Takiej rukoli nie znacie

Mg
Na pewno wiesz, że rukola najlepsza jest w sałatce, jako dodatek i świetnie smakuje z kozim serem. Teraz zrób z niej pesto albo wypróbuj na ciepło
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka ziemniaczana z pesto

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3321 Zdjęcie Serax Perfect Imperfection Shanti B9711108 Zdjęcie TEFAL Patelnia E4400652
Blender SENCOR SHB 3321 Serax Perfect Imperfection ... TEFAL Patelnia E4400652
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Makaron gryczany z pastą truflową

(Dla 1 osoby)

Składniki

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy go z pastą truflową i posypujemy parmezanem. Podajemy z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i rukolą. Inny wariant potrawy przewiduje dodanie do pasty truflowej odrobiny gęstej śmietany. To wskazówka dla osób, które wolą łagodniejsze smaki.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Brabantia Garnek Vision 30000176 Zdjęcie METROX-SERVICE Deska DO KROJENIA SZKLANA 45235414 Zdjęcie VACU VIN Tarka do sera 4655460
Brabantia Garnek Vision 300... METROX-SERVICE Deska DO KRO... VACU VIN Tarka do sera 4655460
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Farfalle ze szpinakiem i oregano

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 szklanka grubo pokrojonych włoskich orzechów
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
  • 40 dag świeżego, najlepiej młodego szpinaku
  • 20 dag rukoli
  • 50 dag makaronu farfalle
  • 1 szklanka ricotty
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • sól, pieprz
  • świeżo starty parmezan

 

Sposób przygotowania

Podsmażamy orzechy na oliwie, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy do miseczki. Na patelnię z oliwą wkładamy czosnek i pieprz, po 2 minutach dodajemy szpinak i rukolę, podgrzewamy krótko, aż zwiędną. Gotujemy makaron, odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Przekładamy makaron do miski i mieszamy z ricottą. Następnie dodajemy orzechy, szpinak i rukolę, mieszamy bardzo delikatnie. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy parmezanem.

Zdjęcie CS Solingen STILO cedzak Zdjęcie Hendi 784105 Zdjęcie Łyżka cedzakowa np-7112
CS Solingen STILO cedzak Hendi 784105 Łyżka cedzakowa np-7112
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Zupa z rukoli i koziego sera

Składniki

  • 2 niewielkie zielone cukinie
  • 250 g rukoli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka do kawy cukru pudru
  • sól, pieprz z młynka
  • 250 g koziego twarożku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka do kawy ziaren kopru

 

Sposób przygotowania

Zagotowujemy 1,5 l osolonej wody. Myjemy cukinie i obcinamy im końce, lekko oskrobujemy skórkę (powinno zostać troszkę zielonego), a następnie kroimy je w plasterki. Wrzucamy do gotującej się wody na 10 min, wkładamy 2/3 porcji rukoli i gotujemy przez kolejne 10 min. Miksujemy zupę, dodając 2 łyżki oliwy i cukier, następnie schładzamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Twarożek mieszamy ze śmietaną i za pomocą dwóch łyżeczek formujemy z niego 6 klusek. Rozlewamy schłodzoną zupę do sześciu filiżanek. Na wierzchu każdej porcji układamy parę listków rukoli, kluseczkę z serka, polewamy resztą oliwy i posypujemy ziarnami kopru lub siekanym koperkiem.

Zdjęcie Blender BOTTI HB0102 Zdjęcie Galeria Herbat Porcelana zestaw 6 filiżanek w czerwonej kasetce 5832604 Zdjęcie Gerpol Nóż do warzyw ELEGANCE
Blender BOTTI HB0102 Galeria Herbat Porcelana ze... Gerpol Nóż do warzyw ELEGAN...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Sakiewka zapiekana z gorgonzolą i porami

(Dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 100 g masła
  • 250 g ciasta filo
  • 1 średniej wielkości por
  • jajko
  • 300 ml 12% śmietany
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 70 g sera gorgonzola
  • sól i pieprz do smaku
  • rukola
  • oliwa

 

Sposób przygotowania

Masło topimy w małym rondelku. Trzy płaty ciasta filo smarujemy roztopionym masłem i sklejamy ze sobą. Kroimy pora w drobne krążki i mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Powstały farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto kroimy na 4-6 części. Okrągłe foremki o średnicy około 5-8 cm (idealnie nadaje się do tego forma na muffiny) wykładamy ciastem. Do powstałych dołków wlewamy farsz. Wystające brzegi ciasta zawijamy na górze i zakręcamy, aby sakiewki się nie otworzyły. Wierzchnią część ciasta również smarujemy roztopionym masłem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 175°C. Podajemy od razu z dodatkiem liści rukoli skropionych oliwą.

Zdjęcie Blacha do pieczenia CTA-AP 944189365 Zdjęcie KREIS PACK JEDNORAZOWE FOREMKI CUKIERNICZE OKRĄGŁE 1450ML ŚR.227MM - 10 SZT Zdjęcie QUISELLE Rondelek 16cm START MONETA ALST 026
Blacha do pieczenia CTA-AP ... KREIS PACK JEDNORAZOWE FORE... QUISELLE Rondelek 16cm STAR...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. BBS Fot. BBS

Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • garść rukoli
  • 1/2 szklanki pesto (zielonego lub czerwonego, sycylijskiego)
  • 2-3 łyżki startego parmezanu

 

Sposób przygotowania

Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 200°C.

6
Więcej na ten temat: pesto, rukola