Smaki Azji. Szybkie, orientalne dania

Tomek Woźniak
Dalekowschodnie smaki w polskich warunkach? Niezbędny zestaw to: makarony made in china, sos sojowy, trochę orientalnych przypraw i lekki wok o cienkich ściankach. Oraz nasze przepisy
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Zupa miso z krewetkami

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 500 ml wody
  • 2 łyżki pasty miso
  • 3-4 grzyby shiitake
  • garść glonów wakame lub kombu
  • 200 g chińskiego makaronu pszennego
  • 10 krewetek
  • 10 łyżek tartej bułki (najlepiej japońskiej panko) lub mąki kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody gazowanej
  • olej

 

Sposób przygotowania

Rozpuszczamy pastę miso we wrzątku. Dodajemy pokrojone w paski grzyby i glony. Gotujemy przez 5 minut  na wolnym ogniu, wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente. Krewetki  osuszamy papierowym ręcznikiem i obficie obtaczamy w panierce z "panko" wymieszanego z żółtkiem i wodą gazowaną. Smażymy przez 2 minuty w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zupę podajemy z krewetkami.

Fot. Marcin Klaban

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Warzywa stir-fry z tofu

(dla 3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Czosnek podsmażamy na oleju w woku lub na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy sos sojowy, pieprz, podzielone na różyczki brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy, aż płyn wyparuje. Wrzucamy tofu pokrojone w kostkę o boku 1 cm i lekko rozgniecione orzechy, podsmażamy 2-3 min. W razie potrzeby dolewamy sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy 2 minuty i podajemy.

Fot. Marcin Klaban

 

Do stir-fry najlepszy będzie lekki wok o cienkich ściankach. Solidny żeliwny wok zbyt długo się rozgrzewa. Jest też ciężki, co utrudnia potrząsanie nim podczas smażenia. Pamiętajcie, że po umyciu wok trzeba wysmarować cienką warstwą oliwy lub oleju, aby nie zardzewiał.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wołowina z chilli i sosem ostrygowym

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Marchew i cukinię obieramy, kroimy w cienkie słupki. Obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek podsmażamy na oleju z chilli i kawałkami obranego imbiru. Robimy to na płycie "tepanyaki", w woku lub na patelni. Dodajemy plastry polędwicy, sos ostrygowy i sojowy, smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy marchew oraz cukinię i podsmażamy, aż warzywa staną się kruche. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Wrzucamy orzeszki, cukier i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Podajemy od razu.

 

Fot. Marcin Klaban

 

Nie musimy koniecznie używać tych makaronów, które są w przepisie.  Wykorzystajmy po prostu ten, który uda nam się dostać w supermarkecie, albo sklepie z żywnością azjatycką. Na opakowaniach szukajcie nazw: noodle, soba, somen lub udon. Większość z tych makaronów przygotowuje się bez gotowania, wystarczy je zalać gorącą wodą (wersja instant); są też takie, które gotujemy 3-5 minut.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kurczak z mango i mlekiem kokosowym

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz zielone chilli na rozgrzanym oleju - w woku lub na patelni. Dodajemy kurczaka pokrojonego na plasterki i podsmażamy przez 3 minuty. Wlewamy sos śliwkowy i dalej smażymy, aż kurczak będzie złocisty, a sos się skarmelizuje. Obrane mango oraz grzyby shiitake kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy do woka. Smażymy przez 1-2 minuty, wlewamy mleko kokosowe i dusimy, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos. W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy go i dodajemy do woka. Mieszamy, posypujemy ziołami i podajemy.

 

Produkty takie jak kapusta bok choi, świeże grzyby shiitake, kolendra, bazylia tajska, imbir dostaniecie w wielu supermarketach na stoiskach typu "kuchnie świata" lub w specjalistycznych sklepach. Polecam też małe sklepiki prowadzone przez Azjatów, którzy często na własną rękę sprowadzają wspaniałe świeże produkty.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kaczka stir-fry z gryczanym makaronem soba

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 pierś kaczki (bez skóry)
  • 1 kapusta bok choi (lub pekińska)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 200 g makaronu gryczanego soba lub pszennego udon
  • 1 niewielki pęczek dymki

 

Sposób przygotowania

W woku rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy posiekane chilli (bez pestek, jeśli nie lubimy zbyt ostrego smaku). Dodajemy cienkie plasterki kaczki i smażymy przez 3-4 min, cały czas mieszając. Dodajemy pokrojoną kapustę oraz sos sojowy. Smażymy kolejne 2 min, aż kapusta zmięknie. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy. Wrzucamy na patelnię na 30 sekund. Danie podajemy posypane posiekaną dymką.

 

Makaron gryczany soba ma lekko orzechowy smak. W Japonii podawany jest najczęściej w postaci spaghetti. Po ugotowaniu należy go przelać zimną wodą, by usunąć resztki rozklejonej skrobi

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wołowina z sosem grzybowym

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Podsmażamy plasterki czosnku na oleju - w woku lub na patelni. Wrzucamy wołowinę, wlewamy sos sojowy i smażymy, cały czas mieszając, aż się lekko zrumieni. Dodajemy fasolkę pokrojoną na kawałki o długości 2 cm (mrożoną rozmrażamy), sos grzybowy i dalej smażymy przez 5-10 minut, aż fasolka będzie chrupka. Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do woka (teraz można też wbić jajko). Smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy od razu.

 

Fot. Marcin Klaban

 

Większość potraw przygotujemy metodą stir-fry (mieszaj i smaż), więc proponuję używać oleju arachidowego lub ryżowego ? mają bardzo wysoką temperaturę dymienia.

6