Bardzo s³odkie desery we w³oskim stylu

Pawe³ Pojawa
Beza orzechowa z kremem kawowym

Beza orzechowa z kremem kawowym (Fot. BBS)

Po w³osku "tirarsi su" oznacza "poderwij mnie". Pora sprawdziæ czy w³oskie desery, chrupi±ce bezy i czekoladowe ciasta mog± co¶ poradziæ na sprawy sercowe
1 z 4
Fot. BBS
Fot. BBS

Beza orzechowa z kremem kawowym

Beza

  • 8 bia³ek (razem 240 g)
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 375 g  orzechów laskowych (upra¿onych i drobno posiekanych)

Oraz

  • 4 ³y¿eczki cukru pudru
  • 1,5 ³y¿ki kawy rozpuszczalnej
  • 600 ml ubitej ¶mietany
  • 150 g czekolady

Sposób przygotowania

Bia³ka ubijamy z sol±. Gdy zaczn± zmieniaæ konsystencjê, stopniowo wsypujemy do nich cukier (wci±¿ ubijaj±c). Gdy piana bêdzie sztywna, mieszamy j± z orzechami i wyk³adamy na blachê wy¶cie³an± pergaminem, dziel±c na dwa blaty w kszta³cie kó³ek. Pieczemy 25-30 min w 150 st. (beza ma byæ lekko mokra w ¶rodku). Robimy krem. Kawê rozpuszczamy w odrobinie gor±cej wody, studzimy, mieszamy z cukrem i bit± ¶mietan±. Czekoladê rozpuszczamy w k±pieli wodnej. Smarujemy bezê czekolad± i nak³adamy krem kawowy. Przykrywamy drug± bez±, nak³adamy warstwy: czekolady i kremu.

2 z 4
Fot. BBS
Fot. BBS

Ciasto czekoladowe

Ciasto

  • 130 g m±ki
  • 25 g kakao
  • 240 g cukru
  • 80 ml wody
  • 4 ³y¿eczki oleju ro¶linnego
  • 2 jajka
  • 60 ml ma¶lanki lub mleka
  • 110 g mas³a
  • 110 g ciemnej czekolady 53-proc. kakao (deserowej)

Krem czekoladowy

  • 500 g ¶mietany 36-proc.
  • 250 g ciemnej czekolady 70-proc.

Sposób przygotowania

Wszystkie suche sk³adniki ciasta mieszamy w misce i odstawiamy. Wodê, olej, jajka i ma¶lankê (lub mleko) ³±czymy. Mas³o rozpuszczamy z czekolad± i wlewamy do suchych sk³adników. Stale mieszaj±c, dodajemy powoli pozosta³e sk³adniki. Gdy siê dobrze po³±cz±, wlewamy masê do formy wy³o¿onej pergaminem. Pieczemy przez godzinê w 160 st.

Blachê z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. W takiej pozycji zostawiamy ciasto do ca³kowitego wystygniêcia. Przygotowujemy krem. Ubijamy ¶mietanê, a czekoladê rozpuszczamy w k±pieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubit± ¶mietan±. Zimne ciasto przekrawamy wzd³u¿ na dwa blaty i przek³adamy kremem czekoladowym.

3 z 4
Fot. BBS
Fot. BBS

Tarta migda³owa z brzoskwiniami

Kruche ciasto

  • 250 g mas³a
  • 125 g cukru pudru
  • 450 g m±ki

Nadzienie migda³owe

  • 200 g mas³a
  • 200 g mielonych migda³ów
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 ³y¿ki m±ki
  • nasiona z 1 laski wanilii

Oraz

  • 3 brzoskwinie (mo¿na u¿yæ innych owoców: ananasa, mandarynek itp.)
  • 3 ³y¿ki marmolady brzoskwiniowej
  • 40 g p³atków migda³owych

Sposób przygotowania

Mas³o ucieramy z cukrem pudrem. Wsypujemy m±kê i zagniatamy. Gdy sk³adniki dobrze siê po³±cz±, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w foliê spo¿ywcz± i wk³adamy do lodówki na 30 min, aby odpoczê³o. rozwa³kowujemy je na grubo¶æ 1/2 cm i wyk³adamy nim formê do tarty (¶r. 25 cm). Na wierzchu uk³adamy papier do pieczenia, na który wsypujemy such± fasolê lub groch. Nasiona obci±¿± ciasto, które nie uro¶nie i zachowa ³adny kszta³t. Pieczemy w 180 st. przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migda³owe. Wszystkie sk³adniki mieszamy na g³adk± masê i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmolad±, wyk³adamy nadzienie do wysoko¶ci 3/4 tarty (nadzienie podczas pieczenia uro¶nie, wiêc nie mo¿e go byæ za du¿o). Na wierzchu uk³adamy pokrojone owoce, posypujemy p³atkami migda³ów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. i pieczemy przez 20-25 minut na z³oty kolor. Tarta bêdzie smakowaæ najlepiej, gdy podamy j± z lodami waniliowymi.

4 z 4
Fot. BBS
Fot. BBS

Ciasto tiramisu

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 165 g cukru
  • 225 g m±ki
  • 75 g rozpuszczonego mas³a

Krem

  • 500 g mascarpone
  • 6 ¿ó³tek (razem 120 g)
  • 175 g cukru
  • 175 g ubitej ¶mietanki 36-proc.
  • likier kawowy (np. Kahl a)

Oraz

  • napar z kawy do nas±czenia biszkoptu

 

Sposób przygotowania

Robimy biszkopt. Ubijamy jajka z cukrem na puszyst± masê. Powoli dodajemy m±kê i bardzo ostro¿nie mieszamy rêcznie, aby masa nie opad³a. Stopniowo dodajemy równie¿ rozpuszczone zimne mas³o. Masê wlewamy do formy i pieczemy 15-20 min w 180 st. na z³oty kolor. Studzimy. Przygotowujemy krem. Ucieramy ¿ó³tka z cukrem i powoli dodajemy mascarpone, aby nie powsta³y grudki. £±czymy masê z ubit± ¶mietan± i likierem kawowym. Ostudzony przekrojony biszkopt nas±czamy naparem i przek³adamy kremem. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby wszystkie smaki siê "przegryz³y".

Wiêcej na ten temat: beza, ciasto, desery, przepisy kulinarne