Sezonowe warzywa na rozgrzewkę

Magazyn Kuchnia
Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki (Fot. Jacek Ura)

Będzie tanio, smacznie i lokalnie. Tej zimy krajowe warzywa podbija nasze serca. Burak z pietruszką nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa!
1 z 8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem i pestkami dyni

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • oliwa
  • 100 g dojrzewającego koziego sera
  • sól morska i pieprz do smaku
  • czerwony ocet winny
  • 2 łyżki pestek dyni

 

Sposób przygotowania

Buraki myjemy, osuszamy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w 220°C, aż zmiękną (około godziny). Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Posypujemy kozim serem pokrojonym w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i octem. Pestki dyni podprażamy z odrobiną soli na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę.

2 z 8
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Mchali z buraków

Składniki

 

Sposób przygotowania

Buraki gotujemy lub pieczemy. Po opłukaniu w zimnej wodzie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy siekamy i mieszamy z burakami, natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i olejem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy po schłodzeniu.

3 z 8
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Warzywa z tymiankiem pieczone w oliwie

Świetny dodatek do wołowiny (dla 4-5 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte i obrane warzywa (oprócz cebuli i czosnku) myjemy, kroimy na kawałki o dł. 3-4 cm. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, czosnku nie obieramy. Wrzucamy wszystko do miski, doprawiamy oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy, by oliwa z przyprawami oblepiła warzywa. Przekładamy je do formy, pieczemy 45 min w 200oC (podczas pieczenia trzeba je dwa-trzy razy wyjąć i przemieszać), aż będą z wierzchu rumiane i chrupiące, a miękkie w środku.

4 z 8
Fot. Jacek Ura
Fot. Jacek Ura

Pieczone ziemniaki

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 50 dag chudego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
  • 2,5 kg umytych, osuszonych i pokrojonych na połówki niedużych ziemniaków
  • pokrojone w grubą kostkę 2 duże czerwone cebule
  • porwane na grube kawałki listki oberwane z 2 pęczków szałwii
  • 2 łyżki stopionego masła
  • gruba sól morska
  • grubo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Plasterki boczku kroimy w centymetrowe paski. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Boczek wysmażamy na chrupko na suchej patelni, zdejmujemy i układamy na papierowym ręczniku. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, mieszamy z 4 łyżkami tłuszczu wytopionego z boczku (resztę tłuszczu można wylać), cebulą, 2/3 szałwii i masłem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem (pieprzu nie żałujemy!), dokładnie mieszamy. Ziemniaki rozkładamy w żaroodpornym naczyniu (45 x 30 cm), pieczemy około godziny, mieszając od czasu do czasu. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200-210°C, do ziemniaków dodajemy wysmażone kawałki boczku, pieczemy jeszcze jakieś 15 minut, aż ziemniaki zaczną się rumienić i będą miękkie. Można je jeszcze doprawić do smaku, a bezpośrednio przed podaniem posypać resztą szałwii.

5 z 8
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Pietruszka z syropem klonowym i gorczycą

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umytą i obraną pietruszkę gotujemy przez 15 minut w osolonym wrzątku z grudką masła i ziołami (tymiankiem i liściem laurowym lub innymi ulubionymi ziołami). Pietruszka ma być miękka, ale jędrna. Odcedzamy ją, mieszamy z syropem klonowym i łyżką musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy). Wkładamy pietruszkę w sosie musztardowo-klonowym na 10 min do piekarnika (160°C), by sos się skarmelizował.

6 z 8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zupa krem z białych warzyw

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obrane warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i dusimy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany.

7 z 8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Cebulki w śmietanie

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 80 dag szalotek
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • po 1 łyżeczce mąki i cukru
  • 100 ml śmietanki 18-procentowej
  • sól
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Cebulki obieramy, zalewamy zimną wodą i moczymy 4 godz., kilkakrotnie zmieniając wodę. Osączamy i smażymy na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. W trakcie smażenia solimy je i posypujemy cukrem. Podsmażone cebulki posypujemy mąką, wlewamy śmietankę i dusimy na małym ogniu, aż cały płyn odparuje. Uduszone warzywa posypujemy natką, na każdej porcji kładziemy łyżkę śmietany. Podajemy na przystawkę lub do kładzionych klusek francuskich.

8 z 8
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Czerwona cebula z tymiankiem, miodem i octem balsamico

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Podsmażamy cebule na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy. Gdy nabiorą złocistego koloru i zaczną się rozpadać, zmniejszamy ogień i dodajemy miód oraz ocet, mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy cebule z ognia i posypujemy je tymiankiem.

Więcej na ten temat: warzywa