5 niezawodnych przepisów na pierniczki

Magazyn Kuchnia
Są nieodłącznym atrybutem Bożego Narodzenia. Zniewalający zapach piekących się pierniczków wprawia domowników w stan łagodnej, przedświątecznej euforii.
A ceremoniał wycinania i lukrowania gwiazdeczek, serduszek i półksiężyców integruje w kuchni całą rodzinę
Fot. Lubomir Lipov Fot. Lubomir Lipov

Choinki z piernika

Ciasto piernikowe

  • 1,5 szklanki miodu
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko

 

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru (+ ew. dodatkowe 3/4 szklanki)
  • 1 łyżka cukru  waniliowego
  • 1 białko
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Miód podgrzewamy na małym ogniu z masłem, cukrem i przyprawą do pierników. Masę mieszamy od czasu do czasu, pilnując, żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdejmujemy naczynie z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy z sodą i solą. Dodajemy masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie, elastyczne i lśniące ciasto. Rozwałkowujemy je na placek o grubości 1 cm. Okrągłymi foremkami lub szklankami o różnej średnicy wycinamy kolejne elementy choinki. Górną dekorację wycinamy foremką w kształcie gwiazdki. Wycięte kółka i gwiazdkę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temp. 180°C.

Przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijamy białko na pianę, dodając szczyptę soli. Stopniowo dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Taki lukier będzie idealny do dekoracji - nie jest bardzo gęsty i ładnie pokrywa powierzchnię. Gęstość lukru zależy od tego, ile cukru dodamy. Jeśli potrzebujemy naprawdę gęstej masy, np. do sklejenia piernikowej choinki, dosypujemy dodatkowo 3/4 szklanki cukru i energicznie mieszamy, aż składniki się połączą. Upieczone i wystudzone elementy choinki smarujemy lukrem i zlepiamy. Możemy udekorować je bombkami z kolorowych drażetek i posypać śniegiem z cukru pudru. Taką choinkę można zapakować w celofan, przewiązać wstążką i sprawić komuś wspaniały prezent. My rozstawiamy je w domu i podjadamy, gdy nikt nie widzi.

1
Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

Najładniejsze pierniki świata pani Jarmili Buczyńskiej

Pierniki:

  • 140 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 90 g miodu gryczanego
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Lukier:

  • 1 białko
  • 120-150 g cukru pudru (przesianego przez bardzo gęste sitko)

 

Sposób przygotowania

Ewentualnie: 1 jajko, 1 łyżka mleka Cukier, masło, miód, jajka oraz przyprawę piernikową wkładamy do metalowej miski, ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy, mieszając. Należy uważać, aby masa się nie ścięła, jej temperatura nie powinna przekraczać 50°C. Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy. Łączymy mąkę, kakao i sodę, dodajemy 3/4 tej mieszanki do ciepłej masy. Mieszamy, dodajemy resztę mieszanki i wyrabiamy ciasto. Owijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm (na blacie posypanym odrobiną mąki) i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy w 175°C przez 10-12 minut. Aby pierniczki były błyszczące, po upieczeniu i wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego do 70-80°C) na ok. 10 minut.

Robimy lukier: Ucieramy widelcem białko z cukrem pudrem przez około 20 minut. Nie używamy miksera, bo masa się napowietrzy! Jeśli lukier wydaje się nam za rzadki, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jeśli jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go paroma kroplami soku z cytryny. Malujemy wzorki tutką skręconą z pergaminu lub folii, w której odcinamy malutki rożek, aby lukier mógł się wydostawać.

2
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Dojrzewający piernik

Składniki

  • 1/2 kg  miodu
  • 2 szklanki  cukru
  • 25 dag  smalcu lub masła
  • 1 kg  mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 2 torebki  przypraw do piernika

 

Sposób przygotowania

Miód, cukier i smalec lub masło podgrzewaj powoli, niemal do zawrzenia. Odstaw masę do ostygnięcia. Gdy będzie już letnia, dodaj stopniowo, wyrabiając ciasto ręką, mąkę, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól i przyprawy. Ciasto starannie wyrób, nadaj mu kształt kuli, włóż do kamionkowego garnka, przykryj ściereczką i pozostaw w chłodnym miejscu, by dojrzewało przez 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto podziel na 2-3 części. Każdą porcję rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy i piecz ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudzone placki możesz przełożyć powidłami. A jeśli cienko rozwałkujesz ciasto, możesz powycinać z niego foremką małe pierniczki na choinkę (piecze się je 10 minut). Pierniki trzeba upiec 4-5 dni przed świętami, bo zaraz po upieczeniu są twarde i trzeba czasu, by skruszały.

3
Fot. Arkadiusz Scichocki / AG Fot. Arkadiusz Scichocki / AG

Pierniczki

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka. Cieńsze będą jak znalazł na choinkę, grubsze szybciej zmiękną i przyjemniej je będzie podjadać. Pierniczki pieczemy 5-8 minut na rumiano.

4
Fot. Miriam Preis/imagebank.sweden.se Fot. Miriam Preis/imagebank.sweden.se

Pierniczki - pepparkakor

Składniki

  • 300 ml melasy
  • 400 g cukru farynowego
  • 4 łyżki goździków (zmielonych)
  • 4 łyżki imbiru
  • 4 łyżki cynamonu
  • 2 łyżezcki skórki z pomarańczy
  • 350 g masła o temperaturze pokojowej
  • 300 g tłustej śmietany
  • 1,3 -1,5 kg mąki pszennej
  • 1-1,5 łyżki sody

 

Sposób przygotowania

Syrop, cukier, przyprawy i masło wyrobić na jednolitą masę. Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie dodawać do ciasta. Wymieszać sodę z mąką i połączyć z ciastem. Odstawić ciasto do chłodni, nakrywając je folią plastikową i pozostawić do następnego dnia. Nastawić piekarnik na 225 st. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, umieszczając je między dwoma arkuszami folii. Wycinać ciastka za pomocą foremek. Ułożyć ciastka na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 5 min.

5