Słodkości na rozgrzewkę

Mg
Czekolada, kawa i pieprz - te składniki gwarantują niezłą rozgrzewkę. To na (dobry) początek.  A kiedy już poczujecie owo rozkoszne ciepło, podelektujcie się owocami zebranymi (latem)  w malinowym chruśniaku
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Paczuszki z jabłkami

Składniki

  • jabłka
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie papieru ryżowego na sajgonki
  • 250 g mascarpone
  • olej do smażenia
  • sos czekoladowy lub karmelowy do podania

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałeczki. Mieszamy z rodzynkami i posiekanymi orzechami oraz mąką z cynamonem, cukrem i gałką muszkatołową. Na kawałkach papieru ryżowego (wcześniej namoczonego w wodzie według przepisu na opakowaniu) układamy po porcji farszu jabłkowo-bakaliowego i po łyżce mascarpone. Zawijamy nadzienie w papier ryżowy, tworząc paczuszki; brzegi mocno sklejamy inaczej farsz wydostanie się na zewnątrz podczas smażenia. Paczuszki wkładamy na dobrze rozgrzany głęboki olej, smażymy 5 minut na złoty kolor, osączamy z tłuszczu. Podajemy z sosem czekoladowym lub karmelowym.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Rogale z makiem, orzechami i migdałami

(na ok. 35 rogalików)

 

Na ciasto:

  • 1 1/2 kostki masła
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kg mąki pszennej

 

Na nadzienie:

 

Sposób przygotowania

Pół kostki masła roztapiamy. Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy po odrobinie mąki oraz cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę i wraz zaczynem dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto, dolewając ciepłego mleka. Gdy zacznie odstawać od ręki, wlewamy rozpuszczone ciepłe masło i jeszcze raz wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godz. Zimne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym. ok. 25 x 35 cm. Schłodzoną kostkę masła tniemy na plastry i układamy na środku ciasta. Ciasto zagniatamy, tak by przykryć całe masło. Rozwałkowujemy znów na prostokąt, składamy na trzy i jeszcze raz wałkujemy. Znów składamy i odstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie powtarzamy wałkowanie i składanie jeszcze dwukrotnie, za każdym razem schładzając ciasto.  Migdały, orzechy i mak zaparzamy, a następnie mielemy w blenderze i ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku 10 cm. Na każdy nakładamy porcję masy, formujemy rogaliki i raz jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 220-250°C na złoty kolor. Polewamy lukrem, ew. posypujemy drobno pokruszonymi migdałami i orzechami.

,

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Ciasto czekoladowe

Składniki

  • 3 (30 dag) tabliczki gorzkiej czekolady
  • 20 dag masła
  • jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta chilli w proszku

 

Sos czekoladowy:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)
  • 2 łyżki śmietanki 30 lub 36%

 

Oraz:

  • wiśnie w syropie albo konfitura wiśniowa
  • bita śmietana 30 lub 36%
  • masło i kasza manna do formy

 

Sposób przygotowania

Czekoladę i masło  roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając, i odstawiamy  do ostygnięcia.  Jajka ucieramy z cukrem  (nie ubijamy), najlepiej  mikserem na bardzo wolnych obrotach. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i chilli, mieszając. Łączymy z masą czekoladową i nakładamy  do natłuszczonej, wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24-26 cm.  Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C.  Robimy sos: rozpuszczamy na parze czekoladę mleczną i mieszamy ze śmietanką. Ciasto podajemy na ciepło z konfiturą z wiśni,  bitą śmietaną i sosem  czekoladowym.

3
Fot. Andrzej Gałązka Fot. Andrzej Gałązka

Ślimaki z nadzieniem cynamonowym

Ciasto:

  • 300 ml mleka
  • 4-5 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 75 dag mąki
  • jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 12 dag masła

 

Nadzienie:

  • 10 dag stopionego masła
  • 4-5 dag cukru
  • 1-2 łyżki cynamonu
  • cynamonu

 

Do posmarowania ślimaczków:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Sposób przygotowania

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, rozpuszczamy, dodajemy trochę cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce mieszamy resztę składników, wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i stopione, ciepłe masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż objętość się podwoi (45-60 minut). Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o boku 30 cm i grubości 3 mm. Smarujemy stopionym masłem, równomiernie posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę, kroimy na 20-25 plastrów. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody, pieczemy 5-10 minut w temp. 220°C.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Krem czekoladowo-kawowy z różowym pieprzem

Składniki

  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 1,5 łyżeczki zmielonej kawy naturalnej
  • 1/4 łyżeczki ziaren różowego pieprzu rozgniecionych w moździerzu
  • 10-12 dag posiekanej gorzkiej czekolady
  • 3 białka (4, jeśli jajka są małe)
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania

Zagotowujemy śmietankę z kawą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Cedzimy przez gęste sitko, łączymy ze stopioną czekoladą, studzimy. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą czekoladową. Gotowym kremem napełniamy pucharki. Możemy podać z cząstkami gruszek z syropu albo świeżymi owocami jagodowymi, np. malinami.

5
Fot. Cranberry Marketing Committee Fot. Cranberry Marketing Committee

Czekolada żurawinowa

(na ok. 15 kawałków)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Czekoladę dzielimy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kardamon i mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i umieszczamy na niej kwadratową formę (20 cm x 20 cm). Przekładamy do formy masę czekoladową, odkładając 1-2 łyżki na później. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami i żurawinami, polewamy resztą masy i pozostawiamy do zastygnięcia. Kiedy czekolada stwardnieje, łamiemy ją lub kroimy na kawałki.

6
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Tort migdałowo-kawowy

Ciasto na 2 placki tortowe:

  • 150 g obranych migdałów
  • 150 g nieobranych migdałów
  • 10 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 1/4 szklanki drobno zmielonej kawy
  • masło i mąka do tortownicy

 

Masa:

  • 200 g cukru
  • 5-8 łyżek wody
  • 3 żółtka
  • 2 kostki masła
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kieliszek spirytusu (niekoniecznie)

 

Polewa:

  • 150 ml wody
  • 130 g cukru
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g cukru pudru
  • 5 łyżek koniaku lub rumu

 

Sposób przygotowania

Robimy placki tortowe. Migdały mielemy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie esencje oraz kawę i migdały. Ucieramy przez dłuższą chwilę na puszystą masę. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą migdałowo-żółtkową. Dzielimy ciasto na 2 równe porcje i pieczemy w dwóch małych (ok. 20 cm średnicy), wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownicach, w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 30 min. Robimy masę. Z cukru oraz kilku łyżek wody gotujemy syrop. Żółtka ubijamy mikserem, zaparzamy syropem (wlewamy go powoli wąską strużką), dodajemy miękkie masło oraz kawę rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku. Miksujemy wszystko razem na puszystą masę. Możemy dodać kieliszek spirytusu. Robimy polewę. Zagotowujemy w 150 ml wody cukier i kawę. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Wsypujemy cukier puder do plastikowej miski. Miksujemy, na niskich obrotach, wlewając syrop kawowy. Dodajemy koniak lub rum. Placki ciasta przekładamy masą. Tort oblewamy ciepłą polewą.

7
Więcej na ten temat: czekolada, maliny, rogale