Na rozgrzewkę - proste zapiekanki

Magazyn Kuchnia
Marzniesz? Sięgnij po zapiekanki, to najlepszy sposób na rozgrzewkę. Warto urozmaicać przepisy o własne ulubione składniki. Jesień wcale nie jest szara, zaszalej z kolorami w kuchni
Fot. BBS i Anna Wrońska Fot. BBS i Anna Wrońska

Cottage pie

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Masa ziemniaczano-pietruszkowa:

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Cebulę i marchewki smażymy na oleju, po 5 minutach dodajemy mięso, po kolejnych 3 minutach - osączone pomidory, zalewę lub koncentrat, bulion, listek laurowy i liście tymianku. Przykrywamy, dusimy pół godziny, przyprawiamy do smaku. Gorące purée ziemniaczane mieszamy z pietruszkowym, dodajemy masło i mleko, przyprawiamy chrzanem, solą i pieprzem. Masę mięsną rozsmarowujemy w okrągłej żaroodpornej formie, przykrywamy warstwą purée, pieczemy 30 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się złoty.

1
Fot. Marcin Kiełbiewski i Anna Wrońska Fot. Marcin Kiełbiewski i Anna Wrońska

Zapiekanka ze schabem, pomarańczą i brukselką

Składniki

 

Sos:

  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • 3 łyżki (najlepiej gryczanego) miodu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku

 

Sposób przygotowania

Do formy wlewamy 4 łyżki oliwy i wstawiamy ją do nagrzanego  do 180°C piekarnika na 10 minut. Schab lub szynkę kroimy w grubą kostkę, wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Po kilku minutach mieszamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i dzielimy na połówki, wsypujemy na blachę, solimy, posypujemy pieprzem, polewamy resztą oliwy. Brukselkę gotujemy na półtwardo. Gdy mięso i ziemniaki zmiękną i zaczną się rumienić (potrzeba na to ok. 25-30 minut), dodajemy brukselkę, połówki cykorii, jabłka ze skórką pokrojone na ósemki i pozbawione pestek, plasterki pomarańczy. Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim zapiekankę. Zapiekamy jeszcze 15-20 min, posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z surówką z pora i marchewki z majonezem oraz z sałatą.

2
Fot. Łukasz Zandeck i Anna Wrońska Fot. Łukasz Zandeck i Anna Wrońska

Zapiekanka z fetą i brokułami

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Chleb, ser i brokuły kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. W dużej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiając solą i pieprzem. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej foremki, z wierzchu przykrywamy również papierem do pieczenia. Pieczemy 50-60 minut w 180°C. 10 minut przed końcem zdejmujemy papier, aby zapiekanka ładnie się zrumieniła. Podajemy na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.

3
Fot. Marcin Kiełbiewski i Anna Wrońska Fot. Marcin Kiełbiewski i Anna Wrońska

Zapiekanka z ziemniakami i kurzymi udkami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Solimy. Udka solimy, nacieramy pieprzem, posypujemy skórką z cytryny i skrapiamy sokiem z cytryny. Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy, układamy ziemniaki i udka. Wrzucamy listki laurowe, papryczki chilli w całości (czyli razem z pestkami), polewamy pozostałą oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy ziemniaki i mięso zmiękną (czyli po 30-35 min), wkładamy główki czosnku (lekko tylko obrane z wierzchu), pokrojone na ćwiartki cytryny, papryki pokrojone na duże kawałki oraz gałązki tymianku. Pieczemy, aż mięso i ziemniaki się zrumienią (ok. 20 minut), a papryki zmiękną. W razie potrzeby przewracamy je, mieszamy, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z mieszanką zielonych sałat, lekko polaną oliwą i doprawioną pieczonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz odrobiną sproszkowanego chilli.

4
Fot. Marcin Klaban i Anna Wrońska Fot. Marcin Klaban i Anna Wrońska

Lasgne mięsno-warzywna

(dla 6 osób)

 

Sos warzywny:

 

Beszamel:

  • 100 g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 250 ml tłustego mleka
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

 

Oraz:

  • 200 g startego żółtego sera (cheddara lub goudy)
  • 12 płatów lazanii

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos. Posiekane czosnek, cebulę i boczek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy mięso i grubo starte marchewki. Smażymy 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pora pokrojonego w plasterki, brokuły i brukselki pokrojone na kawałki. Wlewamy pomidory i 1/2 szklanki wody, dusimy 15 minut.

Przygotowujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Do zasmażki stopniowo wlewamy mleko, stale mieszając, i podgrzewamy na średnim ogniu, aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do sosu wsypujemy połowę startego sera i mieszamy. Naczynie żaroodporne (25x30 cm) wykładamy płatami makaronu, układamy warstwę mięsa z warzywami, potem smarujemy beszamelem, następnie kładziemy kolejne płaty makaronu, mięso i resztę beszamelu. Posypujemy serem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut na środkowej półce piekarnika.



Do lazanii możecie dodać także szpinak, cukinię, bakłażana, paprykę. Świetnie pasuje tu też tuńczyk, łosoś lub krewetki. Zanim położycie dolną warstwę makaronu, wlejcie kapkę wody lub oliwy - dzięki temu makaron na dnie idealnie się upiecze, nie będzie przypalony ani wysuszony.

5
Fot. Timemachin i Anna Wrońska Fot. Timemachin i Anna Wrońska

Wiejska zapiekanka z bułki, jabłek i orzechów

Dla 2-4 osób

 

Składniki

  • duże jabłka
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 4 łyżki  brązowego cukru
  • 2 łyżki  armaniaku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 duże kromki (o grubości 1 cm) wiejskiego chleba (można też użyć chałki, bagietki lub ciasta drożdżowego - jeśli weźmiemy słodkie pieczywo - dodajemy mniej cukru)
  • 6 łyżek  masła
  • 6 łyżek  posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C.

Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na półcentymetrowe cząstki. Wkładamy do miski, skrapiamy sokiem cytrynowym, dodajemy cukier, armaniak oraz gałkę, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Każdą kromkę chleba smarujemy grubo masłem z obu stron (po łyżce na każdą kromkę). Układamy w żaroodpornej formie - na tyle dużej, aby kromki szczelnie wypełniły dno. Na wierzchu kładziemy cząstki jabłek - tak aby lekko zachodziły na siebie. Polewamy resztkami zalewy, w której marynowały się jabłka i obkładamy resztą masła pokrojonego w cienkie wiórki. Posypujemy orzechami i pieczemy 15 minut na dolnym poziomie piekarnika - jabłka powinny być miękkie, a pieczywo rumiane od spodu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy na gorąco.

6
Więcej na ten temat: pie, zapiekanka