Kokosowe ciastka z karmelową polewą

Fot. Paulina Kolondra

Kruche ciasto kokosowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 125 g stopionego masła

 

Polewa:

  • 1/3 szklanki miodu
  • 125 g stopionego masła
  • 400 ml skondensowanego mleka słodzonego

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyściełamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia, tak aby jego brzegi wystawały poza formę. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, rozsmarowujemy je na blasze, pieczemy 15 minut na złoty kolor. Skondensowane mleko mieszamy z miodem oraz masłem i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć (5-7 minut). Rozsmarowujemy na podpieczonym kokosowym spodzie i pieczemy jeszcze 20-25 minut, aż karmelowa polewa zrobi się złocistobrązowa. Wyjmujemy z piekarnika, po 15 minutach nacinamy nożem, zaznaczając porcje. Czekamy, aż ciasto wystygnie (najlepiej pozostawić je w spokoju nawet na 2-3 godziny), i kroimy według zaznaczonych linii.

Zdjęcie Mała deska z narożnikiem Zdjęcie Stelton Classic Nóż do ciasta 460 Zdjęcie Zassenhaus deska akacjowa średnia
Mała deska z narożnikiem Stelton Classic Nóż do cias... Zassenhaus deska akacjowa ś...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

ZOBACZ WIDEO

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX