Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

Magazyn kuchnia
Leczo, Kuchnia węgierska

Leczo, Kuchnia węgierska (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Nie lubisz zmywać? I słusznie, są przyjemniejsze rzeczy. Wypróbuj dania z jednego rondelka
1 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Gulasz cygański, kuchnia węgierska

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 700 g polędwicy wołowej
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 3 duże cebule
  • 330 g ziemniaków
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml + 125 ml kwaśnej śmietany
  • tyle rosołu, żeby przykryć mięso

 

Sposób przygotowania

Polędwicę wołową kroimy na plastry o grubości 5 mm, a następnie na paski o szerokości 5 mm i obsmażamy na smalcu, dodając sól i sproszkowaną paprykę. Obrane cebule i ziemniaki kroimy na plastry i dodajemy do mięsa. Kiedy jarzyny lekko się zrumienią, wlewamy wino i 250 ml śmietany oraz rosół. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gulasz przekładamy do naczynia do zapiekania, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Tuż przed podaniem dodajemy do potrawy resztę śmietany. Serwujemy z kluskami.

Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613 Zdjęcie Karolina Serwis obiadowy LOREL FBC
Chodzież Serwis obiadowy Gl... Karolina Serwis Obiadowy dl... Karolina Serwis obiadowy LO...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem

(dla 4 osób)

Spaghetti con sugo di pomodoro e pollo

 

Składniki

  • kilka łyżek oliwy
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1 posiekana z liśćmi łodyga selera naciowego
  • kilka gałązek natki pietruszki (posiekanych)
  • 4 pałki kurczaka
  • drobna sól morska
  • niecała szklanka wytrawnego białego wina
  • 1 l domowego sosu pomidorowego
  • 400 g spaghetti

 

Sposób przygotowania

W garnku na oliwie podsmażamy cebulę. Wrzucamy selera i smażymy, aż warzywa się zeszklą, ale nie przyrumienią. Dodajemy natkę, dusimy jeszcze 2 minuty. Wkładamy mięso i podsmażamy po minucie z każdej strony. Doprawiamy solą i wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i czekamy, aż wino się zredukuje. Wlewamy sos pomidorowy, znów zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 40 minut pod częściowym przykryciem. Zdejmujemy garnek z ognia, przekładamy mięso na talerz i owijamy folią aluminiową. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go i wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Delikatnie mieszamy.


Uwaga: to właściwie przepis na cały niedzielny obiad. Makaron je się oddzielnie, a nie jako dodatek do mięsa. Kawałki kurczaka podajemy osobno jako drugie danie, najlepiej z pieczoną cukinią. Domowy sos pomidorowy można zastąpić świeżymi dojrzałymi pomidorami bez skórki i pestek albo dobrej jakości pelati (pomidorami w zalewie).

Zdjęcie Kinghoff Garnek do Makaronu Kh-3327 18cm Zdjęcie Silit Garnek 0524186811 24cm Zdjęcie Silit Garnek Passion 324175311 24cm
Kinghoff Garnek do Makaronu... Silit Garnek 0524186811 24cm Silit Garnek Passion 324175...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Gulasz z piersi z indyka, kuchnia węgierska

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 600 g piersi indyka
  • 3 łyżki mąki
  • marchewka
  • cebula
  • 100 g kurek (mogą być mrożone)
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml mleka lub śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski i obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Marchew obieramy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy, kurki rozmrażamy, płuczemy, a większe sztuki kroimy na części. Rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy warzywa oraz grzyby. Po obsmażeniu wyjmujemy i na tym samym tłuszczu smażymy mięso, często mieszając. Gdy indyk się zrumieni, dodajemy z powrotem jarzyny i kurki, dolewamy wino i gotujemy 5 min. Następnie dodajemy mleko (lub śmietanę) wymieszane z łyżką mąki i dosmaczamy solą oraz pieprzem. Dusimy na małym ogniu, często mieszając, ok. 15 min. Potrawę podajemy z ryżem lub kopytkami, posypaną natką pietruszki.

Zdjęcie Bratwunder Patelnia Głęboka 20cm Zdjęcie Pentolpress Patelnia Głęboka 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia Głęboka z Pokrywą Szklaną 28cm
Bratwunder Patelnia Głęboka... Pentolpress Patelnia Głębok... Valdinox Patelnia Głęboka z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Korzenny gulasz z kurczakiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę, smażymy, aż się zeszklą. Wkładamy kurczaka skórą do dołu i podsmażamy, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Wrzucamy przyprawy i zioła, marchewki i cukinię pokrojone w plasterki. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a warzywa zmiękły.

 

Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, lekko mieszamy widelcem, na wierzchu układamy gulasz i posypujemy wszystko posiekanymi ziołami.

5 z 9
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą

Składniki

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 2 duże posiekane cebule
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę pomidory
  • sól, pieprz
  • 1,5 szklanki brązowej soczewicy
  • 4 duże, niezbyt dojrzałe banany
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

Mięso obsmażamy porcjami na oliwie. Dodajemy cebulę, czosnek i goździki, smażymy dalej, aż cebula się zrumieni. Wkładamy pomidory, wlewamy 100 ml wrzącej wody, solimy, pieprzymy. Przykrywamy i dusimy przez 1,5 godziny na małym ogniu. W tym czasie zalewamy soczewicę 4 szklankami wody i gotujemy przez 45 minut. Następnie ? nie odcedzając ? mieszamy ją z gulaszem. Przykrywamy, gotujemy jeszcze pół godziny na malutkim ogniu. Gdy mięso i soczewica są zupełnie miękkie, dodajemy kolendrę oraz pokrojone na kawałki banany. Gotujemy razem jeszcze przez mniej więcej 10 minut.

Zdjęcie Amica GC0220 Zdjęcie ELECTROLUX EGD6576NOK Zdjęcie Hotpoint-Ariston PC 631 X /HA
Amica GC0220 ELECTROLUX EGD6576NOK Hotpoint-Ariston PC 631 X /HA
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Gulasz z kukurydzą, kuchnia węgierska

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 kg (pokrojonej w kostkę) na pieczeń wołowiny
  • 25 dag pokrojonej w kostkę wędzonej szynki
  • 35 dag namoczonej perłowej fasoli
  • 1-2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 duży pomidor
  • 1 filiżanka ugotowanej kukurydzy
  • 1 ostra papryczka (czuszka)
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Na tłuszczu podsmażamy pokrojone cebule (muszą się zeszklić) i mięso. Dodajemy szynkę, fasolę i doprawiamy obiema paprykami w proszku. Dusimy na wolnym ogniu (najlepiej pod przykryciem) ok. 35-40 min. W połowie gotowania dorzucamy obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiamy do smaku pokruszoną czuszką, solą oraz pieprzem. Gdy fasola jest już miękka, dodajemy kukurydzę, przekładamy potrawę do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku w 180°C jeszcze 15-20 min.

Zdjęcie Granchio Natura Olivia 88517 Zdjęcie Kitchen Craft Naczynie z pokrywką z deską do serwowania Artesa Zdjęcie THK Brytfanna Culinaria OPT12253
Granchio Natura Olivia 88517 Kitchen Craft Naczynie z po... THK Brytfanna Culinaria OPT...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Fasola po meksykańsku

Przepis dla 4 osób

 

Składniki

  • 2 pieczone papryki (mogą być ze słoika)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
  • 1 szklanka ugotowanej na miękko czarnej fasoli
  • 2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3-4 goździki
  • liść laurowy

 

Sposób przygotowania

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut, cały czas mieszając, a fasolę rozgniatając widelcem. Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonej kiełbasy czy smażonego wędzonego boczku. Ugotowaną fasolę można zamrażać. Dzięki temu w każdej chwili możemy podjąć gości tym oryginalnym daniem.

8 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Tuńczyk z fasolką po chińsku.

Składniki:

  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżeczka sosu sojowego light (jasnego
  • 1/3 szklanki bulionu mięsnego
  • sól, pieprz,
  • cukier

 

Sposób przygotowania

Strąki fasolki płuczemy i przekrawamy na pół. Na rozgrzanym oleju chwilę smażymy zmiażdżony czosnek i wkładamy tuńczyka. Następnie dodajemy fasolkę, sos sojowy, cukier, pieprz i sól do smaku. Smażymy 2-3 minuty, podlewamy bulionem i dusimy jeszcze ok. 5 minut, często mieszając.
Potrawę podajemy gorącą.

9 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Leczo

(dla 4 osób)

Składniki

  • 15 dag wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
  • 10 dag smalcu
  • 50 dag cebuli
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej papryki
  • sól
  • 50 dag obranych ze skóry pomidorów
  • 1 papryczka czuszka
  • 25 dag kiełbasy zwyczajnej

 

Sposób przygotowania

Boczek lub słoninę kroimy w kostkę i topimy. Wyjmujemy skwarki i odkładamy, a do wytopionego tłuszczu dodajemy smalec i wrzucamy pokrojoną w grube plastry cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mieloną paprykę, a następnie zieloną paprykę pokrojoną w paski. Solimy i dusimy na spokojnym ogniu ok. 10 min. Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Skrapiamy lekko wodą i zwiększamy płomień, uważając, aby potrawa się nie przypaliła. Czuszkę kruszymy i wsypujemy do leczo. Dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę i wkładamy wytopione skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 min.

Więcej na ten temat: dania jednogarnkowe, gulasz, leczo