Kwaśne, ale jakie zdrowe. Sałatki z cytrusami

Materiały promocyjne
Moc witaminy C niech będzie z wami. Na jesienne chłody polecamy bombę witaminową
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Wędzony łosoś z patelni

Składniki

  • 350 g plastrów wędzonego łososia
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki octu z sherry
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 115 g mieszanki różnych rodzajów sałaty

 

Do przybrania:

 

Sposób przygotowania

Plastry łososia składamy w harmonijkę, tworząc porcje. Przygotowujemy sos winegret: w salaterce mieszamy musztardę, czosnek, koper, ocet, sól i pieprz. Stopniowo dolewamy oliwę, cały czas mieszając, aż powstanie sos o konsystencji majonezu. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię - najlepiej żeberkową. Smażymy na niej porcje ryby 2-3 min z każdej strony, aż ryba będzie gorąca, a na porcjach odcisną się ślady żeberek. Sałatę polewamy sosem winegret (trochę zostawiamy) i rozkładamy na 4 talerze. Na wierzchu układamy rybę. Polewamy resztą sosu oraz dekorujemy koperkiem, plasterkami cytryny, limonki i pomarańczy.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z tuńczykiem i pomarańczami

dla 4 osób

 

Składniki

  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka czosnku
  • pomarańcze
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek faszerowanych papryką
  • 1/4 szklanki natki
  • sól
  • pieprz
  • 6 garści mieszanki sałaty
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania

Miksujemy oliwę z octem i roztartym czosnkiem. Wycinamy fileciki z pomarańczy, wyciekający sok mieszamy z sosem winegret. Do pomarańczy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki, kawałki osączonego tuńczyka, posiekane oliwki i natkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Podajemy na sałacie, posypujemy lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.

2
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli

Dla 4 osób

Składniki

 

Sos

  • oliwa
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Pomarańcze obieramy i kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze kółka. Paprykę kroimy w kostkę, pestki dyni prażymy na suchej patelni. Roszponkę układamy na półmisku. Na warstwie roszponki kładziemy plastry pomarańczy, a na nich cebulę. Posypujemy papryką i pestkami dyni. Robimy sos. Mieszamy oliwę i sok z cytryny (w proporcji 3:1) ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę.

Uwaga: cebuli nie traktujemy jak dekoracji - jemy ją razem z pomarańczami. Czerwone pomarańcze można zastąpić zwykłymi, ale wtedy sałatka będzie słodsza i sos wówczas lepiej zrobić w proporcji 2:1.

 

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka z awokado i imbirem

Składniki

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ok. 4 cm korzenia imbiru
  • główka sałaty lodowej
  • garść roszponki
  • kilka listków radicchio
  • owoc awokado
  • ogórek wężowy

 

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Na patelni topimy cukier, wrzucamy pokrojony w słupki imbir. Mieszamy, aż pokryje się karmelem. Kroimy sałatę lodową, dodajemy roszponkę, porwane listki radicchio, pokrojone w kawałki awokado, ogórka pokrojonego w półplasterki oraz imbir. Łączymy składniki sosu, polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.

4
Fot. üukasz Falkowski / AG Fot. üukasz Falkowski / AG

Sałatka z jagnięciną z cytrusowym dressingiem

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1/2 kg combra jagnięcego
  • sól, pieprz
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść roszponki
  • 1 garść radicchio
  • 1 pęczek mięty
  • figi

 

Dressing:

  • 6 łyżek soku grejpfrutowego
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
  • 5 łyżek oliwy

 

Sposób przygotowania

Comber jagnięcy solimy, pieprzymy i podsmażamy przez minutę z każdej strony. Następnie przekładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Sałaty mieszamy z posiekaną miętą i układamy na półmisku. Figi kroimy na ćwiartki i kładziemy na sałacie. Przygotowujemy dressing, mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Upieczony comber kroimy na cienkie plastry i układamy na sałacie. Tuż przed podaniem polewamy dressingiem.

5
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałata z serkiem wiejskim

(Dla 4 osób)

 

Składniki

  • Salaterka różnych sałat m.in. liście roszponki i rukoli
  • 1 wiejski twarożek
  • cytryna

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Sałaty wrzucamy do miski, dodajemy osączone ze śmietany granulki twarożku wiejskiego i cieniutkie plasterki cytryny. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatę możemy podawać wymieszaną z sosem lub sos podać osobno, aby każdy mógł zdecydować, jak dużo chce go użyć.

6
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Zapiekanka z ziemniakami i kurzymi udkami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Solimy. Udka solimy, nacieramy pieprzem, posypujemy skórką z cytryny i skrapiamy sokiem z cytryny. Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy, układamy ziemniaki i udka. Wrzucamy listki laurowe, papryczki chilli w całości (czyli razem z pestkami), polewamy pozostałą oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy ziemniaki i mięso zmiękną (czyli po 30-35 min), wkładamy główki czosnku (lekko tylko obrane z wierzchu), pokrojone na ćwiartki cytryny, papryki pokrojone na duże kawałki oraz gałązki tymianku. Pieczemy, aż mięso i ziemniaki się zrumienią (ok. 20 minut), a papryki zmiękną. W razie potrzeby przewracamy je, mieszamy, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z mieszanką zielonych sałat, lekko polaną oliwą i doprawioną pieczonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz odrobiną sproszkowanego chilli.

7
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Sałata rzymska z karmelizowanym boczkiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 paczka sałaty
  • 8 cienkich plastrów chudego boczku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • garść orzechów pinii
  • 2 łodygi naciowego selera
  • 100 g sera roquefort

 

Dressing:

  • 12 łyżek oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon

 

Sposób przygotowania

Sałatę (3 liście sałaty na osobę) dokładnie myjemy pod zimną wodą, osuszamy i rozrywamy liście na małe kawałki. Rozgrzewamy patelnię teflonową i podsmażamy boczek do chrupkości. Pod koniec wlewamy syrop klonowy i ocet, podgrzewamy, aż płyn odparuje i skarmelizuje się. Orzechy pinii prażymy na suchej patelni. Muszą nabrać złocistego koloru - dzięki temu staną się słodkie i aromatyczne. Łodygi selera myjemy i kroimy na cienkie plastry. Przygotowujemy dressing, energicznie mieszając ze sobą wszystkie składniki, tak aby powstała ciemnożółta gładka emulsja. Przed podaniem łączymy wszystkie składniki sałatki. Na wierzch kładziemy boczek i pokruszone kawałki sera pleśniowego. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem. W ten sposób składniki nie stracą chrupkości i jędrności.

8
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Caesar's salad

Składniki

  • 2 główki rzymskiej sałaty
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę czerstwego chleba
  • jajka
  • sos worcester
  • cytryna
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki parmezanu

 

Sposób przygotowania

Umyj i osusz młode, jasne liście ze środka główki. Włóż na 15-20 minut do lodówki (muszą być  zimne!). Chleb wymieszaj z roztartym czosnkiem i 2 łyżkami oliwy i usmaż lub podpiecz w piekarniku na złoty kolor. Jeśli smażysz grzanki na patelni, czosnek wrzuć na samym końcu, aby się nie przypalił. Sałatę polej resztą oliwy, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i sos worcester, wbij 2 jajka "coddled" (włóż jajka do wrzącej wody i gotuj 1 minutę lub zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut. Istotą jajka "coddled" jest to, aby nie tylko żółtko było płynne, ale i znaczna część białka). Sałatę wymieszaj, posyp grzankami i parmezanem.

9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka z melona, rzodkiewki i mieszanych sałat

(Dla 6 osób)

 

Składniki

  • melon
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • mieszane sałaty (karbowana, roszponka, rukola)
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • sos tabasco

 

Sposób przygotowania

Melon przekrawamy na pół, usuwamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki, sałatę myjemy i osuszamy. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, solą i kilkoma kroplami tabasco. Polewamy sosem sałatę, mieszamy i podajemy. Świetnie komponuje się ze świeżym chlebem i dojrzałymi serami. Jednym z moich ulubionych dań tamtego lata były i pozostały pulpeciki z ciecierzycy z szynką - bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne danie. Makaron gotowaliśmy tylko wtedy, gdy mieliśmy czas i wiedzieliśmy, że zostajemy w jednym miejscu dłużej niż na jedną noc. Zakładaliśmy wtedy prawdziwy obóz z ogniskiem, na którym dało się gotować. Cudownie było zjeść coś gorącego, przy ognisku, pod gwiazdami lub oglądając zachód słońca nad samym morzem... Wśród naszych puszek i słoików nigdy nie brakowało pasty z czarnych oliwek, często więc gotowaliśmy spaghetti z oliwkową pastą, czosnkiem i tuńczykiem.

10
Więcej na ten temat: cytryna, dieta, limonka, pomarańcza