Zimno Ci? Rozgrzej się. Zjedz zupę

Tomek Woźniak
O tej porze roku to najwłaściwszy posiłek. Zupy dobrze rozgrzewają i sycą na długie godziny. A głodnym nowych smaków polecamy gorące zupy
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Krem kasztanowy

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 300 g obranych i ugotowanych kasztanów
  • 2 obrane i umyte marchewki
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 700 ml wody
  • 300 ml pełnotłustego mleka
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Kasztany z pokrojoną w kostkę marchewką i posiekanym czosnkiem podsmażamy na maśle z oliwą. Zalewamy wodą i gotujemy 20 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy mleko i gotujemy przez 10 min. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem miksujemy zupę, część kasztanów pozostawiając w kawałkach - do dekoracji.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Krem porowo-marchewkowy

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte i obrane warzywa gotujemy we wrzącej wodzie przez 20 minut - aż będą miękkie. Następnie miksujemy je w blenderze, mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 biała cebula
  • oliwa do smażenia
  • 2 puszki słodkiej kukurydzy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szklanka nachos
  • garść startego sera cheddar
  • 1 mały pęczek kolendry

 

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, ewentualnie dodajemy wodę. Doprawiamy solą. Krem podajemy na gorąco, posypujemy odrobiną posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Pożywna zupa paprykowa

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Boczek pokrojony w kostkę o boku 1 cm podsmażamy na oliwie, wrzucamy pokrojone w kostkę papryki i dusimy przez 5 minut. Dodajemy pomidory, selera naciowego pokrojonego na kawałki o grubości 1 cm, oliwki oraz wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut. Na koniec dodajemy fasolę i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę podajemy z chrupiącą bagietką.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Rozgrzewająca zielona zupa z kurczakiem

(dla 4 osób)

 

Zielona pasta:

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Miksujemy wszystkie składniki zielonej pasty na jednolitą gęstą masę (możemy ją przechowywać przez 2-3 dni w lodówce). Podsmażamy pastę, zalewamy wrzątkiem i dodajemy zmiażdżoną trawę cytrynową oraz kurczaka (mogą być również krewetki) pokrojonego w plasterki o grubości 1 cm. Gotujemy przez 15-20 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Szybka zupa jarzynowa

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki groszku
  • 1 brokuł
  • 100 g szpinaku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek oliwy
  • pieprz
  • garść tartego parmezanu

 

Sposób przygotowania

Do wrzącej wody (najlepiej mineralnej niegazowanej) wrzucamy warzywa (mogą być mrożone), dodajemy sos sojowy, oliwę i gotujemy przez 10 minut. Warzywa powinny być lekko twarde i zachować swój intensywny zielony kolor. Doprawiamy pieprzem według uznania. Podajemy ze świeżo startym parmezanem.

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Cebulowa z brandy

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • cebule
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 50 ml brandy
  • 1 łyżka mąki
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • parę gałązek majeranku
  • 750 ml wody

 

Sposób przygotowania

Cebule kroimy w słupki i podsmażamy do miękkości na rozgrzanej w garnku oliwie. Wlewamy brandy i gotujemy, aż alkohol wyparuje (możemy podpalić). Dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową, posiekany majeranek i wodę, cały czas mieszając. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 40 minut. Zupę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, żeby nabrała intensywnego smaku i aromatu.

7
Więcej na ten temat: przepisy na zimę, zupa