Cały dzień za 10 zł. Vol 1

red.
Cały dzień za 10 zł

Cały dzień za 10 zł (Fot. Magazyn Kuchnia)

Co można zjeść za 10 złotych? Żeby było smacznie i nie głodować potem, no i bez objadania znajomych. Proponujemy menu na cały dzień, które jedną osobę będzie kosztowało ok 10 zł. Można! Przekonaj się sam
1 z 4
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Śniadanie - Tortilla, czyli hiszpański omlet z ziemniakami - 3,05 zł

(Dla 4 osób)

Za wszystkie składniki dla 4 osób zapłacimy: 12,18zł czyli porcja kosztuje 3,05 zł.

 

Składniki

  • ziemniaki - 0,24 zł
  • 10 jajek - 5,0 zł
  • cebula - 0,23 zł
  • 10 dag węgierskiej ostrej kiełbasy - 2,70 zł
  • por - 3 zł
  • 1 pęczek kolendry - 1 zł
  • sól i świeżo zmielony pieprz - 0,01zł

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy i po ostudzeniu kroimy w cienkie plasterki. Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy, dodając sól i pieprz do smaku. Na patelni z żeliwną lub stalową rączką (takiej, którą można wstawić do piekarnika) podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę, kiełbasę pokrojone w kostkę oraz ziemniaki. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i zmniejszamy płomień. Kiedy składniki będą miękkie, wlewamy masę jajeczną. Gdy jajko się lekko zetnie, dodajemy posiekaną kolendrę. Wkładamy patelnię do rozgrzanego (180°C) piekarnika na 5 minut, aby wierzch tortilli lekko się zrumienił. Jeśli nie mamy patelni, której można używać w piekarniku, zwykłą patelnię przykrywamy szczelną pokrywką i podgrzewamy tortillę na bardzo małym ogniu. Podajemy danie na ciepło lub na zimno.

2 z 4
Fot. BBS
Fot. BBS

Obiad - Zupa marchewkowa - 1,20zł

(Dla 4 osób)

Cena razem 4,80zł czyli 1 porcja 1,20zł

Składniki

  • 60 dag marchwi - 1,08zł
  • cebule - 0,46 zł
  • 3 łyżki masła - 1zł
  • 1,5 l rosołu lub wywaru z włoszczyzny - ok. 1zł
  • 15 dag ryżu - 1,25zł
  • sól, cukier - 0,01zł

 

Sposób przygotowania

Marchew oczyszczamy i kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekane cebule, dwie łyżki masła oraz odrobinę wody i dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie zalewamy jarzyny rosołem lub wywarem, wrzucamy opłukany ryż i gotujemy razem, aż składniki będą zupełnie miękkie. Wówczas doprawiamy solą i cukrem, miksujemy, ogrzewamy i dodajemy resztę masła. Podajemy z grzankami.

3 z 4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kolacja - Sałatka Coleslaw - 3,15zł

Cena łącznie 3,15zł

 

Składniki

  • 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty - 0,5zł
  • 1 pokrojona w paseczki marchewka - 0,12zł
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 0,5zł
  • 3 łyżki gęstej śmietany - 1,26zł
  • 2-3 łyżki białego octu winnego - 0,24
  • 2 łyżeczki cukru - 0,47zł
  • szczypta kminku 0,05zł
  • sól - 0,01zł

 

Sposób przygotowania

Obficie posól kapustę w dużej misce, odstaw. Po 30 minutach opłucz na sicie i osusz, dodaj marchewkę, szczypiorek, śmietanę i przyprawy. Wstaw do lodówki, aby się przegryzła, wyjmij na pół godziny przed podaniem.

4 z 4
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Crumble z jabłek, gruszek i żurawiny - 2,56zł

3 posiłki kosztowały 7,35zł, czyli zostało jeszcze trochę na deser!

(dla 6 osób)

Za owoce pod kruszonką zapłacimy trochę dużo, aż 15,36zł, ale 1 porcja kosztuje 2,56zł.

Składniki

  • 4 renety- 1,20zł
  • gruszki - 1zł
  • sok z 1/2 cytryny - 0,18zł
  • 2 łyżki cukru - 0,8zł
  • 3 kopiaste łyżki suszonej żurawiny - 1,79zł

 

Kruszonka:

  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich - 7,59zł
  • 10 dag mąki - 0,3zł
  • 10 dag cukru - 0,5zł
  • 10 dag masła - 2 zł
  • masło do smarowania formy

 

Sposób przygotowania

Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę, usuwając gniazda nasienne. Następnie polewamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę dokładnie mieszamy z mielonymi orzechami i cukrem, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałeczki i wyrabiamy palcami kruche ciasto, aż powstaną małe grudki. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę owoców i posypujemy je półtorej łyżki żurawiny. Wykładamy drugą część owoców i posypujemy je resztą żurawiny. Owoce przykrywamy warstwą kruszonki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 30-35 minut, aż warstwa kruszonki ładnie się zarumieni. Potrawę podajemy na ciepło.

Więcej na ten temat: dzień za 10 zł