A na śniadanie mam twarożek

Mg
Kanapki z serem

Kanapki z serem (Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl)

To świetny początek dnia. Na śniadanie smakuje najlepiej. Biały delikatny i taki romantyczny. A z dodatkami smakuje jeszcze lepiej, ze szczypiorkiem albo z rukolą. Sprawdźcie sami już jutro rano.
1 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Twarożek z kaparami

(dla 2 osób)

Składniki

  • 200 g miękkiego białego twarogu
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze będą paluchy piwne lub precle.

Fot. Marcin Klaban

2 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Tartinki

(ok. 30 tartinek)

Składniki

  • 8 kromek gruboziarnistego chleba cienko pokrojonego
  • 4 łyżeczki masła
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • 20 dag kremowego twarożku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 duże kostki lub 8 trójkącików serka topionego
  • 1/4 pęczka tymianku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • po 10 małych listków sałaty, szpinaku i rukoli
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Kroimy chleb na kwadraciki i krążki o średnicy lub boku 3 cm, smarujemy je masłem. Rzodkiewki, ogórka i pomidory kroimy na grube plastry, z pomidorów usuwamy pestki. Tartinki dzielimy na trzy części i na każdej układamy inne warzywo. Biały serek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy nim tartinki z rzodkiewką. Orzechy włoskie siekamy i mieszamy z połową serka topionego. Rozsmarowujemy go po tartinkach, na których są ogórki. Resztę serka topionego mieszamy z posiekanym tymiankiem i pietruszką i smarujemy nim tartinki, na których leżą pomidory. Na wykałaczki nawlekamy maleńkie listki sałaty, rukoli i szpinaku (powinien utworzyć się mały żagielek) i wbijamy je w kanapeczki. Rukola powinna trafić na tartinki z pomidorami, szpinak na ogórki, a sałata na rzodkiewkę, choć możemy też łączyć listki dowolnie.

3 z 7
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Kanapki z serem

(na 6-8 sztuk)

Składniki

  • 20 dag serka śmietankowego
  • 1 mała cebula
  • 2-4 łyżki śmietany
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka rukoli
  • 6-8 kromek bułki
  • masło

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy ser i ucieramy na masę. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z solą. Łączymy z serem. Przyprawiamy solą (jeśli trzeba) i odrobiną pieprzu. Rukolę myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Bułki smarujemy masłem, układamy na blaszce i zapiekamy ok. 10 minut, następnie smarujemy pastą serową i dekorujemy rukolą.

4 z 7
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Z serkiem kremowym i wędzonym łososiem

(dla 1 osoby)

Składniki

  • 1 bajgiel
  • 50 g serka kremowego
  • 50 g wędzonego łososia
  • 3-4 listki mięty

Sposób przygotowania

Przekrawamy bajgla na pół, smarujemy serkiem, obkładamy plasterkami łososia. Na koniec posypujemy miętą, albo roszponką.

5 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałata z serkiem wiejskim

(Dla 4 osób)

Składniki

  • Salaterka różnych sałat m.in. liście roszponki i rukoli
  • 1 wiejski twarożek
  • 1 cytryna

Sos:

  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • do smaku sok z cytryny

Sposób przygotowania

Sałaty myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy osączone ze śmietany granulki twarożku wiejskiego i cieniutkie plasterki cytryny. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatę możemy podawać wymieszaną z sosem lub sos podać osobno, aby każdy mógł zdecydować, jak dużo chce go użyć.

6 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Ostre grzanki z kozim serem

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki w proszku imbiru
  • szczypta chilli
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • 8-12 kromek pszennego pieczywa tostowego
  • 8-12 grubych plastrów dojrzewającego koziego sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • listki mięty lub bazylii

Sposób przygotowania

Starty czosnek, imbir i chilli mieszamy z oliwą, lekko solimy. Grzanki opiekamy z obu stron. Smarujemy z wierzchu oliwą z przyprawami, kładziemy na każdej grzance plaster sera. Zapiekamy (180 st.), aż ser lekko się stopi. Posypujemy słodką papryką i posiekanymi ziołami. Podawać na sałacie albo rukoli.

7 z 7
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Sałata z sielawą, buraczkami i serem korycińskim

Przepis dla 2-3 osób

Składniki

  • 2 buraki
  • 2 garści mieszanych sałat (rzymska, karbowana, rukola, radicchio)
  • 200 g wędzonej sielawy
  • 100 g sera korycińskiego
  • 4-5 łyżek oleju z pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Buraki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry. Mieszamy z oczyszczoną sałatą, kawałkami sielawy oraz pokruszonym serem i skrapiamy olejem dyniowym. Doprawiamy solą i pieprzem.

Więcej na ten temat: sałata, twaróg, śniadanie