7 przepisów dla amatorów krewetek

Tomek Woźniak
Krewetki śródziemnomorskie

Krewetki śródziemnomorskie (Fot. Marcin Klaban)

To najpopularniejsze owoce morza, idealne na przystawkę z dipem. Ich delikatne mięso świetne smakuje też w sałatce z cytrusami i albo w aromatycznym sosie curry. To może dziś krewetki na kolację?
1 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Krewetki śródziemnomorskie

(dla 3-4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Obrany i drobno posiekany czosnek wrzucamy do rozgrzewającej się na patelni oliwy. Dodajemy masło i, kiedy się stopi, wlewamy wino. Gdy alkohol odparuje, wrzucamy krewetki. Smażymy 6-8 min, aż staną się różowe. Wrzucamy posiekaną chilli oraz  bazylię. Podajemy z chrupką bagietką do maczania w sosie.

 

Fot. Marcin Klaban

2 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Szybki ryż smażony z jajkiem i krewetkami

(dla 2-3 osób)

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 120 g ugotowanego ryżu (dzikiego i jaśminowego)
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 papryczka chilli
  • ew. garść ziaren edamame (młodej soi; do kupienia w Kuchniach Świata i sklepach z orientalną żywnością) lub zielonego groszku
  • garść dowolnych krewetek
  • 50 g orzechów ziemnych
  • jajko
  • 1 pęczek dymki

Sposób przygotowania

Posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy ryż i, mieszając, dodajemy sos, posiekaną chilli, soję lub groszek, krewetki i orzechy. Wbijamy jajko. Posypujemy dymką.

Fot. Marcin Klaban

3 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Ekspresowa sałatka cytrusowa

(dla 2-3 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Pomarańcze obieramy i filetujemy, usuwając błonkę z każdej cząstki. Mieszamy krewetki z kawałkami pomarańczy, sokiem cytrynowym i miętą. Tuż przed podaniem posypujemy kawałkami fety, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem.

4 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Aromatyczne curry z krewetkami

(dla 2-3 osób)

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2-3 listki curry
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 puszki (200 g) pomidorów w kawałkach
  • 150 ml mleka kokosowego
  • garść krewetek tygrysich

Sposób przygotowania

Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Wrzucamy przyprawy, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, mleczko i cebulę. Gotujemy na średnim ogniu 10-15 min, aż sos zgęstnieje. Wrzucamy krewetki jeszcze na 2-3 min.


Fot. Marcin Klaban

5 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Krewetki z pastą z awokado i z kukurydzy

(dla 2 osób)

Pasta z awokado:

Pasta z kukurydzy:

  • 1/2 puszki (ok. 200 g) odcedzonej kukurydzy

Oraz:

  • 3-4 krewetki (najlepiej szare, nie parzone)

Sposób przygotowania

Robimy pastę z awokado. Miąższ miksujemy lub rozcieramy w moździerzu z pozostałymi składnikami. Drugą pastę robimy, miksując kukurydzę. Krewetki blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 2 minut. Podajemy od razu z obiema pastami.

6 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Chrupiące krewetki w ziołowej panierce z dipem z bryndzy

(dla 2 osób)

Składniki

Panierka:

  • 50 g bagietki (zrumienionej w opiekaczu)
  • 1/2 pęczka szałwii
  • 2-3 łyżki sera pecorino
  • sól i pieprz

Dip serowy:

  • 100 g bryndzy
  • 4-6 łyżek jogurtu greckiego
  • sok z 1 limonki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Miksujemy wszystkie składniki na panierkę (tak aby pozostały małe grudki). Krewetki dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym i zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Podsmażamy na oliwie po 2 min z każdej strony. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki dipu i podajemy z krewetkami.

 

Fot. Marcin Klaban

7 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Krem z krewetek i słodkich ziemniaków

(dla 2-3 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Posiekane cebulę i czosnek podsmażamy w rondlu na oliwie przez 2-3 min. Wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka i zalewamy 3 szklankami wrzątku. Gotujemy 15-20 min, aż ziemniak będzie miękki. Wrzucamy drobne krewetki, gotujemy jeszcze 2-3 min i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Krem podajemy gorący, z blanszowanymi przez 1-2 minuty krewetkami tygrysimi i jogurtem. Można posypać świeżą kolendrą.

Więcej na ten temat: krewetki, tomek woźniak