Purée ziemniaczane. Taniej być nie może

Magazyn Kuchnia
05.01.2016 09:18
A A A
Czyli opowieść o tym, że jedno purée drugiemu nierówne. Że prosta ziemniaczana bulwa ma ogromny potencjał smaków. Że nie jest tak banalna, jak nam się wydaje, potrafi zaskoczyć i wprawić w zachwyt

Fot. Andrzej Gałązka

Ziemniaczane purée z mlekiem i gałką muszkatołową

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obrane i opłukane ziemniaki kroimy na ćwiartki, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu ok. 15-20 minut. W tym czasie obieramy cebulę, przecinamy ją na pół i kroimy w cienkie paski. W rondelku roztapiamy masło i przesmażamy cebulę na średnim ogniu, na złoty kolor. Mleko zagotowujemy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odparowujemy przez 1 min w odkrytym garnku, przepuszczamy przez praskę i wkładamy z powrotem do garnka. Wlewamy gorące mleko, dokładnie mieszamy, najpierw łyżką, a potem trzepaczką, aby purée stało się puszyste. Dodajemy gałkę, przecedzone przez sitko masło i posypujemy cebulą.

 

Ziemniaki puree z boczkiem

Składniki

  • 70 dag obranych ziemniaków
  • sól
  • 80 g wędzonego boczku
  • 125 g ementalera
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
  • biały pieprz

 

Sposób przygotowania

Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej, wrzącej wodzie. Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na rumiano. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Wyjmujemy ziemniaki łyżką cedzakową, wodę zostawiamy. Ugniatamy ziemniaki z masłem i kilkoma łyżkami wody, w której się gotowały. Jeśli są zbyt suche, dodajemy wody. Doprawiamy gałką i białym pieprzem, mieszamy ze skwarkami i serem.

Zdjęcie Altom PRASKA DO ZIEMNIAKÓW CYNOWA Zdjęcie Kuchenprofi Praska do ziemniaków 1310082800 Zdjęcie Rigamonti Praska do ziemniaków MISTER 00220
Altom PRASKA DO ZIEMNIAKÓW ... Kuchenprofi Praska do ziemn... Rigamonti Praska do ziemnia...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Komentarze (3)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX