Blogerzy polecają: przepisy na wegetariański obiad

red.
15.01.2013 13:58
A A A Drukuj
8 sprawdzonych przepisów na bezmięsny obiad od blogerów magazynu Kuchnia.

fot. mówią weki

Składniki na 2 małe porcje (8-10 małych kotlecików):

1 saszetka kaszy gryczanej (100 g)

1 jajo

1 spora szczypta soli

1 spora szczypta pieprzu

ok. 15 suszonych śliwek kalifornijskich

1 łyżka mąki (opcjonalnie - jeśli masa będzie zbyt mało zwarta)

bułka tarta, mielone orzechy, mielone płatki zbożowe (opcjonalnie jako panierka)

 

Sos jogurtowy z koperkiem:

1 mały jogurt naturalny

garść pokrojonego koperku

1 szczypta cukru

1 szczypta pieprzu

kilka kropli oliwy

 

Składniki sosu wymieszać i wstawić na trochę do lodówki

 

Śliwki namoczyć w gorącej wodzie. Kasze ugotować i ostudzić. Większość kaszy rozdrobnić/zmiksować razem z większością śliwek. Część śliwek pokroić i dorzucić o masy razem z resztą ziarenek kaszy. Można zmiksować wszystko, wtedy ziarenka kaszy nie będą wyczuwalne, a kotleciki bardziej kremowe. Dodać jajo, przyprawy i wstawić do lodówki najlepiej na dwie godziny, żeby masa stężała. Rozgrzać piekarnik. Formować niewielkie kotleciki i układać na papierze do pieczenia. Piec około 20-30 minut (albo usmażyć) w temperaturze ok. 200 stopni, przewracając na drugą stronę po ok. 10 minutach. Podawać od razu lub odgrzewać w folii aluminiowej w rozgrzanym piekarniku.

 

Przepis pochodzi z bloga Mówią Weki >>

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX