Przyjęcie w karnawale

Magazyn Kuchnia
To nie będzie zasiadane przyjęcie. To będą rozmowy na stojąco, przechadzanie się, padanie sobie w ramiona i wirowanie po parkiecie. Żadne wielkie żarcie, jeden łyk i jeden kęs w locie.
Fot. Studio Duklas + Fot. Studio Duklas +

Saltimbocca na patyku i zimowa sangria

Zimowa sangria (proporcje na 1,3 litra)

Składniki

  • 750 ml słodkiego czerwonego wina
  • 60 ml Cointreau
  • 60 ml soku z pomarańczy
  • 60 ml soku z limonki lub cytryny
  • 60 ml brandy
  • 1 pomarańcza pokrojona na plasterki
  • 1 limonka lub cytryna pokrojona na plasterki
  • 375 ml schłodzonej wody mineralnej (gazowanej)
  • 2 kostki lodu na szklankę

 

Sposób przygotowania

Łączymy wino, likier, sok pomarańczowy i sok z limonki oraz brandy w dużej szklanej misie, dodajemy plastry cytrusów. Przykrywamy folią i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wlewamy wodę mineralną. Serwujemy w filiżankach do ponczu z kostkami lodu.

 

Saltimbocca na patyku (24 szaszłyki)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Sznycle delikatnie rozbijamy, tniemy na paski szerokości 3 cm, podobnie szynkę, tak by plastry pasowały do siebie. Na cielęcinie układamy plastry prosciutto i listki szałwii, nadziewamy "pakieciki" na szpilki do szaszłyków. Rozgrzewamy olej, smażymy szaszłyki ok. 1 minuty z każdej strony, przenosimy na talerz. Na patelnię wlewamy wino, gotujemy na dużym ogniu, aż się zredukuje do 2/3 objętości. Do winnego sosu przekładamy szaszłyki, przez chwilę podgrzewamy i serwujemy.

Zdjęcie eBook Drinki i koktajle Zdjęcie Koktajle Zdjęcie Koktajle
eBook Drinki i koktajle Koktajle Koktajle
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Studio Duklas + Fot. Studio Duklas +

Piersi kaczki z wiśniami i negroni

Piersi kaczki z wiśniami (24 porcje)

Składniki

  • 1/2 bagietki pokrojonej na kromki (5mm)
  • 60 ml oliwy + 2 łyżki
  • pokrojona w kostkę 1 pierś kaczki
  • 100 g wiśni z kompotu
  • 1 szalotka
  • 50 g rukoli
  • 3 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Smarujemy kromki oliwą po obu stronach i pieczemy, aż się zezłocą.
Na łyżce oliwy smażymy kaczkę ok. 5 minut, mieszając. Łączymy kaczkę z osączonymi wiśniami, posiekaną szalotką, rukolą, octem i pozostałą łyżką oliwy. Solimy, pieprzymy. Podajemy na grzankach.

 

Negroni (1 porcja)

Składniki

  • 1 kostka lodu
  • 30 ml ginu
  • 20 ml Campari
  • 15 ml czerwonego słodkiego wermutu
  • wino musujące do dopełnienia
  • paski skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania

Kieliszek do szampana zanurzamy w zimnej wodzie, otrzepujemy z resztek wody i schładzamy przez godzinę w zamrażalniku. Wkładamy do kieliszka lód i wypełniamy kolejno ginem, Campari i wermutem. Dopełniamy winem musującym, dekorujemy skórką pomarańczową.

Zdjęcie Tadar Naczynie żaroodporne owalne z pokrywą 71077 Zdjęcie Termisil Naczynie żaroodporne LAZANIA Zdjęcie THK Czarne naczynie żaroodporne podłużne OPT4534
Tadar Naczynie żaroodporne ... Termisil Naczynie żaroodpor... THK Czarne naczynie żaroodp...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Studio Duklas + Fot. Studio Duklas +

Babeczki z pomidorami i bazylią i Campari z wodą

Babeczki z pomidorami i bazylią (24 porcje)

Składniki

  • pomidory
  • 80 g miękkiego serka koziego
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • 4 łyżki oliwy cytrynowej
  • sól i pieprz
  • 24 gotowe wytrawne babeczki, np. z ciasta filo lub kruchego
  • 12 przekrojonych na połówki czarnych oliwek

 

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy pestki i siekamy. Łączymy ser z bazylią i 2 łyżeczkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Kremem napełniamy babeczki. Pomidory mieszamy z pozostałą oliwą, solimy i pieprzymy. Nakładamy niewielkie porcje na serowy krem i dekorujemy połówkami oliwek.

 

Campari z wodą (1 porcja)

Składniki

  • 1 kostka lodu
  • 60 ml Campari
  • 3 ćwiartki limonki + 1 plasterek

 

Sposób przygotowania

Do szklanki wkładamy lód, wlewamy Campari. Dopełniamy zimną gazowaną wodą mineralną i sokiem z limonki. Dekorujemy plasterkiem owocu.

Zdjęcie Silit Forma do muffinek 750323 Zdjęcie Clatronic MM 3496 Zdjęcie Electric Takoyaki Pan SOPX-1180R
Silit Forma do muffinek 750323 Clatronic MM 3496 Electric Takoyaki Pan SOPX-...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Studio Duklas + Fot. Studio Duklas +

Frittaty z bakłażanowym musem, Martini Mai Tai

Frittaty z bakłażanowym musem (24 porcje)

Składniki

 

Mus z bakłażanów:

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Dno i brzegi formy (20 x 30 cm) natłuszczamy. Do miski wbijamy jaja, mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem, dodajemy posiekaną kolendrę. Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy 20-30 min, aż frittata całkowicie się zetnie. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy mus. Bakłażana kroimy na cienkie plastry. Solimy, odstawiamy na pół godziny, aż puści
sok, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana smażymy na rozgrzanym oleju. Schładzamy, siekamy i łączymy z posiekaną pap-ryczką, posiekanym czosnkiem, pastą pomidorową. Doprawiamy. Wyjmujemy frittatę z formy i wycinamy kółeczka, np. za pomocą literatki. Podajemy udekorowane musem. z bakłażana.

Martini Mai Tai (1 porcja)

Składniki

  • 30 ml białego rumu
  • 30 ml złotego rumu
  • 15 ml Cointreau lub grenadiny
  • 15 ml soku z limonki
  • 15 ml syropu z migdałów
  • 20 ml soku z ananasa
  • drobne kostki lodu

 

Sposób przygotowania

Schładzamy kieliszek do Martini. Do shakera przelewamy składniki drinka i kostki lodu, energicznie potrząsamy, napełniamy kieliszek.

Zdjęcie Alessi Shaker Chiringuito Shaker Zdjęcie IBILI SHAKER INNOVA 786400 Zdjęcie Ibili Shaker szklany 656
Alessi Shaker Chiringuito S... IBILI SHAKER INNOVA 786400 Ibili Shaker szklany 656
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Studio Duklas + Fot. Studio Duklas +

Tosty z jagnięciną, Long island

Tosty z jagnięciną (24 porcje)

Składniki

  • 2 łyżki oliwy plus oliwa do smarowania tostów
  • 250 g mielonej jagnięciny (lub wieprzowiny, indyka)
  • po 1 łyżeczce suszonej kolendry i kuminu
  • pomidor
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże chlebki pita pocięte na trójkąty lub kromki bagietki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki uprażonych na patelni i posiekanych orzechów piniowych
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • 70 g greckiego jogurtu

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy mięso, smażymy mieszając, aż się przyrumieni. Dodajemy przyprawy, smażymy przez minutę, dodajemy obrany ze skórki, pozbawiony pestek i posiekany pomidor oraz koncentrat. Mieszamy ok. 2-3 minut, aż wyparuje nadmiar sosu. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C, smarujemy oliwą pokrojone chlebki lub kromki bagietki i posypujemy je papryką. Pieczemy ok. 4-5 minut. Do jagnięciny dodajemy orzeszki i kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem. Na gorące tosty wykładamy mięso, ozdabiamy kleksami jogurtu i natychmiast podajemy.


Long island (1 porcja)

Składniki

  • 15 ml wódki
  • 15 ml ginu
  • 15 ml białego rumu
  • 15 ml Cointreau
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • kostka lodu
  • schłodzona coca-cola do dopełnienia

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (oprócz coli) łączymy w shakerze i energicznie potrząsamy. Wlewamy drinka do wysokiej szklanki i dopełniamy colą.

Zdjęcie BOTTI TR0201 Zdjęcie KOENIC KTO 500 Zdjęcie Lafe TEZ001
BOTTI TR0201 KOENIC KTO 500 Lafe TEZ001
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Więcej na ten temat: karnawał, przepisy na przyjęcie