Bardzo s這dkie desery we w這skim stylu

Pawe Pojawa
Po w這sku "tirarsi su" oznacza "poderwij mnie". Pora sprawdzi czy w這skie desery, chrupi帷e bezy i czekoladowe ciasta mog co poradzi na sprawy sercowe
Fot. BBS Fot. BBS

Beza orzechowa z kremem kawowym

Beza

  • 8 bia貫k (razem 240 g)
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 375 g orzech闚 laskowych (upra穎nych i drobno posiekanych)

Oraz

  • 4 造瞠czki cukru pudru
  • 1,5 造磬i kawy rozpuszczalnej
  • 600 ml ubitej鄉ietany
  • 150 gczekolady

Spos鏏 przygotowania

Bia趾a ubijamy z sol. Gdy zaczn zmienia konsystencj, stopniowo wsypujemy do nich cukier (wci捫 ubijaj帷). Gdy piana b璠zie sztywna, mieszamy j z orzechami i wyk豉damy na blach wy軼ie豉n pergaminem, dziel帷 na dwa blaty w kszta販ie k馧ek. Pieczemy 25-30 min w 150 st. (beza ma by lekko mokra w 鈔odku). Robimy krem. Kaw rozpuszczamy w odrobinie gor帷ej wody, studzimy, mieszamy z cukrem i bit 鄉ietan. Czekolad rozpuszczamy w k徙ieli wodnej. Smarujemy bez czekolad i nak豉damy krem kawowy. Przykrywamy drug bez, nak豉damy warstwy: czekolady i kremu.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Ciasto czekoladowe

Ciasto

  • 130 g m彗i
  • 25 gkakao
  • 240 g cukru
  • 80 ml wody
  • 4 造瞠czki oleju ro郵innego
  • 2jajka
  • 60 mlma郵anki lub mleka
  • 110 g mas豉
  • 110 g ciemnej czekolady 53-proc. kakao (deserowej)

Krem czekoladowy

  • 500 g鄉ietany 36-proc.
  • 250 g ciemnejczekolady 70-proc.

Spos鏏 przygotowania

Wszystkie suche sk豉dniki ciasta mieszamy w misce i odstawiamy. Wod, olej, jajka i ma郵ank (lub mleko) 陰czymy. Mas這 rozpuszczamy z czekolad i wlewamy do suchych sk豉dnik闚. Stale mieszaj帷, dodajemy powoli pozosta貫 sk豉dniki. Gdy si dobrze po陰cz, wlewamy mas do formy wy這穎nej pergaminem. Pieczemy przez godzin w 160 st.

Blach z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do g鏎y nogami. W takiej pozycji zostawiamy ciasto do ca趾owitego wystygni璚ia. Przygotowujemy krem. Ubijamy 鄉ietan, a czekolad rozpuszczamy w k徙ieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubit 鄉ietan. Zimne ciasto przekrawamy wzd逝 na dwa blaty i przek豉damy kremem czekoladowym.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Tarta migda這wa z brzoskwiniami

Kruche ciasto

  • 250 g mas豉
  • 125 g cukru pudru
  • 450 g m彗i

Nadzienie migda這we

  • 200 g mas豉
  • 200 g mielonych migda堯w
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 造磬i m彗i
  • nasiona z 1 laskiwanilii

Oraz

  • 3 brzoskwinie (mo積a u篡 innych owoc闚: ananasa, mandarynek itp.)
  • 3 造磬i marmolady brzoskwiniowej
  • 40 g p豉tk闚 migda這wych

Spos鏏 przygotowania

Mas這 ucieramy z cukrem pudrem. Wsypujemy m彗 i zagniatamy. Gdy sk豉dniki dobrze si po陰cz, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w foli spo篡wcz i wk豉damy do lod闚ki na 30 min, aby odpocz窸o. rozwa趾owujemy je na grubo嗆 1/2 cm i wyk豉damy nim form do tarty (鈔. 25 cm). Na wierzchu uk豉damy papier do pieczenia, na kt鏎y wsypujemy such fasol lub groch. Nasiona obci捫 ciasto, kt鏎e nie uro郾ie i zachowa 豉dny kszta速. Pieczemy w 180 st. przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migda這we. Wszystkie sk豉dniki mieszamy na g豉dk mas i wstawiamy do lod闚ki na 15 minut. Podpieczony sp鏚 tarty smarujemy marmolad, wyk豉damy nadzienie do wysoko軼i 3/4 tarty (nadzienie podczas pieczenia uro郾ie, wi璚 nie mo瞠 go by za du穎). Na wierzchu uk豉damy pokrojone owoce, posypujemy p豉tkami migda堯w, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. i pieczemy przez 20-25 minut na z這ty kolor. Tarta b璠zie smakowa najlepiej, gdy podamy j z lodami waniliowymi.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Ciasto tiramisu

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 165 g cukru
  • 225 g m彗i
  • 75 g rozpuszczonego mas豉

Krem

  • 500 gmascarpone
  • 6 鄴速ek (razem 120 g)
  • 175 g cukru
  • 175 g ubitej鄉ietanki 36-proc.
  • likier kawowy (np. Kahl a)

Oraz

  • napar z kawy do nas帷zenia biszkoptu

Spos鏏 przygotowania

Robimy biszkopt. Ubijamy jajka z cukrem na puszyst mas. Powoli dodajemy m彗 i bardzo ostro積ie mieszamy r璚znie, aby masa nie opad豉. Stopniowo dodajemy r闚nie rozpuszczone zimne mas這. Mas wlewamy do formy i pieczemy 15-20 min w 180 st. na z這ty kolor. Studzimy. Przygotowujemy krem. Ucieramy 鄴速ka z cukrem i powoli dodajemy mascarpone, aby nie powsta造 grudki. ㄠczymy mas z ubit 鄉ietan i likierem kawowym. Ostudzony przekrojony biszkopt nas帷zamy naparem i przek豉damy kremem. Ciasto wstawiamy do lod闚ki, aby wszystkie smaki si "przegryz造".

4
Wi璚ej na ten temat: beza, ciasto, desery, przepisy kulinarne