U babci smakuje najlepiej

Magazyn Kuchnia
Kremówka

Kremówka (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Lubimy poznawać nowe smaki. Odkryliśmy już kuchnię włoską, grecką, francuską. Ale od czasu do czasuprzychodzi nam ochota na coś swojskiego, domowego i polskiego. Wtedy dzwonimy do babci i wpraszamy się na obiad. Na rosołek i zraziki, i szarlotkę. Tego nam było trzeba!
1 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Barszcz czerwony zabielany

Składniki

 

Sposób przygotowania

Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do gorącego bulionu, dodaj 1-2 łyżki cukru, jeden nieduży listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Szybko doprowadź do wrzenia, przykryj i odstaw na całą noc. Gdy barszcz nabierze intensywnej barwy, przecedź go, mocno podgrzej, wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Jeszcze raz wymieszaj i pogotuj przez 1-2 minuty. Przypraw do smaku, przed podaniem przecedź. Do barszczyku podaje się - na oddzielnym talerzyku lub w miseczce - gotowane ziemniaki okraszone skwarkami wytopionymi ze słoniny lub boczku.

Zdjęcie Ambition 18EL ZESTAW OBIADOWY ASTURIA 32134 Zdjęcie Serwis obiadowy Trapo / Roma 0495 6/29 Zdjęcie THK Wykwintna zastawa obiadowa Aura 6os. OPT4406
Ambition 18EL ZESTAW OBIADOWY Serwis obiadowy Trapo THK Wykwintna zastawa obiadowy
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Ogórkowa z ziemniakami

Składniki

  • 50 dag ogórków kiszonych
  • włoszczyzna (4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 por)
  • kilka ziemniaków
  • 2 l bulionu
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2/3 szklanki dobrej kwaśnej śmietany (22-proc.)
  • masło lub olej do smażenia
  • koperek lub natka

 

Sposób przygotowania

Zagotuj bulion, dodaj pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz pozostałą włoszczyznę startą na grubej tarce do warzyw albo pokrojoną w paseczki. Dodaj listek laurowy oraz 2-3 ziarenka ziela angielskiego, a potem włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie rozgrzej na patelni trochę masła lub oleju. Wrzuć grubo starte lub pokrojone w małą kostkę ogórki, podsmaż je, stale mieszając. Bulion przypraw do smaku, dodaj ogórki, a gdy zupa się ponownie zagotuje, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką (jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać mąki). Wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posyp zupę posiekaną zieleniną.

Zdjęcie Garnek Fissler Fiamma 3311324 Zdjęcie Le Creuset Garnek 21002313402461 Zdjęcie Garnek Silit 0322186811
Garnek Fissler Fiamma Le Creuset Garnek Garnek Silit
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Flaczki z kurczaka

Składniki

 

Sposób przygotowania

Udka zalej 2 l zimnej wody. Posól, wrzuć listek i ziele angielskie, gotuj na średnim ogniu. Dodaj marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i pora. Przykryj, zagotuj, zmniejsz płomień i uchyl pokrywkę. Warzywa wyjmij po 20 minutach, a kurczaka gotuj jeszcze 15-20 minut. Przecedź wywar do innego garnka, warzywa pokrój w paski, a przyprawy, cebulę i pora wyrzuć. Wyjmij kości z kurczaka, mięso pokrój wzdłuż włókien na paski. Utrzyj masło z mąką, dodaj nieco gorącej zupy, rozetrzyj i wlej do pozostałej zupy. Zagotuj, mieszając, włóż warzywa i mięso, dodaj imbir i 1-2 łyżki przyprawy do zup. Zamieszaj, przykryj, gotuj 3-5 minut. Przypraw solą, pieprzem, imbirem i majerankiem, zdejmij z ognia. Posyp zieleniną.

Zdjęcie Auerhahn Zestaw sztućcy dziecięcy Junior 4szt. 63000106 Zdjęcie FUCHS sztućcy drewno 16 el 4929 Zdjęcie Gerlach Celestia 04A 04A-6-w-c-M-PT-F
Auerhahn Zestaw sztućcy FUCHS sztućcy drewno Gerlach Celestia zestaw
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pasztet z orzechami

Składniki

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Obierz warzywa, ułóż na dnie garnka. Mięsa (oprócz wątróbek) rozłóż na warzywach. Pomiędzy kawałki mięsa wetknij grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu. Wlej do garnka 1,5 l wrzącej wody i wsyp łyżeczkę soli. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj. Gotuj 3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przecedź, wywar pozostaw. Usuń warzywa, przyprawy i kość z udźca. Do wywaru włóż wątróbkę i gotuj 5-7 minut bez przykrycia. Wyjmij wątróbkę, a wywar odparuj do objętości 1,5 szklanki. Mięso pokrój i przepuść 3 razy przez maszynkę. Potem ucieraj, kolejno wbijając jajka i wlewając po kilka łyżek wywaru. Przypraw solą, pieprzem i gałką, wymieszaj z całymi orzechami. Formę (lub formy) nasmaruj smalcem, napełnij masą pasztetową (nie po brzegi, bo pasztet rośnie) i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 60-75 minut w temp. 180°C. Rumiany pasztet wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.

Zdjęcie La Cucina prostokątna forma do pieczenia - 27 cm - czerwony Zdjęcie Pataki Keramia Forma do pieczenia - BIAŁE RÓŻE Zdjęcie Silit Forma do pieczenia 637266
La Cucina prostokątna forma Pataki Keramia Forma do pieczenia Silit Forma do pieczenia
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kurczak w galarecie

Składniki

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera)
  • cebula
  • listek laurowy
  • sól
  • ostra papryka
  • ziarenka pieprzu czarnego
  • 2-3 białka
  • 6-8 łyżeczek żelatyny

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Zalej mięso bulionem i ugotuj razem z obraną włoszczyzną, cebulą, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę ostrej papryki do smaku. Możesz także przyprawić wywar jarzynką albo przyprawą do zup w płynie. Przecedź przez sitko wyłożone gazą do podstawionego naczynia. Mięso pokrój na kawałki, warzywa w plasterki. Wywar odtłuść, mocno podgrzej i sklaruj: dodaj lekko ubite białka, zagotuj, mieszając. Potem przecedź jeszcze raz i odmierz litr. Namocz żelatynę, a gdy napęcznieje, rozpuść ją w gorącym wywarze i odstaw, aż zacznie gęstnieć. W kokilkach ułóż kawałki mięsa i pokrojone warzywa, zalej częścią galarety. Wstaw do lodówki, a gdy ta warstwa stężeje, udekoruj ją plasterkami jajka na twardo oraz groszkiem. Zalej resztą galarety, ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na noc). Wyjmuj z kokilek, gdy galareta całkowicie zastygnie. Możesz podawać z majonezem, sosem tatarskim albo chrzanem. Jeśli lubisz nowe smaki, udekoruj każdą porcję galaretki odrobiną zielonego chrzanu wasabi (możesz kupić w tubie w supermarkecie). Uważaj tylko, bo wasabi jest bardzo ostry!

Zdjęcie Alessi Zestaw 3 miseczki Mami SG59 Zdjęcie Alessi Zestaw 3 miseczki Mami SG60 Zdjęcie Rosendahl Grand Cru Miski 2szt 20489
Alessi Zestaw 3 miseczki Alessi Zestaw 3 miseczki Rosendahl Grand Cru Miski
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Faszerowane pieczarki

Składniki

  • 20 dużych pieczarek
  • sok z cytryny
  • 10 dag pokrojonych orzechów laskowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kostka masła
  • pęczek natki
  • sól, biały pieprz
  • 1 kajzerka (obrana ze skórki i namoczona w mleku)
  • jajko
  • 5 dag grubo pokruszonych solonych chipsów ziemniaczanych

 

Sposób przygotowania

Oczyść i umyj pieczarki, dokładnie je osusz. Zdejmij skórkę z kapeluszy, delikatnie wykręć trzonki grzybów. Kapelusze skrop sokiem cytrynowym, bo inaczej ściemnieją. Trzonki drobniutko posiekaj, wymieszaj z orzechami, roztartym czosnkiem i posiekaną natką. Delikatnie mieszaj, dodając po łyżce miękkie masło. Połącz z odciśniętymi bułkami, wbij jajko, dobrze wymieszaj i przypraw do smaku. Tak przygotowaną masą napełnij kapelusze pieczarek, ułóż je na natłuszczonej blasze i piecz jakieś 10 minut w temp. 170°C. Potem zwiększ temperaturę do 200°C i zapiekaj jeszcze 10 minut. Farsz możesz przyprawić odrobiną pokruszonych lub zmielonych suszonych prawdziwków, będzie apetycznie pachniał.

Zdjęcie EH Excellent Houseware owalne naczynie żaroodporne, 600 ml - Naczynie żaroodporne z przykrywką Zdjęcie Naczynie żaroodporne prostokąt mini 203557 Zdjęcie Tadar Naczynie żaroodporne prostokątne 71085
EH Excellent Houseware owalne Naczynie żaroodporne prostokątne Tadar Naczynie żaroodporne
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Śledzie w sosie musztardowym i śmietanowym

Składniki

 

Marynata:

  • 1/2 szklanki białego octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru
  • sól i biały pieprz do smaku

 

Sos śmietankowy:

 

Sos musztardowy:

  • 3 łyżki musztardy
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, biały pieprz

 

Sposób przygotowania

Śledzie opłucz i pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Zrób marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu. Zdejmij z ognia, ostudź. Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem na 24 godziny do lodówki. Przygotuj sosy, mieszając w osobnych naczyniach podane składniki. Osącz zamarynowane śledzie, połowę wymieszaj z sosem śmietanowym, pozostałe z sosem musztardowym. Odstaw na całą dobę do lodówki.

Zdjęcie Contacto 18/10 3,3 l 5405/360 Zdjęcie Półmiski na stojaku drewnianym 122122 Zdjęcie Tadar Półmisek OWALNY 75812
Contacto półmisek Półmiski na stojaku Tadar Półmisek OWALNY
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kotlety mielone cielęce

Składniki

  • 80 dag cielęciny
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej i masło do smażenia
  • tarta bułka
  • trochę mleka

 

Sposób przygotowania

Bułkę pokrój i namocz w mleku. Cebule pokrój w plasterki i zeszklij na maśle. Mięso przepuść przez maszynkę, dodając pod koniec odciśniętą bułkę. Przypraw roztartym czosnkiem, dodaj jajko (jajka), przypraw. Masę wyrób rękami, uformuj kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Możesz zrobić na wierzchu kratkę tępą stroną noża. Kotleciki usmaż z obu stron na oleju z dodatkiem kawałka masła. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 120°C i pozostaw tam przez jakieś 10-15 minut.

Zdjęcie Silit Selara Patelnia 2728413401 Zdjęcie SKEPPSHULT Patelnia grillowa 0129 Zdjęcie Tefal Patelnia A1960582
Silit Selara Patelnia SKEPPSHULT Patelnia grillowa Tefal Patelnia
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
9 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kaczka z jabłkami

Składniki

  • świeża lub mrożona kaczka o wadze 1,5-2 kg
  • 8 kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 łyżki żurawiny lub borówek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier, pieprz, sól
  • oliwa lub słonina do posmarowania formy

 

Sposób przygotowania

Kaczkę (mrożoną rozmrażaj w lodówce przez 8-12 godzin) oczyść z nadmiaru tłuszczu i opuszkami palców wygnieć piersi - rozbijesz w ten sposób tłuszcz znajdujący się w mięśniach. Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny. Od środka i na zewnątrz natrzyj solą, pieprzem i połową majeranku. Zawiń w folię i wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Obierz 2-3 jabłka i pokrój w cząstki. Wymieszaj z resztą majeranku, napełnij kaczkę, a otwór w tuszce zaszyj. Kaczkę włóż do natłuszczonej brytfanny, skrop wodą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-190°C. Piecz, polewając mięso wypływającym tłuszczem. Po 30 minutach natnij w kratkę skórkę na piersi kaczki i polej wytworzonym sosem. Po 45 minutach odwróć kaczkę, aby upiekła się z drugiej strony. Co jakiś czas skrapiaj sosem. Po 80 minutach natnij nożem skórę między udami a korpusem (aby wypłynął tłuszcz). Jeśli skórka kaczki jest już ładnie zrumieniona, przykryj brytfannę folią i piecz jeszcze 20 minut - kaczka jest gotowa, gdy po nakłuciu wypływa z niej przezroczysty sok. Wydrąż gniazda nasienne z pozostałych jabłek, środki napełnij żurawinami lub borówkami. Owoce ułóż na blasze na 40 minut przed końcem pieczenia. Upieczoną kaczkę pozostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku, potem pokrój na porcje i polej odtłuszczonym sosem. Podawaj z jabłkami.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie SWISS HUFEISEN KOMPLET NOŻY 1044 Zdjęcie DEKASSA PREMIUM - komplet noży 13389283
Gerpol Komplet noży ELEGANCE SWISS HUFEISEN KOMPLET NOŻY DEKASSA PREMIUM - komplet noży
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Schab ze śliwkami

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości (może być karkówka)
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki oleju i kawałek masła do smażenia
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 goździki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Umyj śliwki. Zagotuj wino, zdejmij z ognia, wrzuć do niego śliwki. Odstaw na 30 minut. Opłucz i osusz mięso, natnij je wzdłuż, nie rozcinając do końca. Następnie rozłóż schab, tak aby powstał szeroki płat, posól, popieprz i posmaruj powidłami (jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do powideł trochę świeżego, startego imbiru albo przypraw je pokruszoną papryką chili, ziołami lub czosnkiem). Pośrodku mięsa ułóż - jedna za drugą w 2-3 rzędach - namoczone w winie śliwki. Te, które zostaną, odłóż do miseczki i skrop winem, aby nie wyschły. Załóż krótsze boki schabu, aby śliwki nie wypadły i zroluj mięso od dłuższego boku. Gotową roladę zwiąż bawełnianą nicią, obsmaż na gorącym oleju z masłem (odłóż połowę masła), a potem przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj odłożone, świeże masło, wlej wino, w którym moczyły się śliwki, ewentualnie dodaj nieco wody albo bulionu. Piecz godzinę w temperaturze 180°C, co jakiś czas skrapiając mięso wypływającym sosem. Po 30 minutach wrzuć do sosu odłożone śliwki. Upieczone mięso pokrój w plastry, a sos przecedź lub zmiksuj. Możesz podawać z pieczonymi ziemniakami i warzywami z wody.

Zdjęcie THK Łamana deska do krojenia 3 kolory OPT4496 Zdjęcie Zassenhaus - deska do krojenia Zdjęcie Zassenhaus Deska do krojenia pomarańczowa 061208
THK Łamana deska do krojenia Zassenhaus - deska do krojenia Zassenhaus Deska do krojenia
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
11 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Rogale francusko-drożdżowe

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

 

Nadzienie:

  • 25 dag posiekanych, obranych migdałów lub orzechów laskowych
  • 1 łyżka pokruszonych biszkopcików
  • 2 łyżki cukru pudru
  • jajka
  • sól

 

Do posmarowania rogali:

  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka

 

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto: zrób rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Utrzyj żółtka z cukrem. Przesiej mąkę, pośrodku zrób dołek. Wlej rozczyn, dodaj utarte żółtka. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odstawać od ręki i ścianek miski. Rozpuść w rondelku 5 dag masła, lekko przestudź i wlej do ciasta. Wyrabiaj jeszcze kilka minut. Ciasto przełóż do czystej miski, oprósz po wierzchu mąką i przykryj ściereczką. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki (to nie pomyłka, ciasto drożdżowe może także wyrastać w lodówce). Gdy wyrośnie, obłóż je plastrami pozostałego zimnego masła. Brzegi ciasta zagnij do środka jak kopertę, tak aby masło było przykryte ciastem. Złóż na 3 części, jeszcze raz rozwałkuj. Potem poskładaj i włóż na 30 minut do lodówki. Czynności te powtórz 2 razy, za każdym razem wkładając ciasto na pół godziny do lodówki. Zrób masę: utrzyj żółtka z cukrem, połącz z migdałami lub orzechami i pokruszonymi biszkopcikami. Dodaj sztywną pianę z białek i szczypty soli. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na trójkąty. Pośrodku każdego ułóż porcję masy i zwiń od podstawy, formując rogale. Ułóż je na blachach wyścielonych natłuszczonym pergaminem, pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 20 minut w temp. 200°C. Rogale posyp cukrem pudrem lub oblej czekoladą.

Zdjęcie Officina Alessi Tulip 2 filiżanki DE01SET Zdjęcie PORCELANOWE FILIŻANKI CAPPUCCINO - Vintage Zdjęcie Romix Filiżanki ART DECO 22
Officina Alessi Tulip 2 filiżanki PORCELANOWE FILIŻANKI Romix Filiżanki ART DECO
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
12 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Jabłka faszerowane

Składniki

  • 3/4 szklanki obranych, pokrojonych i uprażonych migdałów
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany (36-proc.)
  • 4 duże, kwaskowate jabłka
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • masło

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj migdały z cukrem, miodem, skórką cytrynową i imbirem. Dodaj śmietanę (możesz zastąpić ją mascarpone), odstaw na pół godziny. Co jakiś czas mieszaj, aby cukier się rozpuścił. Rozgrzej piekarnik do 175°C Wydrąż i wyrzuć gniazda nasienne z jabłek. Każde jabłko płytko natnij dookoła w najszerszym miejscu (inaczej pęknie w trakcie pieczenia). Owoce ułóż w szklanym żaroodpornym naczyniu i napełnij przygotowaną masą orzechowo-śmietankową. Do naczynia wlej sok jabłkowy. Posmaruj masłem arkusz folii aluminiowej, luźno ułóż go na jabłkach stroną z masłem do dołu. Piecz około godziny, a potem zdejmij folię i piecz jeszcze jakieś 20 minut. Podawaj gorące, z kwaśną śmietaną albo jogurtem naturalnym.

Zdjęcie ARCO Komplet do kawy ,ceramika LE FLORE Zdjęcie Creative Tops KOMPLET DO HERBATY - FILIŻANKA I CZAJNICZEK - V & A Coromandel Coast Zdjęcie DUO komplet serwis do herbaty 15el ze stojakiem DU-5907666901250
ARCO Komplet do kawy Creative Tops Komplet do herbaty DUO komplet serwis do herbaty
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
13 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kremówka

Podobno kremówkowym zagłębiem są Wadowice. Ja najlepszą jadłam w Krakowie. I znam też świetny przepis na domową kremówkę. Uwaga - jest czasochłonny, bo nie używamy budyniu ani gotowego ciasta!

 

Ciasto maślane:

  • 30 dag masła
  • 10 dag mąki

 

Ciasto kluskowe:

  • 20 dag mąki
  • 1/2 rozmąconego jajka
  • 1/2 łyżki octu (6-proc.)
  • woda

 

Krem waniliowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 8-10 dag cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 dag mąki ziemniaczanej

 

Oraz:

  • 3 dag cukru pudru z wanilią

 

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Ciasto włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zdjęcie Forma LAMART LT3024 Zdjęcie Kaiser La Forme Plus forma do ciasta 28cm 637075 Zdjęcie Silit Kwadratowa forma do ciasta Bake & Take
Forma do ciasta LAMART Kaiser La Forme Plus Silit Kwadratowa forma do ciasta
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
14 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Tort Neli

Składniki

  • 45 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 30 dag cukru pudru
  • 12 jajek
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki brązowego rumu
  • łuskane orzechy do dekoracji tortu
  • masło i mąka do formy

Masa czekoladowa:

 

Polewa kawowa:

  • 3/4 szklanki bardzo mocnego naparu kawy
  • 13 dag cukru
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 łyżek rumu

 

Oraz:

  • połówki orzechów włoskich
  • i czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Orzechy zmiel z połową szklanki cukru. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Utrzyj żółtka z cukrem na jasnokremową masę. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj - bardzo delikatnie - ubite na sztywno białka. Wymieszaj orzechy z tartą bułką, skórką pomarańczową i solą. Powoli, cały czas lekko mieszając, dodawaj tę mieszaninę do masy jajecznej. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przełóż je do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut. W tym czasie przygotuj masę czekoladową: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło utrzyj na puszystą masę, połącz ze stopioną i przestudzoną czekoladą, dodaj rum i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź w formie przez 20 minut, a potem okrój nożem i delikatnie wyjmij. Ciasto przetnij na trzy krążki, każdy nasącz rumem i odłóż na 30 minut. Następnie przełóż krążki masą czekoladową. Tort wstaw na 2-3 godziny (lub na całą noc) do lodówki (oczywiście wcześniej szczelnie go przykryj, aby nie wchłonął lodówkowych zapachów). Przygotuj polewę: zagotuj kawę z cukrem, zmniejsz płomień, podgrzewaj, aż płyn nabierze syropowatej konsystencji. Cukier puder utrzyj w szklanej lub ceramicznej (nie metalowej) misce razem z powoli wlewanym syropem kawowym. Gdy polewa będzie gładka, dodaj do niej rum i jeszcze raz wymieszaj. Od razu pokryj polewą przygotowany tort, szybko rozsmaruj i udekoruj połówkami orzechów włoskich oraz czekoladowymi ziarenkami kawy. Do chwili podania przechowuj w lodówce.

Uwaga: ciasto orzechowe możesz także przełożyć masą kawową albo waniliową z kawałeczkami czekolady.

Zdjęcie FRABOSK Zaparzacz do kawy Tisaniera 6 filiżanek Zdjęcie Invotis Zaparzacz do herbaty ŁABĘDŹ Zdjęcie Zaparzacz do herbaty - Małpka
FRABOSK Zaparzacz do kawy Invotis Zaparzacz do herbaty Zaparzacz do herbaty - Małpka
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: kuchnia polska