Przepisy na przyjęcie andrzejkowe

magazyn kuchnia
Wszystko jest? Krakersy, desery, kolorowe drinki i wosk. Czyli gotowe. Zebraliśmy kilka świetnych przepisów na andrzejkowe przyjęcie. Wypróbuj koniecznie
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kiełbaski w kruchym cieście

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1/2 opakowania gotowego kruchego ciasta (najlepiej słodkiego)
  • 8 małych ostrych kiełbasek (węgierskie gyulai, chorizo itp.)
  • 4 suszone pomidory
  • 1 żółtko
  • 4 ogórki małosolne lub korniszony
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Rozwijamy ciasto i układamy na nim kiełbaski. Kroimy na prostokąty, tak aby ciasto wystawało po centymetrze z każdej strony kiełbaski. Na każdej z nich kładziemy połówkę suszonego pomidora, smarujemy krawędzie żółtkiem i zwijamy w ruloniki. Każde zawiniątko lekko nacinamy z wierzchu i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 180°C przez 15 minut na górnej półce piekarnika, aż ciasto będzie złociste i kruche. W tym czasie przygotowujemy sos z pokrojonego w kostkę ogórka, jogurtu, musztardy i bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do gorących kiełbasek.

Fot. Marcin Klaban

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Chilli con carne

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy mięso, keczup, cynamon, tymianek i posiekane chilli, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy z chipsami nachos.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Miniburgery z sałatką z awokado, pomidorów i mięty

(dla 8 osób)

 

Składniki

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • sól, pieprz
  • 8 małych bułeczek
  • 1 żółtko
  • ser cheddar
  • musztarda (najlepiej Dijon)
  • pikle z ogórków lub korniszony
  • 2 średnie pomidory

 

Sałatka:

 

Sposób przygotowania

Robimy sałatkę. Awokado i pomidory kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną miętą, mieszamy. Przygotowujemy burgery. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, formujemy w dłoniach małe kulki, po czym delikatnie je spłaszczamy. Wkładamy kotleciki do lodówki na co najmniej 15 minut, aby były zwarte i nie rozpadły się podczas smażenia. Przekrawamy każdą bułkę na pół, na dolnej połówce układamy plaster sera, a górną smarujemy żółtkiem. Układamy na blasze, zapiekamy w 180°C przez około 10 minut, aż ser się roztopi, a wierzchy bułek nabiorą złotego koloru. W międzyczasie smażymy burgery na gorącej oliwie po 2 min z każdej strony. Umieszczamy je między połówkami bułki i smarujemy musztardą. Do każdego burgera wkładamy po plasterku korniszona i pomidora. Podajemy z sałatką.

Fot. Marcin Klaban

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Przekąski z konfiturą chilli

Składniki

  • kawałek sera, np. polskiego bursztynu lub radamera
  • po kilka plasterków dobrej kiełbasy i szynki dojrzewającej np. parmeńskiej
  • kromki opieczonego pieczywa tostowego
  • garść czarnych i zielonych bez pestek oliwek
  • oliwa
  • sól maldon (w płatkach)
  • kilka łyżek konfitury z kwiatów czarnego bzu
  • 1/2 (bez pestek) papryczki chilli

 

Sposób przygotowania

Na desce układamy kawałki sera, plastry wędlin oraz kromki chrupiącego pieczywa. Drobno kroimy oliwki, przekładamy do miseczki, doprawiamy oliwą i posypujemy solą. W drugiej miseczce mieszamy konfiturę z chilli i również doprawiamy solą. Przekąski z deski idealnie się komponują z oliwkami oraz ostrą konfiturą.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Grissini z prosciutto

Dla 6 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na plasterkach szynki rozkładamy po kilka listków rukoli. Paluszki smarujemy masłem na 1/3 długości, obtaczamy w parmezanie i część pokrytą serem owijamy szynką z rukolą.

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Parmezanowy popcorn

Składniki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki ziaren kukurydzy do prażenia
  • garść startego parmezanu
  • kilka listków bazylii

 

Sposób przygotowania

W dużym garnku rozgrzewamy mocno oliwę, wrzucamy ziarna kukurydzy, przykrywamy szczelnie pokrywką i czekamy, aż usłyszymy pękające ziarna zamieniające się w popcorn, a w powietrzu zacznie unosić się charakterystyczny zapach, jak w kinowym bufecie. Do garnka dodajemy parmezan, drobno posiekaną bazylię i mieszamy. Popcorn można spakować do pudełka razem z jabłkiem oraz kawałkiem kabanosa: drugie śniadanie gotowe!

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Krewetki z pastą z awokado i z kukurydzy

(dla 2 osób)

 

Pasta z awokado:

 

Pasta z kukurydzy:

  • 1/2 puszki (ok. 200 g) odcedzonej kukurydzy

 

Oraz:

  • 3-4 krewetki (najlepiej szare, nie parzone)

 

Sposób przygotowania

Robimy pastę z awokado. Miąższ miksujemy lub rozcieramy w moździerzu z pozostałymi składnikami. Drugą pastę robimy, miksując kukurydzę. Krewetki blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 2 minut. Podajemy od razu z obiema pastami.

7
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Pietruszkowe chrupki

Składniki

  • 4 średnie pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku curry

 

Sposób przygotowania

Pietruszki obieramy, płuczemy i osuszamy. Obieraczką do warzyw ścinamy z nich jak najdłuższe, cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy olej do 180°C (jeśli nie mamy frytownicy, rozgrzewamy olej w rondlu i sprawdzamy temperaturę specjalnym termometrem bądź też wrzucamy na olej kostkę chleba ? powinna się przyrumienić w pół minuty). Na gorącym oleju smażymy porcjami plasterki pietruszki na złoty kolor 2-3 minuty. Podczas smażenia przesuwamy plasterki łyżką tak, by rumieniły się równomiernie. Usmażoną pietruszkę wykładamy na kuchenny papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu, i od razu posypujemy solą zmieszaną z curry. Szybko smażymy resztę chrupek i podajemy natychmiast. Przepyszne!

8
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Tacosy z kurczakiem i guacamole

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Posiekany czosnek oraz cebulę szklimy na oliwie. Piersi kurczaka oczyszczamy, przecinamy wzdłuż na cienkie kotlety, lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wraz z cebulą i czosnkiem po 8 minut z każdej strony, aż będą złociste. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z cebulą, czosnkiem, posiekaną kolendrą i połową posiekanego chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), skrapiamy sokiem z 1 limonki. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C) lub na suchej patelni. Każdą tortillę smarujemy guacamole, na to kładziemy porcję kurczaka, posypujemy resztą chilli i skrapiamy sokiem z drugiej limonki.Uwaga: przepis można urozmaicić, dodając do kurczaka kawałeczki świeżego ananasa.

9
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Zapałeczki z ciasta francuskiego i sera

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 15 dag startego ostrego sera typu ementaler lub comté
  • 1 łyżka kminku
  • 1 puszka anchois
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż na prostokątnej blaszce rozmrożone ciasto francuskie i posmaruj je żółtkiem  roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Następnie ostrym nożem narysuj na cieście podłużne i poprzeczne linie, wzdłuż których będziesz łamać ciasto po upieczeniu. Fileciki anchois pokrój na cieniutkie paseczki. Posyp całe ciasto startym serem. Połowę ciasta posyp kminkiem, solą i pieprzem. Na drugiej połowie równomiernie ułóż fileciki anchois i posyp pieprzem. Piecz około 10 minut, aż ciastosię lekko przyrumieni. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto, aż do ostygnięcia. Po wyjęciu połam na zapałeczki wzdłuż naciętych linii.

10
Fot. Giedré Barauskiené Fot. Giedré Barauskiené

Ziemniaki zawijane w pancettę

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy i obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15-18 minut - powinny być al dente. Odcedzamy. Na ziemniakach kładziemy po listku szałwii, skrapiamy oliwą, oprószamy vegetą pikantną, wreszcie - zawijamy każdy ziemniak w plaster pancetty lub boczku. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C. Brzegi pancetty (lub boczku) powinny zrobić się chrupiące. Ziemniaki najlepiej smakują z zieloną sałatą wymieszaną z listkami szałwii. Jeśli jednak nie jesteście fanami szałwii, zastąpcie ją np. tymiankiem.

11
Więcej na ten temat: andrzejki, dania na przyjęcie, przystawki