie zawiązujemy, po 30 min wyjmujemy. Obieramy ze skórki i kroimy w podłużne paski. Na oliwie lub maśle smażymy jajka sadzone. Bułki kroimy na pół i smarujemy masłem. Przygotowane burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu (stopień wypieczenia - według uznania). Pod koniec dokładamy połówki bułek i lekko je rumienimy. Zgrillowane burgery układamy na spodach bułek i posypujemy pokrojoną papryką. Na niej układamy chrupiące plastry boczku oraz po jajku sadzonym. Przykrywamy górnymi połówkami bułek.

7 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Burger idealny

(dla 4 osób)

Burgerowe Rady Tomka
- Wybierzcie dobrą wołowinę, np. z krów rasy angus lub hereford. Najlepiej jeśli będą to trzy równe kawałki z różnych części tuszy, np. mostka, udźca, łaty lub rostbefu - jedne chude, inne tłustsze.

- Zamiast wołowiny możemy użyć jagnięciny lub kurczaka - zwłaszcza w burgerach dla dzieci.

- Upewnijmy się, że kupowana przez nas wołowina dojrzewała co najmniej kilka dni w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Wówczas na pewno będzie krucha i soczysta.

- Wołowina musi być świeżo zmielona, najlepiej zrobić to samodzielnie, wtedy jesteśmy pewni, co jemy.

- Masa, z której ręcznie formujemy burgery, nie może zawierać żadnych dodatków ani przypraw: to musi być 100% mięsa.

- Najlepiej smakuje burger średnio wysmażony, czyli różowy w środku. Idealnie przypieczona bułka powinna być w środku chrupiąca, a na zewnątrz miękka (p. przepis obok).

 

Składniki

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • sól i pieprz
  • 4 bułki
  • 1 łyżka masła

 

Dodatki (do wyboru):

 

Sposób przygotowania

Z mięsa formujemy cztery kotlety o grubości 1,5 cm. Najlepiej zmoczyć ręce wodą i ulepić z mięsa kulki, a potem delikatnie je spłaszczyć. Wkładamy burgery do lodówki na 15 minut, dzięki czemu będą bardziej zwarte. Posypujemy solą oraz pieprzem i grillujemy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Podczas grillowania dociskamy burgery, aby nie pęczniały. Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem i lekko opiekamy skórką do dołu w piekarniku z włączoną jedynie górną grzałką. Na cztery połówki bułek kładziemy po porcji keczupu i musztardy, liściu sałaty, plastrze pomidora, cienkim plasterku cebuli oraz burgerze. Zamykamy burgery pozostałymi połówkami bułek, dociskamy i podajemy.

Autor

Tomek Woźniak
8 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Burger z indyka

Składniki

  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 g mielonego mięsa z indyka
  • 75 g bułki tartej
  • mąka do obtoczenia
  • kilka listków sałaty
  • olej roślinny do pieczenia
  • 6 bułeczek
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

 

Sos:

  • 1 połówka pieczonej papryki
  • 100 ml majonezu
  • 30 g sera pleśniowego
  • 4 łyżki posiekanej drobno pietruszki

 

Sposób przygotowania

Na rozgrzanym oleju, w rondlu, smażymy przez 1-2 minuty posiekaną szalotkę i zmiażdżony czosnek. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy mielone mięso, przyprawy i bułkę tartą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na 6 części, z których formujemy kulki. Obtaczamy je w mące i smażymy na patelni. Po schłodzeniu w lodówce pakujemy do pudełka, które zabierzemy na piknik. Robimy sos: paprykę drobno siekamy i przekładamy do miski, dodajemy majonez, pokruszony ser pleśniowy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i przekładamy do schłodzonego pudełka. Burgery podgrzewamy na grillu lub ruszcie i wkładamy do przeciętych bułeczek wraz z sałatą i sosem.

Autor

Dorota Biały
9 z 10
Fot. Agata Królik
Fot. Agata Królik

Dorszburger

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g (2,5 łyżki) cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 5 g soli

Burger:

  • 1,2 kg filetu z dorsza atlantyckiego
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • ocet balsamiczny
  • pieprz
  • sok z cytryny

 

Sos:

  • 200 ml majonezu
  • 200 ml gęstego jogurtu typu Greckiego
  • 50 ml chrzanu tartego, może być ze słoika
  • cukier, sól wedle uznania

 

Warzywa i owoce:

 

Sposób przygotowania

Robimy bułki: Mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i miodem, odstawiamy na 40 min. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mleko z drożdżami i masło - wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto przez ok. 3o min. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 90 min w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na kawałki po 90 g każdy. Układamy bułki na blasze i czekamy aż wyrosną (od 20 do 50 min). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy dwukrotnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem, pieczemy do momentu kiedy bułeczki będą złoto-brązowe ok18- 20 min.

Robimy burgera: Dzielimy dorsza na 10 części, smażymy na patelni, po 2 min z każdej strony, polewając każdy kawałek łyżeczką sosu rybnego, sojowego i octu balsamicznego, po wysmażeniu skraplamy cytryną i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Robimy sos: Wszystkie składniki blendujemy.

Przygotowujemy warzywa i owoce: Przed złożeniem należy przeciętą bułkę opiec w piekarniku. Burgera składamy wedle uznania np: dół bułki, szpinak lub rukola, mięso, trochę sosu, warzywa znów sos i wieńczymy to wszystko górną częścią bułki.

 

Przepis dzięki uprzejmości BURGER PRO

Autor

Materiały partnera
10 z 10
fot. Tomek Pikuła.
fot. Tomek Pikuła.

Soczewix - burger z soczewicy. Krowarzywa

Przepis na 5 burgerów o średnicy 8 cm.

Przepis pochodzi z "Krowarzywa"

 

Składniki

  • 100 ml zielonej soczewicy
  • pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • marchewka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sól pieprz ziołowy do smaku
  • sos sojowy jasny
  • 1 łyżeczka płatki owsiane do zagęszczenia

 

Sposób przygotowania

 

Soczewicę ugotować w 250 ml wody aż będzie bardzo miękka. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, po kilku minutach do cebulki dodać drobno posiekane pieczarki i dusić przez 5 minut

Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Natkę posiekać niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy, w razie potrzeby delikatnie zagęścić płatkami owsianymi zmielonymi w młynku do kawy. Uformować kotlety. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku.

Podawać w zapieczonej wcześniej bułce burgerowej lub grahamce z sosami i świeżymi warzywami (sałata karbowana, pomidor, ogórek, papryka, kiełki lucerny).

Więcej na ten temat: hamburger, kuchnia amerykańska, wołowina