Barszcz z pasztecikiem na 5 sposobów

Dorota Próchniewicz
Tradycyjny zakwas, dobry wywar, a potem krok po kroku poszukiwanie smakowej alternatywy dla ulubionego polskiego ?płynu z buraków?. Oto nasz pomysł na tegoroczny świąteczny barszczyk. Gdy już mamy nowy smak barszczu, to i pasztecik powinien się przeobrazić. Spróbujmy!
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Czysty barszcz przepis-baza

Zakwas na barszcz:

  • buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 kromka razowego chleba

 

Czysty barszcz:

  • sól, pieprz, cukier

 

Sposób przygotowania

Robimy zakwas: Buraki obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do litrowego słoika, dodając przyprawy i pokruszony chleb. Zalewamy trzema szklankami przegotowanej, ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni.

Robimy barszcz: Buraki obieramy i tniemy na plastry. Układamy w garnku. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek i przyprawy. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy, odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy i podgrzewamy. Składniki dodatkowe, które wzbogacą smak barszczu, dodajemy na początku i/lub na końcu gotowania - tak, jak to opisano w dalszych przepisach.

Zdjęcie BUGATTI Pret a Porter 64-7310PO Zdjęcie Duo Filiżanki i spodki Koronka - 2 szt. KOR-2FS120 Zdjęcie Hendi Exclusiv 794265
BUGATTI Pret a Porter 64-73... Duo Filiżanki i spodki Koro... Hendi Exclusiv 794265
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Barszczyk z winem i bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem

Barszczyk z winem

Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo:

 

Sposób przygotowania

Robimy czysty barszcz. Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy imbir pokrojony w plasterki, goździki i 1 plasterek pomarańczy. Ze względu na dodatek wina trzeba wlać mniej wody (2 szklanki). Wino i pozostałe plasterki pomarańczy dodajemy pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy.

 

Bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem

Ciasto drożdżowe:

  • 50 dag mąki
  • 25 g suchych drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • jaja

Farsz:

  • 3 czerwone cebule
  • 2 kulki mrożonego szpinaku w liściach
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego kminku i czarnuszki
  • 1 łyżeczka octu balsamico
  • 3 łyżki oleju
  • 5 dag pestek dyni

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy i sparzamy. Szpinak rozmrażamy w rondelku, dodając odrobinę wody. Odcedzamy. Mieszamy cebulę i szpinak. Solimy, dodajemy pieprz, przyprawy, ocet, zalewamy olejem. Odstawiamy na 1-2 godziny. Przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, masło, mleko i jedno roztrzepane jajko. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyrabiamy ciasto, by odstawało od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Roztrzepujemy drugie jajko. Odrywamy równe kawałki ciasta (ok. 12-15 bułeczek). Rozpłaszczamy je lekko. Na każdą kładziemy dużą łyżkę farszu, który "zakrywamy" ciastem. Wierzch bułki smarujemy jajkiem, posypujemy pestkami dyni. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Pieczemy 20-25 minut w 160°C na złoty kolor. Podajemy ciepłe.

2
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Barszczyk cynamonowy i babeczka z migdałami i rodzynkami

Barszczyk cynamonowy

 

Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo:

 

Sposób przygotowania

Robimy czysty barszcz. Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy śliwki, skórkę pomarańczową i cynamon. Pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, doprawiamy miodem. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy.
Odgrzewamy przed podaniem.

 

Babeczka z migdałami i rodzynkami

 

Ciasto kruche:

  • 22 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 10 dag schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • kilka łyżek zimnej wody mineralnej
  • masło do foremek

 

Farsz:

  • 4 łyżki solonego masła
  • 1 dymka
  • 10 dag kaszki kuskus wcześniej namoczonej w gorącej wodzie
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki drobnych rodzynek-koryntek
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sól do smaku
  • 2 żółtka

 

Sposób przygotowania

Siekamy mąkę z masłem, dodajemy cukier i sól. Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut. Odrywamy kawałki ciasta i wylepiamy nim wysmarowane masłem foremki do babeczek. Pieczemy przez mniej więcej 15 minut w temperaturze 200°C. Masło do farszu roztapiamy w rondelku, wrzucamy posiekaną dymkę, dusimy do miękkości. Dodajemy kaszkę, migdały, orzechy, rodzynki, miód, natkę, pieprz, gałkę, szczyptę soli do smaku, żółtka. Mieszamy. Ciepłym farszem napełniamy ciepłe babeczki. Od razu podajemy.

3
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Barszczyk cytrynowy fresh i rożek francuski z serkiem mascarpone

Barszczyk cytrynowy fresh

Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 łyżeczki uprażonych nasion kopru włoskiego
  • 1 zielony ogórek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania

Robimy czysty barszcz. Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy selera i nasiona kopru, wcześniej uprażone na suchej patelni. Ogórka ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, razem z sokiem i skórką cytrynową. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy. Odgrzewamy przed

 

Rożek francuski z serkiem mascarpone

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko

 

Farsz:

  • 1 (25 dag) serek mascarpone
  • 10 dag fety
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 pęczka drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • ewentualnie sól do smaku

 

Sposób przygotowania

Miksujemy składniki farszu. Z ciasta wykrawamy kwadraty. Na każdy kładziemy farsz i składamy po przekątnej, aby powstały trójkąty. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu ciasta

4
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Barszczyk ziołowy i krakers serowy

Barszczyk ziołowy

 

Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1 łyżka majeranku
  • po 1/2 łyżeczki cząbru, rozmarynu, oregano, lubczyku, świeżo zmielonego pieprzu
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania

Robimy czysty barszcz. Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy czosnek. Pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, doprawiamy ziołami i piwem. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy. Odgrzewamy przed podaniem.

 

Krakers serowy

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml wody mineralnej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • olej do smażenia
  • 25 dag drobno startych lub rozkruszonych serów: z zieloną i niebieską pleśnią (rokpol, lazur)
  • mozzarella, twardy ser kozi, gouda itp.

 

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól i wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy parmezan i oliwę. Odstawiamy na około 30 minut. Wałkujemy ciasto na cienkie płaty, kroimy na kwadraty, smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Kładziemy na papierowym ręczniku, by odsączyć z tłuszczu i od razu posypujemy mieszanką serów.

5
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Barszczyk paprykowy i roladka z awokado

Barszczyk paprykowy

Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo:

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy czysty barszcz. Paprykę i chilli czyścimy z pestek. Przed wlaniem wody do bazowego barszczu, dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, paprykę, wypestkowane chilli oraz tymianek. Pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, słodką papryką, koncentratem. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy. Odgrzewamy przed podaniem.

 

Roladka z awokado

 

Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • jajka
  • 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • sól
  • 4 łyżki oleju
  • tłuszcz do smażenia

 

Farsz:

  • awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 cebulki dymki
  • 2 łyżki oleju
  • pomidory
  • sól
  • tabasco do smaku
  • szczypiorek

 

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną łączymy z kukurydzianą, przesiewamy, dodajemy jajka, wodę i sól. Miksujemy. Odstawiamy na 30 min. Dodajemy olej, mieszamy i smażymy na małej patelni naleśniki. Z awokado wydrążamy miąższ. Skrapiamy sokiem z limonki, solimy, lekko rozgniatamy widelcem, posypujemy kolendrą. Na oleju lekko podsmażamy posiekaną dymkę. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Na usmażonych naleśnikach rozsmarowujemy farsz: najpierw awokado, potem cebulkę, na końcu pomidory. Doprawiamy solą i tabasco. Zwijamy w roladki, każdą obwiązujemy łodyżką szczypiorku. Duże naleśniki można po zwinięciu przeciąć na pół pod ostrym kątem.

6
Więcej na ten temat: barszcz, potrawy wigilijne