Purée ziemniaczane. Taniej być nie może

Magazyn Kuchnia
07.12.2012 15:18
A A A Drukuj
Czyli opowieść o tym, że jedno purée drugiemu nierówne. Że prosta ziemniaczana bulwa ma ogromny potencjał smaków. Że nie jest tak banalna, jak nam się wydaje, potrafi zaskoczyć i wprawić w zachwyt

Fot. Andrzej Gałązka

Ziemniaczane purée z mlekiem i gałką muszkatołową

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obrane i opłukane ziemniaki kroimy na ćwiartki, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu ok. 15-20 minut. W tym czasie obieramy cebulę, przecinamy ją na pół i kroimy w cienkie paski. W rondelku roztapiamy masło i przesmażamy cebulę na średnim ogniu, na złoty kolor. Mleko zagotowujemy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odparowujemy przez 1 min w odkrytym garnku, przepuszczamy przez praskę i wkładamy z powrotem do garnka. Wlewamy gorące mleko, dokładnie mieszamy, najpierw łyżką, a potem trzepaczką, aby purée stało się puszyste. Dodajemy gałkę, przecedzone przez sitko masło i posypujemy cebulą.

 

Ziemniaki puree z boczkiem

Składniki

  • 70 dag obranych ziemniaków
  • sól
  • 80 g wędzonego boczku
  • 125 g ementalera
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
  • biały pieprz

 

Sposób przygotowania

Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej, wrzącej wodzie. Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na rumiano. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Wyjmujemy ziemniaki łyżką cedzakową, wodę zostawiamy. Ugniatamy ziemniaki z masłem i kilkoma łyżkami wody, w której się gotowały. Jeśli są zbyt suche, dodajemy wody. Doprawiamy gałką i białym pieprzem, mieszamy ze skwarkami i serem.

Komentarze (1)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Konkurs

Perfekcyjnie tradycyjnie

Uwolnij swoją kulinarną kreatywność!