Masz mało czasu na gotowanie - wypróbuj kuchnię chińską

Tomek Woźniak
Chiny są równie smaczne, jak wielkie - mówi Tomek Woźniak. - Życia nie starczy, aby spróbować tam wszystkiego (ja sam nie dałem rady). Szaszłyki z jeszcze ruszających się skorpionów, z larw, byczych penisów, mięsa młodego rekina, rozgwiazd, jeżowców... Zbyt egzotycznie? No to proponuję wariacje na temat królowej chińskiej gastronomii, czyli kaczki po pekińsku, i parę innych specjałów.
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Omletowe pierożki z Yangshuo

(12-14 pierożków)

Składniki

  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • mały pęczek mięty
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju ryżowego lub arachidowego
  • 6 łyżek wody

Sposób przygotowania

Mięso mieszamy z posiekaną miętą i doprawiamy sosem sojowym oraz ostrygowym. Dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekane chilli - jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw, usuwamy pestki. Wbijamy jajka do miseczki i lekko roztrzepujemy widelcem. Rozgrzewamy w woku olej, aż zacznie lekko dymić. Wlewamy łyżkę rozbełtanych jajek i smażymy jak omlet. Kiedy jajko będzie w środku jeszcze płynne, kładziemy na nie łyżkę mięsa i za pomocą szpatułki zamykamy omlet, tak aby powstał pierożek. Przyduszamy boki, aby się dobrze skleiły i przekładamy gotowy pierożek na talerz. Pierożki w dalszym ciągu będą w środku surowe. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Na koniec wkładamy gotowe pierożki do woka, wlewamy wodę i dusimy przez 3-4 minuty, do chwili aż woda całkiem wyparuje. Dzięki temu mięso się ugotuje, a pierożki nie staną się zbyt suche.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Bakłażan z imbirem i chilli

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek (3 cm) imbiru
  • 1 papryczka chilli

Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy w cienkie podłużne plastry. W woku na oleju podsmażamy przez minutę posiekany czosnek, imbir i chilli. Wrzucamy bakłażana i smażymy, mieszając szpatułką i dociskając do ścian woka.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kurczak słodko-kwaśny

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek (2 cm) imbiru
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 kg piersi (4 sztuki) kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 250 g ananasa z puszki (w kawałkach)

Sos:

  • 1 szklanka soku ananasowego (zalewy z puszki)
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Drobno posiekany czosnek, obrany i starty imbir oraz pokrojoną w słupki cebulę podsmażamy na oleju w woku lub na dużej patelni o grubym dnie. Mieszamy wszystkie składniki sosu, wlewamy do woka, zagotowujemy i pozostawiamy kilka minut na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka, paprykę pokrojoną w kostkę oraz ananasa. Smażymy 6-8 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem długoziarnistym lub nudlami.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Chrupiące tofu z kiełkami sojowymi

(dla 4 osób)

Składniki

  • 200 g naturalnego tofu
  • 2 łyżki oleju
  • garść sojowych kiełków
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • mały pęczek kolendry

Sposób przygotowania

Tofu kroimy w kostkę o boku 1 cm. Smażymy w woku na oleju, cały czas obracając - tofu powinno być złociste z każdej strony. Dodajemy kiełki, sos sojowy, posiekaną kolendrę i smażymy przez minutę.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Pak choi z chilli

(dla 2 osób)

Składniki

  • 4 kapusty pak choi (można zastąpić kapustą pekińską)
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek (3 cm) imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania

Kapustę dokładnie myjemy i dzielimy na liście. Chilli, czosnek oraz imbir drobno siekamy i przez minutę podsmażamy na oleju w woku lub na patelni. Dodajemy liście kapusty i, cały czas mieszając, smażymy, aż zmiękną, ale w dalszym ciągu pozostaną al dente. Doprawiamy sosem sojowym, smażymy jeszcze minutę i podajemy.

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Tiramisu z zieloną herbatą

(dla 4 osób)

Składniki

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka chińskiej zielonej herbaty zmiksowanej na proszek
  • kawałek gotowego ciasta biszkoptowego (lub 12 podłużnych biszkoptów)
  • 200 ml mocnej ostudzonej kawy
  • 4 łyżki słodkiego wina
  • 4 łyżki wody
  • po kawałku ciemnej i białej czekolady

Sposób przygotowania

Mascarpone mieszamy ze śmietanką za pomocą rózgi na jednolitą masę. Masę możemy też lekko ubić - będzie bardziej puszysta. Dodajemy cukier puder i zieloną herbatę, mieszamy. Kawę, alkohol i wodę wlewamy do szerokiego naczynia, w takiej mieszance zwilżamy kawałki biszkoptu (lub biszkopciki). Połowę układamy na dnie miski, pokrywamy połową kremu, znowu przekładamy ciastkami, a na wierzchu kładziemy resztę kremu. Deser wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

6