Blogerzy polecają: przepisy na przekąski

red.
Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir fry

Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir fry (fot. mr & mrs sandman)

Uratują każdą imprezę i przyjęcie. Smakowite przekąski w wykonaniu naszych blogerów >>
1 z 11
fot. mr & mrs sandman
fot. mr & mrs sandman

Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir fry

Składniki na 4 porcje:

4 plasterki filetu z wędzonego łososia

50 g kiełków stir-fry (m.in. bób i soczewica)

4 łyżki chudego twarożku

1 łyżeczka miodowej musztardy diżońskiej

szczypta posiekanego koperku/szczypiorku

świeżo zmielone sól i pieprz

kilka kropel oliwy z oliwek

kilka kropel soku z cytryny

 

Oliwę należy rozgrzać na patelni, a następnie smażyć na niej kiełki przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Rozchodzący się apetyczny aromat będzie oznaką, iż są już gotowe. Przekładamy je do miseczki i odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Za pomocą blendera lub łyżki łączymy twarożek z odrobiną soli, pieprzu, szczyptą koperku oraz musztardą. Łososia skrapiamy odrobiną soku z cytryny (by ładnie nam kontrastował ze słodyczą musztardy) i zwijamy w fantazyjne różyczki. Teraz najważniejszy etap - układanie. W przygotowanych niewielkich szklaneczkach bądź kieliszkach (np. do wina) delikatnie układamy warstwami: łyżkę kiełków, łyżkę twarożku i różyczkę z łososia. Warstwy pięknie kontrastują ze sobą. Przekąska prezentuje się obłędnie i może czekać w lodówce na gości.

 

Przepis pochodzi z bloga "Mr & Ms Sandman" >>

 

Jakie dania kojarzą się Wam z dzieciństwem? Czy są smaki, które szczególnie mile wspominacie? Podzielcie się z nami swoimi kulinarnymi wspomnieniami z dzieciństwa. Nagrody czekają

KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

2 z 11
fot. zielenina
fot. zielenina

Mini kisz z jarmużem, bryndzą i żurawiną

Składniki na ok. 12 mini kiszów:

400 g jarmużu

garść świeżej żurawiny

ok. 200 g bryndzy

5 jajek z chowu wolnowybiegowego

250 g śmietany 18%

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Natłuszczamy foremki. Jarmuż myjemy dokładnie, obrywamy liście, odkrawamy grube części łodygi, wszystko drobno siekamy. Żurawinę myjemy, dokładnie osuszamy. W misce ubijamy dokładnie jajka ze śmietaną i przyprawami. Dodajemy połowę bryndzy pokruszonej na małe kawałki. Do masy dodajemy posiekany jarmuż i żurawinę, całość dokładnie mieszamy. Nakładamy do 3/4 wysokości foremek, posypujemy resztą pokruszonej bryndzy. Zapiekamy ok. 20-25 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Podajemy na ciepło albo zimno.

 

Przepis pochodzi z bloga "Zielenina" >>

 

KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

3 z 11
fot. fun&taste
fot. fun&taste

Tartaletki z jajkiem

Składniki na 6 porcji:

6 małych suszonych pomidorków z oliwy - drobno pokroić

oliwa z pomidorów

6 łyżeczek kaparów

6 jajek

2-3 dymki (tyko zielona część)

6 kromek pieczywa tostowego (może być pszenno-orkiszowe)

szczypta ostrej papryki


Kromki pieczywa okroić ze skórki i spłaszczyć przy pomocy wałka.  Foremki na muffiny wysmarować oliwą, ułożyć w nich kromki pieczywa i wysmarować oliwą. W tak przygotowanych spodach ułożyć po jednym suszonym pomidorze i jednej łyżeczce kapar. Wbić po jednym jajku, tak by nie uszkodzić żółtka. Górę posypać dymką, oprószyć papryką. Piec 18-20 minut w 180°C  (z termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.

 

Przepis pochodzi z bloga "Fun & Taste" >>

 

KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

4 z 11
fot. sprawdzonakuchnia
fot. sprawdzonakuchnia

Chipsy z bakłażana

Składniki:

1 duży bakłażan

mąka do obtoczenia

olej do smażenia

sól

 

Bakłażan po umyciu i osuszeniu należy pociąć na bardzo cienkie plastry. Wszystkie plastry posolić, odstawić na około godzinę. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Rozgrzać na patelni około 2 centymetrową warstwę oleju. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone bakłażany układać na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu.

 

Przepis pochodzi z bloga "Sprawdzona Kuchnia" >>

 

KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

5 z 11
fot. bocado
fot. bocado

Papryczki faszerowane kaszanką (Pimientos rellenos de marcilla)

Składniki na 8 małych porcji:

4 papryczki hiszpańskie (długie, wąskie)

4 dobre kaszanki

Oliwa z oliwek

 

Papryczki kroimy na 4 części i czyścimy z pestek. Kaszankę wyciągamy z flaka, kroimy na plastry i przesmażamy na patelni. Jak przestygnie faszerujemy nią przygotowane papryczki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.

 

Przepis pochodzi z bloga "W kuchni bez dubli" >>

 

KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

6 z 11
fot. camomille flavor
fot. camomille flavor

Tosty z pomidorową salsą

Składniki:

6 kromek chleba,

3 jajka,

sól i pieprz

Salsa: 3 pomidory,

kilka garści świeżej bazylii,

sól i pieprz,

4 łyżeczki ricotty lub sera feta

 

Do miseczki wbić jajka i przyprawić, pomaczać przez chwilę chleb i smażyć na rozgrzanym oleju, przez 2 minuty z każdej strony. Pomidory bardzo dokładnie pokroić, a bazylię posiekać. Doprawić i wymieszać z serem. Podawać na toście.

 

Przepis pochodzi z bloga "Camomille Flavor" >>

 

KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

7 z 11
fot. sprawdzonakuchnia
fot. sprawdzonakuchnia

Tortille z tuńczykiem i grillowanym bakłażanem

 

Składniki:

8 placków typu tortilla

16 plastrów bakłażana

1 mała cebula

1 awokado pokrojone na paski

8 połówek suszonych pomidorów pokrojonych na cienkie paski

świeża kolendra

majonez

pieprz

puszka tuńczyka w kawałkach

ulubiona sałata do wyboru: rukola, sałata lodowa, świeży szpinak

 

Jeśli użyjecie domowych tortilli proponuje po upieczeniu zawinąć je w wilgotną ściereczkę, aby zmiękły lub można podgrzać je w mikrofalówce, będą miękkie. Bakłażana należy pokroić w plastry, posypać solą, posmarować oliwą z dwóch stron, grillować najlepiej na patelni grillowej. Po upieczeniu przeciąć na pół, ułożyć na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru soku. Placek układamy na blacie lub desce do krojenia, smarujemy majonezem. Układamy porwaną sałatę, kawałki tuńczyka, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, kawałki suszonych pomidorów, bakłażanowe połówki. Posypać świeżo mielonym pieprzem posypać zielonymi listkami kolendry. Zwinąć w rulon, przeciąć na pół, układać na talerzu jeden na drugim lub dolną część zawinąć w papier.

 

Przepis pochodzi z bloga "Sprawdzona Kuchnia" >>

 

KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

8 z 11
fot. mrmrssandman
fot. mrmrssandman

Pomidorki koktajlowe z kozim serem

Składniki:

20 pomidorków koktajlowych

opakowanie serka koziego

garść pistacji

opcjonalnie dwa fileciki anchois

 

Pomidorki myjemy, za pomocą noża odcinamy jedną z końcówek, a następnie wydrążamy, łyżeczką lub nożem pozbywając się miąższu. Serek kozi w miseczce delikatnie mieszamy, nadając mu swobodną konsystencję, w razie potrzeby zaś solimy lub pieprzymy. Dodajemy do serka dwa fileciki anchois. Masę serową umieszczamy w szprycy lub zwykłym foliowym woreczku z odciętym rogiem. Napełniamy pomidorki serkiem, po czym dekorujemy je połówką pistacji. Podajemy po kilku minutach pobytu dania w lodówce, gdy smaki się przegryzą. Idealnym dopełnieniem przystawki będzie niewielka lampka schłodzonego Chardonnay.

 

Przepis pochodzi z bloga "Mr & Ms Sandman" >>

 

KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

9 z 11
fot. Monika Bukowska
fot. Monika Bukowska

Sushi maki z owocami

Składniki:

RYŻ

1 szklanka ryżu do sushi

4 łyżeczki octu ryżowego

3 łyżeczki cukru

4 łyżeczki syropu z dzikiego bzu

skórka otarta z 1 cytryny

 

OWOCE:

1 nektarynka

1 małe kwaskowe jabłko

1 kiwi

1 kawałek arbuza

 

ORAZ:

3-4  arkusze nori (lub kilka płatów papieru ryżowego)

Miód (lub syrop z agavy)

1 szklanka mrozonej czarnej porzeczki (lub jagody)

2 łyżki brązowego cukru

 

Ryż płuczemy na sicie zimną wodą, następnie w miseczce moczymy przez 20 minut w świeżej wodzie. Odcedzamy i gotujemy w 1 szklance wrzątku. Zagotowujemy i trzymamy przez 3 minuty na ogniu, często mieszając. Zmniejszamy ogień do minimum i trzymamy na ogniu pod przykryciem przez ok 10 minu, także ciężko mieszając. Wyłączamy ogień i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.

Łączymy ze sobą syrop z czarnego bzu, szczyptę soli, cukier i ocet winny. Dodajemy do ryżu razem ze skórką cytrynową i mieszamy przez kilka minut przy okazji ochladzając jego ziarna.

Owoce obieramy i kroimy w ok. 0,5 cm słupki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

Układamy Nori na macie do zawijania sushi. Na ¾ powierzchni rozsmarowujemy cienko ryż. Na jednym brzegu układamy owoce równolegle do brzegu, którym będziemy zwijać sushi. Owoce można dodatkowo skropić odrobiną miodu lub syropu z agawy, czy kwiatów czarnego bzu.

Chwytając za brzeg maty do zawijania zaczynamy zawijanie sushi.  Tworzymy rulonik i dobrze go dociskamy. Dalej zawijamy sushi pomagając sobie matą i znów dobrze dociskamy. Odkryty brzeg nori smarujemy odrobiną wody i dokladnie sklejamy całą roladę.

 

 

 fot. Monika Bukowska

 

 

Te same czynności powtarzamy z resztą składników. Roladki kroimy na 2 cm plastry za pomocą ostrego, zamoczonego w zimnej wodzie noża. Sushi Maki układamy na płasko na talerzu.

By przygotować sos, wrzucamy porzeczki do rondla bez wcześniejszego rozmrażania, wsypujemy cukier i dusimy na malym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Studzimy.

Owocowe sushi Maki podajemy z miodem i sosem z czarnej porzeczki.

 

Przepis pochodzi z bloga "Moniczka w kuchni" >>

 

KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

10 z 11
fot. vegazone
fot. vegazone

Muffiny z papryczką habanero i oliwkami

składniki na około 20 muffinów:

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2 szklanki mleka

niecała szklanka oliwy (180 ml)

2 jajka

mały słoiczek oliwek

2 małe papryczki habanero (jedna też da radę)

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki

sól do smaku

 

1. Oliwki kroimy na połówki. Papryczki siekamy drobniutko. Szczerze polecam założyć rękawiczki ochronne, aby uniknąć podrażnienia skóry. Z tą papryczką naprawdę nie ma żartów. Kto raz potarł oko dłonią, którą wcześniej kroił pikantną paprykę wie o czym mówię.

2. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, sól, proszek i sodę, a w drugim mokre + pokrojone warzywa. Na koniec mieszamy wszystko razem niezbyt dokładnie. Konsystencja powinna być nieco grudkowata. Nie trzeba ucierać ciasta na jednolitą masę, a nawet jest to niewskazane.

3. Muffiny można piec w ceramicznych kokilkach do sufletów, ale tradycyjne formy do muffinów też się sprawdzą. Smarujemy je cieniutko masłem i wypełniamy ciastem do dwóch trzecich wysokości foremki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

Pikantne muffiny to świetna przekąska na imprezy. Są poręczne, pyszne i idealnie pasują do piwa.

 

Przepis pochodzi z bloga "Vegazone" >>

 

KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

11 z 11

Bloguj z Kuchnią!

Dołącz do naszej społeczności i dziel się swoimi przepisami >>

 

KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

 Fot. Shutterstock

Więcej na ten temat: przekąski, przepisy na przyjęcie, przystawki