Wigilia? Tylko u Mamy!

Anna Wrońska
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami (Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl)

Nasi znajomi i przyjaciele opowiadali nam o wspaniałych daniach, które ich Mamy przyrządzają na wieczerzę wigilijną. Udało nam się zanotować kilka wspaniałych przepisów, które możecie wypróbować sami. Zapraszamy!
1 z 11
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Zupa grzybowa

Autorką przepisu jest Mama Inki, Marty i Piotrka

Składniki

  • 2 głowy karpia
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • kilka suszonych grzybków
  • 3-4 mrożone prawdziwki
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka mąki
  • 10 dag łazanek (najlepiej domowych)
  • natka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Ugotuj wywar z ryb i włoszczyzny, przecedź do innego garnka. Suszone grzybki namocz i ugotuj, a wywar, w którym się gotowały, przecedź i połącz z bulionem rybnym. Wlej tyle wody, aby otrzymać 2 l zupy. Rozpuść masło, uduś na nim pokrojone w plasterki rozmrożone prawdziwki. Dodaj do zupy, a masło, w którym się dusiły, oprósz mąką, zasmaż na złoty kolor i również wymieszaj z zupą. Zagotuj. Włóż ugotowane łazanki, przypraw, posyp natką.
4-6 porcji, 45 minut

2 z 11
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami

Składniki

  • 1,5 kg buraków
  • 2-4 starte ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz i cukier do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sok z 1 z cytryny
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • malinowy ocet winny do smaku

 

Sposób przygotowania

Buraki obieramy i ścieramy na grubej tarce lub w malakserze. Razem z czosnkiem przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak by były przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Wywar powinien chłodzić się powoli! Cedzimy, zachowując płyn. Ponownie zalewamy buraki zimną wodą, tak by je przykryła i znów zagotowujemy. Studzimy i odcedzamy. Łączymy oba buraczane wywary i mocno doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Podgrzewamy, nie gotujemy! Gdy smak będzie mocny i nasycony, przecedzamy barszcz przez drobne sito lub gazę. Nie  zostawiamy go z przyprawami, bo ich smak będzie zbyt intensywny. Przed podaniem sprawdzamy nasycenie słodyczą i kwasem, doprawiamy cukrem, octem winnym, sokiem z cytryny, dodajemy masło lub oliwę i podgrzewamy. Podajemy z uszkami.

3 z 11
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Karp faszerowany

Przepis dostaliśmy od Mamy Magdy i Elki

Składniki

  • 1 karp
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki
  • przyprawa warzywna (np. Jarzynka)

 

Nadzienie

  • filety z połowy karpia
  • sól, pieprz, przyprawa warzywna
  • cebula
  • żółtko
  • tarta bułka

 

Sos grecki

  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • olej lub oliwa
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz i przyprawa warzywna

 

Sposób przygotowania

Przygotuj rybę do nadziania: wypatrosz ją, oskrob, oczyść, umyj. Do środka włóż krążki cebuli i czosnek, wsyp też trochę jarzynki. Zawiń w folię aluminiową, włóż do zamrażalnika na co najmniej 2 dni. W dniu przyrządzania rozmroź karpia w temperaturze pokojowej. W tym czasie przepuść przez maszynkę filety z połowy karpia, przypraw do smaku solą, pieprzem i jarzynką, wymieszaj z żółtkiem i startą cebulą. Dodaj tyle tartej bułki, aby farsz miał gęstość masy na kotlety mielone. Usuń cebulę i czosnek z rozmrożonego karpia, do wnętrza ryby włóż przygotowane nadzienie i zaszyj bawełnianą nicią. Upiecz do miękkości w temp. 190 st. W czasie gdy ryba się piecze, przygotuj sos grecki: marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w plasterki, uduś na oleju lub oliwie, wymieszaj z koncentratem. Sosem przykryj rybę. Możesz podać od razu, ale smaczna jest też na zimno.
4-6 porcji, godzina (+ czas oczekiwania)

4 z 11
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Śledzie z pomidorową cebulą

Autorką przepisu jest Mama Bartosza i Kamila

Składniki

  • 4-6 dorodnych śledzi matias
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • Przyprawa do zup w płynie
  • oliwa
  • Pieprz, cukier
  • ocet balsamiczny
  • cytryna

 

Sposób przygotowania:

Śledzie wypłucz lub wymocz w wodzie albo mleku, aby nie były zbyt słone. Pokrój w dzwonka i ułóż w miseczce. W oddzielnym naczyniu przygotuj sos: koncentrat wymieszaj z łyżką oliwy, sokiem z 1/2 cytryny i łyżeczką cukru. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, przypraw do smaku pieprzem. Posiekaj cebulę, dodaj nieco octu balsamicznego i cukru. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. Sos pomidorowy połącz z cebulą i polej śledzie. Do sosu możesz dodać odrobinę węgierskiej pasty paprykowej, wtedy smak będzie bardziej pikantny.

5 z 11
Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Kapusta z fasolką

Przepis przekazała nam Mama Inki, Marty i Piotrka

Składniki

  • 1 słoik (1 litr) kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonego grochu łuskanego
  • 10 dag kolorowej fasolki
  • sól, pieprz
  • przyprawa warzywna typu Jarzynka
  • 1 łyżka oliwy lub oleju lnianego (może być też masło)

 

Sposób przygotowania

Namocz groch i fasolkę, następnego dnia ugotuj w oddzielnych naczyniach. Zalej kiszoną kapustę wodą, zagotuj ją, odcedź, aby nie była zbyt kwaśna. Przetrzyj do kapusty cały groch i połowę fasolki, wymieszaj z oliwą lub olejem, przypraw do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Dodaj pozostałą fasolkę, wymieszaj.

4-6 porcji, 20 minut (+ czas namaczania i gotowania)

6 z 11
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego

(Dla 4 osób)

 

Składniki

  • 30 dag śledzi korzennych
  • 1 czerwona cebula
  • garść suszonych śliwek bez pestek
  • 1 kieliszek śliwowicy
  • 1 łyżka ciemnego cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania

Śledzie odcedzamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 2-cm kostkę. Siekamy drobno cebulę, śliwki moczymy przez godzinę w gorącej wodzie. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie śliwowicę z cukrem, octem i oliwą. Śledzie, cebulę oraz pokrojone połówki śliwek wkładamy do marynaty i odstawiamy na przynajmniej 3 godziny do lodówki.

Autor

Tomek Woźniak
7 z 11
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Pierogi z kapustą i grzybami

Autorką przepisu jest Mama Wojtka i Agnieszki

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

Farsz

  • 1 kg kiszonej  kapusty
  • 1 duża posiekana cebula
  • Sól, pieprz
  • 4-6 łyżek Bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • 5 dag suszonych grzybów

 

Sposób przygotowania

Zrób farsz: posiekaną kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewając po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z ciasta wytnij szklanką krążki, na każdy nałóż czubatą łyżeczkę farszu, złóż na pół i zaciśnij brzegi. Uformowane pierogi gotuj w płaskim, szerokim garnku w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze na małym ogniu przez 4-5 minut, po czym wyjmij łyżką cedzakową, osącz i przełóż na półmisek.
4-6 porcji, godzina i 30

8 z 11
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Pierogi z suszonymi śliwkami

Autorką przepisu jest Mama Kariny i Agnieszki

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 jajko

 

Farsz:

  • 40 dag suszonych śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku

 

Do polania pierogów:

  • masło i bułka tarta
  • lub śmietana i cukier

 

Sposób przygotowania

Zrób farsz: śliwki umyj, zalej wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj (3-5 minut) w wodzie, w której się moczyły, odcedź (wywar ze śliwek możesz dolać do wigilijnego kompotu). Śliwki wypestkuj, posyp cukrem i rozetrzyj w misce na gładką masę.

Robimy ciasto: Z mąki, jajka i szklanki wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy, wytnij szklanką kółka, nakładaj na nie farsz śliwkowy i dokładnie sklejaj brzegi. Gotuj w lekko posolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (3-5 minut). Pierogi podawaj polane bułeczką zrumienioną na maśle lub śmietaną z cukrem.
6 porcji, godzina (+ czas namaczania)

9 z 11
Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Pierogi pieczone

Przepis przekazała Mama Kariny i Agnieszki

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 22-proc.
  • szczypta soli
  • 1 jajko

 

Farsz:

  • 75 dag kiszonej kapusty
  • 10 suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 jajka na twardo
  • 2 łyżki oleju
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Zrób ciasto: mąkę z solą przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko wyrób ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki.

Zrób farsz: umyj i ugotuj grzyby. Kapustę kilka razy wypłucz w zimnej wodzie, ugotuj, ostudź, odciśnij, posiekaj. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Obrane jajka oraz grzyby posiekaj. Przygotowane składniki wymieszaj, przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, 2 łyżkami majeranku, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Nałóż na nie farsz i sklej brzegi. Pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz na złoty kolor w temp. 180 st. Podawaj do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu.

4-6 porcji, godzina i 30 minut

10 z 11
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Strucla z makiem

dla 4 osób

 

Ciasto

  • 40 dag  mąki pszennej
  • 15 dag  masła
  • 5 dag  drożdży
  • 3 łyżki  śmietany 22-proc.
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 czubate łyżki  cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki  soli
  • masło do formy

 

Nadzienie

  • 40 dag  maku
  • 1 litr mleka
  • 15 dag  masła
  • 3/4 szklanki  miodu
  • 1 laska wanilii
  • 10 dag  posiekanych migdałów
  • 15 dag  sparzonych rodzynek
  • 1/4 szklanki  smażonej skórki pomarańczowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka  cukru
  • 2 łyżki  brandy

 

Sposób przygotowania

Zrób nadzienie: mak umyj na sicie, zalej wrzącym mlekiem, gotuj na małym ogniu 30 minut. Osącz i zmiel trzy lub cztery razy. Masło roztop, dodaj miód, ziarenka wanilii, bakalie, skórkę i mak, smaż 15 minut, mieszając. Ostudź, dodaj brandy, 4 żółtka utarte z cukrem i pianę z białek, wymieszaj. Zrób ciasto: drożdże rozprowadź śmietaną, posiekaj z resztą składników, zagnieć luźne, lśniące ciasto. Rozwałkuj na prostokąt, pokryj nadzieniem, pozostaw wolne brzegi. Zwiń, sklej końce i przenieś do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryj ściereczką, odstaw na godzinę. Piecz 45-50 minut w temp. 180 st. Gdy strucla ostygnie, możesz ją polukrować.

Autor

Magazyn Kuchnia
11 z 11
Fot. BBS
Fot. BBS

Kompot z suszonych owoców

Składniki

  • po 200 g suszonych śliwek, suszonych moreli i rodzynek
  • 100 g suszonych fig
  • 1,5-2 l wody
  • 4 łyżki cukru
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania

Suszone owoce myjemy, wrzucamy do garnka z wodą, słodzimy, dodajemy goździki, odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać), a płyn lekko zgęstnieje.
Usuwamy goździki, doprawiamy cynamonem. Uwaga: do przygotowania kompotu możemy użyć też innych suszonych owoców: jabłek, gruszek, bananów. Obowiązkowym składnikiem są jedynie suszone śliwki, nadające napojowi charakterystyczny smak.

Autor

Przemysław Muszyński