Dobrze, rybko
Pierogi z łososiem i sosem bazyliowym (Fot. Marcin Klaban)
Pierogi z łososiem i sosem bazyliowym
(dla 4 osób)
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej (typ 2000)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- sól oraz pieprz do smaku
Farsz:
- 400 g łososia ze skórą
- skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
- oliwa
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sos bazyliowy:
- 1 pęczek bazylii
- kilka listków mięty
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wyrabiamy elastyczne ciasto z podanych składników ? ręcznie lub w mikserze za pomocą haka do ciasta. Formujemy je w kulę, owijamy w folię do żywności. Łososia gotujemy na parze przez 10 minut lub pieczemy 15 minut w 180°C. Zdejmujemy skórę, dzielimy rybę widelcem na malutkie kawałki, mieszamy ze skórką z cytrusów, 4 łyżkami oliwy, jajkiem i posiekaną natką, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm, a potem, za pomocą szklanki, wykrawamy z niego kółka. Na środku każdego kładziemy czubatą łyżkę farszu, składamy na pół i formujemy pierogi, sklejając brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Ucieramy w moździerzu lub miksujemy listki bazylii i mięty z odrobiną oliwy, doprawiając solą i pieprzem. Pierogi podajemy z sosem bazyliowym.
Fot. Marcin Klaban
Curry z soczewicy z krewetkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 200 g zielonej soczewicy
- 450 g krojonych pomidorów z puszki
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 papryczka chilli?(świeża albo suszona)
- 16 krewetektygrysich
- garść oliwek (najlepiej greckich Kalamata)
- 1 łyżka marmolady pomarańczowej
- sól pieprz
- 1 pęczek lubczyku
- 1 bagietka
Sposób przygotowania
Siekamy czosnek oraz cebulę i szklimy na oliwie. Wrzucamy soczewicę i podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory z zalewą oraz 2 szklanki wody, doprawiamy cynamonem i posiekanym chilli. Gotujemy na małym ogniu 15 minut, aż soczewica będzie al dente, a nadmiar płynu odparuje. Dodajemy obrane krewetki, oliwki i marmoladę, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Curry podajemy posypane grzankami z bagietki oraz posiekanym lubczykiem.
Fot. Marcin Klaban
Różowa dorada z bulgurem
(dla 2 osób)
Składniki
- 500 g różowej dorady (wypatroszonej i oczyszczonej)
- 1 pomarańcza
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 pęczek oregano
- oliwa
- 200 g bulguru (możemy zastąpić kaszą pęczak)
- 1 czerwona papryka
- 1 fenkuł (koper włoski)
Sposób przygotowania
Do wnętrza ryby wkładamy plastry sparzonej wrzątkiem pomarańczy i rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Posypujemy solą, pieprzem i posiekanym oregano, skrapiamy oliwą. Kładziemy na wyściełanej pergaminem blasze i pieczemy 25 minut w 180°C. W tym czasie gotujemy bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kroimy paprykę w drobną kostkę, a fenkuł w cienkie piórka i dodajemy do ugotowanego bulguru. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczoną rybę podajemy z bulgurem.
Uwaga: do bulguru możemy również dodać uprażone, posiekane pestki dyni oraz słonecznika.
Fot. Marcin Klaban
Zapiekanka rybna z brukselką
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 4 ziemniaki
- 400 g filetu z żabnicy
- 200 g filetu z dorsza
- 200 g filetu z sandacza
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 kieliszek białego wina
- 200 g brukselek
- sól, pieprz
- garść startego ementalera
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 100 ml śmietany 12%
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż zaczną się rozpadać. W tym czasie kroimy filety w kostkę o boku 1 cm. Czosnek oraz cebulę siekamy i podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy kawałki ryby, wlewamy wino i dusimy na małym ogniu około 5 minut, aż odparuje nadmiar płynu. Wrzucamy poszatkowaną brukselkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy przez kolejne 5 minut. Odcedzone ziemniaki rozgniatamy na gładkie purée. Mieszamy z serem i jajkiem, doprawiamy gałką, solą oraz pieprzem. Do farszu rybnego wlewamy śmietanę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu rozsmarowujemy masę ziemniaczaną. Zapiekamy 10-15 minut w 210°C.
Fot. Marcin Klaban
Owsianka z wędzonym łososiem
(dla 2 osób)
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 100 g płatków jaglanych
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- oliwa
- 200 g wędzonego na zimno łososia
- 2 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania
Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i pozostawiamy na 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i mieszamy. Przekładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy plasterki łososia, posypujemy uprażonymi pestkami dyni i podajemy.
Tatar ze śledzia
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 słodkie ziemniaki (bataty)
- 4 filety śledziowe korzenne
- 1 jabłko odmiany Granny Smith
- 1 ogórek
- 1 niewielki pęczek mięty
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka ostrej musztardy angielskiej (możemy też użyć musztardy Dijon)
Sposób przygotowania
Wyszorowane i osuszone ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 35 minut w 180°C. W tym czasie kroimy śledzie, jabłko oraz ogórka w drobną kostkę. Mieszamy z posiekaną miętą, octem, olejem oraz musztardą. Upieczone ziemniaki odwijamy z folii i rozcinamy na pół. Doprawiamy solą i pieprzem, rozgniatamy miąższ widelcem. Kładziemy na tatara i podajemy, póki ziemniaki są ciepłe.