Cały dzień za 10 zł. Vol. 2

M.G.
To nie żart. Jedna osoba może smacznie jeść przez cały dzień za jedyne 10 zł. Przekonaj się sama
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Naleśniki z serem - 2,52zł

Menu na cały dzień:

Naleśniki z serem - 2,52zł

Kurczak cytrynowy - 4,88zł

Ziemniaki pieczone z tymiankiem, boczkiem i sokiem z cytryny - 0,85zł

Zupa krem z białych warzyw  - 1,47zł

RAZEM: 9,72

 

Składniki potrzebne do przygotowania naleśników z serem dla 4 osób kosztują 10,09zł, czyli jedna porcja 2,52zł

(Dla 4 osób)

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka - 0,70zł
  • 150 ml wody niegazowanej - 0,30zł
  • 200 g mąki- 0,60zł
  • po szczypcie soli i cukru -0,02zł
  • 50 ml oleju lub kawałek słoniny - 0,50zł

 

Nadzienie:

  • 400 g białego sera - 6 zł
  • cukier wanilinowy - 0,70zł
  • jajko - 0,80zł
  • 100 g cukru - 0,47zł

 

Sposób przygotowania

Miksujemy składniki ciasta, powoli dodając mąkę. Smażymy jak naleśniki - na patelni natłuszczonej kawałkiem słoniny lub pędzelkiem zamoczonym w oleju. Miksujemy składniki nadzienia. Masę nakładamy na blinczyki i składamy je w kopertę. Podsmażamy, aż będą chrupiące.

1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kurczak cytrynowy - 3,63zł

Wszystkie składniki na kurczaka cytrynowego kosztują ok 19,52. 4,88zł na osobę

 

Dla 4 osób

Składniki

  • sok z 1 cytryn - 1,50zł
  • 1/3 szklanki oliwy - 2zł
  • 1 kg kawałków kurczaka - 14zł
  • po 1 łyżeczce soli i oregano - 0,50zł
  • łyżeczka pieprzu - 0,02zł
  • 1 cytryna - 1,50zł

 

Sposób przygotowania

Miksujemy sok cytrynowy z oliwą. Kurczaka nacieramy częścią sosu. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy na grillu, odwracając i smarując sosem. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok. Podajemy z cząstkami cytryny.

2
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Ziemniaki pieczone z tymiankiem, boczkiem i sokiem z cytryny - 0,85zł

Ziemniaki do kurczaka 3,42zł dla 4 osób, jedna porcja kosztuje ok 0,85zł.

(Dla 4 osób)

 

Składniki

  • 70 g chudego boczku - 0,50zł
  • 40 dag ziemniaków - 0,40zł
  • sok z 1 cytryny - 1,50zł
  • 1 gałązka świeżego tymianku - 1zł
  • sól - 0,02zł

 

Sposób przygotowania

Boczek drobno kroimy i podsmażamy na rumiano, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i podgotowujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Półtwarde ziemniaki odcedzamy, mieszamy z sokiem z cytryny i podsmażonym boczkiem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy ziemniaki do gorącego piekarnika (180°C) na 20 minut.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zupa krem z białych warzyw - 1,47zł

Za całą zupę, dla 4 osób zapłacimy 5,88zł, za jedna porcję 1,47zł.

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1 średni seler - 0,60zł
  • pietruszki - 1zł
  • ziemniak - 0,08zł
  • 2 łyżki masła - 0,70
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego - 1zł
  • sól i gałka muszkatołowa do smaku 0,50zł
  • 1 szklanka śmietanki kremówki - 2 zł

 

Sposób przygotowania

Obrane warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i dusimy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany.

- 1zł
4
Więcej na ten temat: dzień za 10 zł