Makaron dla zabieganych. Obiad w 20 minut

Magazyn Kuchnia
Spaghetti w 10 minut

Spaghetti w 10 minut (Fot. Marcin Klaban)

Kuchnię włoską uwielbiamy za świeże zioła, prostotę i makaron! Spaghetti, penne czy farfalle wszystkie są pyszne i nigdy się nie znudzą, bo przepisów na szybki makarony mamy mnóstwo! Do dzieła!
1 z 13
Fot. Shutterstock.com / marco mayer
Fot. Shutterstock.com / marco mayer

Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tuńczyka osączamy i dzielimy widelcem na spore kawałki. Rukolę płuczemy i osuszamy. W dużej misce mieszamy pomidory z tuńczykiem, kaparami, oliwkami i paroma łyżkami oliwy. Lekko solimy i odstawiamy. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedza-my, od razu wrzucamy do sosu, mieszamy i posypujemy rukolą. Możemy podać osobno suszoną ostrą papryczkę do posypania.

Zdjęcie Alessi Łyżka do spaghetti Domenica Zdjęcie Silit Łyżka do spaghetti Zdjęcie Stalgast Łyżka do spaghetti 307 mm 321060
Alessi Łyżka do spaghetti Silit Łyżka do spaghetti Stalgast Łyżka do spaghetti
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 13
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Zielone spaghetti

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 200 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
  • pieprz i sól

 

Sposób przygotowania

Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie roztarty czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy szpinak (mrożony wcześniej rozmrażamy). Do gorącego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (ser pleśniowy jest słony, więc ostrożnie). Sos mieszamy z makaronem.

Zdjęcie ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis obiadowy 45/12 0001 Zdjęcie Duo Serwis Obiadowy Violet Biały 6/18el Zdjęcie Karolina Serwis obiadowy CASTEL FBC
ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis... Duo Serwis Obiadowy Violet ... Karolina Serwis obiadowy CA...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 13
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Makaron casarecce z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1/2 kg makaronu casarecce
  • 50 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g parmeńskiej szynki
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 20 g świeżej bazylii
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy. Czosnek kroimy w plasterki, szynkę oraz suszone pomidory - w cienkie paski. Bazylię i natkę pietruszki  drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażamy czosnek i szynkę parmeńską. Dodajemy suszone pomidory, makaron i posiekane zioła, a następnie doprawiamy do smaku. Potrawę podajemy z cienkimi płatkami parmezanu.

Zdjęcie Garneczki Zestaw do siekania ziół HERBS Zdjęcie Kuchenprofi Półokrągły nóż do siekania ziół 1005132800 Zdjęcie Sagaform - Oval Oak - nóż i deska do siekania ziół
Garneczki Zestaw do siekania ziół Kuchenprofi Półokrągły nóż do siekania ziół Sagaform - Oval Oak - nóż
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 13
Fot. BBS
Fot. BBS

Ziołowe spaghetti

Składniki

  • 50 dag spaghetti
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki świeżego posiekanego majeranku
  • 4 łyżki pokrojonego świeżego tymianku
  • sól
  • 10 dag startego parmezanu

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy curry wymieszane z pieprzem ziołowym. Lekko studzimy, dodajemy olej słonecznikowy i posiekane świeże zioła. Mieszamy. Wylewamy olej z przyprawami na ugotowany makaron, lekko mieszamy, rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

Zdjęcie Moneta PATELNIA ALST 001 Zdjęcie Patelnia CAMRY CR 6690 Zdjęcie TEFAL Patelnia E4400652
Moneta PATELNIA ALST Patelnia CAMRY TEFAL Patelnia
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 13
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Spaghetti z sardynkami i suszonymi pomidorami

(dla 3 osób)

 

Składniki

  • 300 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 6 suszonych (wyjętych z oliwy) pomidorów
  • 1 puszka sardynek w oliwie
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • czerwona hawajska sól morska

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliwą) oraz połowę posiekanej pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy ze wszystkimi składnikami. Posypujemy resztą natki i podajemy.

Zdjęcie FLORINA TARKA DO CZOSNKU Zdjęcie Lurch Wyciskacz do czosnku 00010271 Zdjęcie Microplane Tarka do czosnku 06421
FLORINA TARKA DO CZOSNKU Lurch Wyciskacz do czosnku ... Microplane Tarka do czosnku...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 13
Fot. BBS
Fot. BBS

Linguine z porami i fetą

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umytą jasną część pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w plasterki. Makaron gotujemy al dente. Podsmażamy pory na rozgrzanej oliwie z odrobiną masła. Gdy nabiorą złotego koloru, dorzucamy roztarty czosnek i dalej smażymy. Dodajemy pokruszoną fetę oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy. Wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy. Przed podaniem posypujemy fetą.

Zdjęcie Alessi Wkład do gotowania makaronu Mami Zdjęcie Mauviel Garnek do gotowania makaronu 523124/521824/522224 Zdjęcie Silit GARNEK DO GOTOWANIA MAKARONU VITALIANO NERO 24 CM ŚREDNICY 5,0 L
Alessi Wkład do gotowania makaronu Mauviel Garnek do gotowania makaronu Silit GARNEK DO GOTOWANIA MAKARONU
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 13
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Farfalle z groszkiem, i pancettą

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente (na półtwardo) w posolonym wrzątku z odrobiną oliwy. W czasie gdy się gotuje, na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz groszek (świeży albo mrożony). Wlewamy wino i podgrzewamy przez kilka minut - w tym czasie zredukuje ono swoją objętość, a alkohol wyparuje. Zmniejszamy płomień i wlewamy śmietanę. Mieszając przez cały czas, podgrzewamy sos kilka minut, aby zgęstniał. Gotowy makaron odcedzamy i natychmiast mieszamy z sosem. Podajemy w dużej misce, posypany siekaną bazylią i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie Creative Tops MISKA PORCELANOWA (DUŻA) - Katie Alice Cottage Flower - shabby chic SB2466 Zdjęcie DUŻA MISKA Green Olives - Zielone Oliwki Zdjęcie Miska 20cm BONE CHINA Cashmere Round
Creative Tops MISKA PORCELANA DUŻA MISKA Green Olives Miska duża BONE CHINA
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 13
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, poz-bawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie CILIO Tarka do sera 190052 Zdjęcie FISSLER Proline Tarka do sera Zdjęcie Sagaform Tarka do sera 5015662
CILIO Tarka do sera FISSLER Proline Tarka do sera Sagaform Tarka do sera
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9 z 13
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Tagiatelle z zielonym pesto

(Dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Zdjęcie Gefu Pasta Perfetta Maszynka do makaronu 28400 Zdjęcie Maszynka do makaronu - ręczna Zdjęcie Maszynka do makaronu, urządzenie do makaronu 4922
Gefu Pasta Perfetta Maszynka Maszynka do makaronu - ręczna Maszynka do makaronu, urządzenie do przygotowania makaronu
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10 z 13
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Cytrynowe tagliatelle (wstążki)

(dla 6 osób)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania, wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy wodę, śmietanę, wbijamy jajko i szybko mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez minutę. Dodajemy skórkę i sok cytrynowy, szpinak i ser. Doprawiamy solą
i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy 2 minuty. Skrapiamy oliwą i przekładamy na talerze.

Zdjęcie Ibili Pokrywka do odcedzania 105 Zdjęcie Qualy Lettuce QL10052-PU Zdjęcie Snips Elite 32221
Ibili Pokrywka do odcedzania Qualy Lettuce PU Snips Elite do odcedzania makaronu
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
11 z 13
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Parppadelle (wstążki) z szałwią

Składniki

  • 30-40 dag makaronu pappardelle
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
  • 50 dag białej kiełbaski obranej z osłonki (może też być kiełbasa polska surowa)
  • 1/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
  • 10 dag startego żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron. W tym czasie roztapiamy w dużym rondlu łyżkę masła, smażymy czosnek (pokrojony w cienkie plasterki) na złoty kolor. Wyjmujemy, przekładamy do miseczki, a na tym samym maśle smażymy szałwię - wystarczy 10 sekund, powinna stać się chrupiąca. Dodajemy kiełbaskę i smażymy, rozgniatając farsz widelcem. Odcedzony makaron wkładamy do rondla z szałwią i kiełbasą, dodajemy pozostałe masło, mieszamy. Wsypujemy czerwony pieprz, a jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję posypujemy smażonym czosnkiem i startym serem.

Zdjęcie Rondel Auriga Berghoff 2303337 Zdjęcie Berghoff Rondel Scala 2307216 Zdjęcie Rondel 14 cm 90435
Rondel Auriga Berghoff Berghoff Rondel Scala Rondel
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
12 z 13
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Hendi Patelnia 626337 Zdjęcie Stalgast Patelnia 35201 Zdjęcie TESCOMA PATELNIA ECOPRESTO 595040
Hendi Patelnia Stalgast Patelnia TESCOMA PATELNIA ECOPRESTO
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
13 z 13
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Spaghetti carbonara

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane czosnek i cebulę. Smażymy 2 minuty na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a czosnek lekko zrumieni. Wrzucamy boczek pokrojony w kostkę i podsmażamy, aby wytopił się z niego tłuszcz. Wlewamy śmietanę, zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko i od razu zdejmujemy patelnię z ognia, aby nie zrobiła się jajecznica. Cały czas mieszając, wsypujemy połowę parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Dodajemy odcedzone spaghetti i mieszamy, aby sos okleił makaron. Przekładamy do misek, posypujemy resztą parmezanu i natki.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Drewniana łopatka skośna do kuchni Zdjęcie Galdrew Drewniana ŁOPATKA AŻUROWA 30 cm Zdjęcie Villeroy & Boch Home Elements drewniana łopatka 13-6001-7112
Drewniana łopatka skośna Galdrew Drewniana ŁOPATKA Villeroy & Boch Home
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info