Sezonowe warzywa na rozgrzewkę
Pieczone ziemniaki (Fot. Jacek Ura)
Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem i pestkami dyni
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 średnie buraki
- oliwa
- 100 g dojrzewającego koziego sera
- sól morska i pieprz do smaku
- czerwony ocet winny
- 2 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania
Buraki myjemy, osuszamy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w 220°C, aż zmiękną (około godziny). Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Posypujemy kozim serem pokrojonym w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i octem. Pestki dyni podprażamy z odrobiną soli na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę.
Mchali z buraków
Składniki
- 60 dag niedużych buraków ćwikłowych
- 5 dag wyłuskanych orzechów włoskich
- 2-3 łyżki posiekanej natki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Buraki gotujemy lub pieczemy. Po opłukaniu w zimnej wodzie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy siekamy i mieszamy z burakami, natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i olejem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy po schłodzeniu.
Warzywa z tymiankiem pieczone w oliwie
Świetny dodatek do wołowiny (dla 4-5 osób)
Składniki
- 1 duża marchewka
- 1 mały seler (30 dag)
- 2 ziemniaki
- 1 słodki ziemniak (batat)
- 1 duża pietruszka
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Umyte i obrane warzywa (oprócz cebuli i czosnku) myjemy, kroimy na kawałki o dł. 3-4 cm. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, czosnku nie obieramy. Wrzucamy wszystko do miski, doprawiamy oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy, by oliwa z przyprawami oblepiła warzywa. Przekładamy je do formy, pieczemy 45 min w 200oC (podczas pieczenia trzeba je dwa-trzy razy wyjąć i przemieszać), aż będą z wierzchu rumiane i chrupiące, a miękkie w środku.
Pieczone ziemniaki
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 50 dag chudego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
- 2,5 kg umytych, osuszonych i pokrojonych na połówki niedużych ziemniaków
- pokrojone w grubą kostkę 2 duże czerwone cebule
- porwane na grube kawałki listki oberwane z 2 pęczków szałwii
- 2 łyżki stopionego masła
- gruba sól morska
- grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Plasterki boczku kroimy w centymetrowe paski. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Boczek wysmażamy na chrupko na suchej patelni, zdejmujemy i układamy na papierowym ręczniku. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, mieszamy z 4 łyżkami tłuszczu wytopionego z boczku (resztę tłuszczu można wylać), cebulą, 2/3 szałwii i masłem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem (pieprzu nie żałujemy!), dokładnie mieszamy. Ziemniaki rozkładamy w żaroodpornym naczyniu (45 x 30 cm), pieczemy około godziny, mieszając od czasu do czasu. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200-210°C, do ziemniaków dodajemy wysmażone kawałki boczku, pieczemy jeszcze jakieś 15 minut, aż ziemniaki zaczną się rumienić i będą miękkie. Można je jeszcze doprawić do smaku, a bezpośrednio przed podaniem posypać resztą szałwii.
Pietruszka z syropem klonowym i gorczycą
(Dla 4 osób)
Składniki
- 30 dag korzenia pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 gałązka tymianku
- 1 liść laurowy
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Sposób przygotowania
Umytą i obraną pietruszkę gotujemy przez 15 minut w osolonym wrzątku z grudką masła i ziołami (tymiankiem i liściem laurowym lub innymi ulubionymi ziołami). Pietruszka ma być miękka, ale jędrna. Odcedzamy ją, mieszamy z syropem klonowym i łyżką musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy). Wkładamy pietruszkę w sosie musztardowo-klonowym na 10 min do piekarnika (160°C), by sos się skarmelizował.
Zupa krem z białych warzyw
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 średni seler
- 2 pietruszki
- 1 ziemniak
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego
- sól i gałka muszkatołowa do smaku
- 1 szklanka śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
Obrane warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i dusimy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany.
Cebulki w śmietanie
(dla 4 osób)
Składniki
- 80 dag szalotek
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki gęstej śmietany
- po 1 łyżeczce mąki i cukru
- 100 ml śmietanki 18-procentowej
- sól
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Cebulki obieramy, zalewamy zimną wodą i moczymy 4 godz., kilkakrotnie zmieniając wodę. Osączamy i smażymy na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. W trakcie smażenia solimy je i posypujemy cukrem. Podsmażone cebulki posypujemy mąką, wlewamy śmietankę i dusimy na małym ogniu, aż cały płyn odparuje. Uduszone warzywa posypujemy natką, na każdej porcji kładziemy łyżkę śmietany. Podajemy na przystawkę lub do kładzionych klusek francuskich.
Czerwona cebula z tymiankiem, miodem i octem balsamico
(Dla 4 osób)
Składniki
- 2 duże czerwone cebule (pokrojone na ćwiartki)
- oliwa
- 1 łyżka miodu akacjowego (lub innego jasnego)
- 3 łyżki octu balsamico
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Sposób przygotowania
Podsmażamy cebule na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy. Gdy nabiorą złocistego koloru i zaczną się rozpadać, zmniejszamy ogień i dodajemy miód oraz ocet, mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy cebule z ognia i posypujemy je tymiankiem.