Zapiekanki z warzywami i owocami

Magazyn Kuchnia
Zapiekanki są idealne na jesień. Proste, rozgrzewające i sycące. Wypróbuj nasze przepisy, koniecznie w okrągłej formie
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Warzywa zapiekanwe w ziemniaczanym cieście

Składniki

 

Nadzienie:

  • cukinie
  • marchewki
  • 150 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 100 g tartego ementalera
  • 2 szalotki albo nieduże cebule czerwone
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Do przygotowania formy:

  • 20 g masła
  • 2 łyżki tartej bułki

 

Sposób przygotowania

?Ziemniaki gotujemy i robimy purée, dodając wszystkie jego składniki. Formę smarujemy masłem, wysypujemy 1 łyżką tartej bułki. Wylepiamy dno i brzegi formy ciastem, tworząc rant. Cukinie kroimy w plastry, marchewkę obieramy i kroimy. Podsmażamy warzywa przez 2 min na 2 łyżkach oliwy, solimy i pieprzymy. Posypujemy purée pozostałą tartą bułką, układamy na nim podsmażone warzywa i boczek, przesypując każdą warstwę serem. Układamy pokrojone w piórka szalotki, posypujemy resztą sera i polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy w temp. 180oC ok. 45 min.

1
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Korona ryżowa

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ryż moczymy w mleku 1/2 godz., dodajemy szczyptę soli i gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. W garnku rozpuszczamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy na złoto. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone serdelki oraz pokrojoną szynkę. Dusimy 5-6 min. Dodajemy pomidory, dusimy 10 min na małym ogniu, a potem 5 min na większym, aby sos zgęstniał. W formie wysmarowanej masłem układamy warstwę ryżu, posypujemy tartym serem i polewamy częścią sosu. Powtarzamy czynności; ostatnią warstwą powinien być ryż. Pieczemy w 180oC przez 15-20 min. Po wyjęciu na półmisek do środka korony wlewamy resztę sosu, podajemy.

2
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Ciasto z owocami w karmelu

Składniki

  • 1 kg twardych, ale dojrzałych brzoskwiń lub moreli
  • 30 kostek cukru
  • jajka
  • 150 g cukru
  • 60 g mielonych migdałów
  • 150 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • sól

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC i wstawiamy do środka pustą tortownicę o średnicy 24 cm. Kroimy owoce na połówki, wyjmujemy pestki. Kostki cukru rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, dodajemy łyżkę wody i podgrzewamy. Gdy karmel lekko zbrązowieje, wlewamy go do ogrzanej formy, rozprowadzamy drewnianą łyżką po dnie i brzegach, układamy na nim owoce. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy migdały, mąkę, miękkie masło i dokładnie mieszamy. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta. Delikatnie mieszamy i pokrywamy ciastem owoce. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 50-55 min. Upieczone odstawiamy. Gdy ostygnie, kładziemy na formie talerz i odwracamy; w tej pozycji pozostawiamy formę z ciastem na ok. 10 minut. Zdejmujemy formę.

3
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Babeczki z curry

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 litr rosołu
  • 200 g ryżu
  • 60 g masła + masło do wysmarowania formy
  • 3 łyżki tartej bułki + odrobina bułki do wysypania foremek
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g szynki westfalskiej
  • jabłka

 

Na sos:

  • cebula
  • oliwa
  • 30 g mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki śmietanki 12%
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Na wrzący rosół wrzucamy ryż i gotujemy al dente. Odcedzamy, zachowujemy rosół. Dodajemy do ryżu 50 g masła, tartą bułkę i zmiażdżone ząbki czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odcedzamy nadmiar płynu. 4 foremki smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i wykładamy plasterkami szynki. Napełniamy ryżem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160oC, nie domykając go. Z jabłek wycinamy 8 kształtnych krążków, podsmażamy je na maśle, odkładamy. Robimy sos: cebulę drobno kroimy, podsmażamy na oliwie, kroimy resztki jabłek na kawałki, dodajemy do cebuli. Wsypujemy mąkę i curry, wlewamy śmietankę, można dodać nieco rosołu, jeśli sos jest zbyt gęsty. Solimy i pieprzymy. Na talerzu układamy 4 podsmażone krążki jabłek, na nich ryżowe babeczki, ozdabiamy pozostałymi 4 krążkami jabłek. Sos podajemy osobno.

4
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Babeczki z cukini

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w łupinach, obieramy, robimy purée. Cebule lekko podduszamy na oliwie, dodajemy pokrojone cukinie, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy posiekaną natkę i dusimy 10 min. Mieszamy uduszone warzywa z purée z ziemniaków. Dodajemy tartą bułkę, ricottę, rozkłócone jajka. 4 foremki do zapiekanek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę do foremek, pieczemy w temperaturze 180oC przez 30 min. Podajemy babeczki na dużych plastrach świeżego pomidora.

5
Więcej na ten temat: warzywa