7 przepisów z figami do wypróbowania w tym tygodniu

Paulina Jakóbiec
Proponujemy figowe zestawienia: z kurczakiem, doradą, kozim serem i "kaszką" quinoa - wszystko doprawione świeżymi ziołami. A dla łasuchów aż trzy desery. W końcu figa to symbol dostatku
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Udka kurczaka z figami i tymiankiem

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 udka kurczaka
  • sól, pieprz
  • 8 świeżych fig
  • kilka gałązek tymianku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 3/4 szklanki quinoi (komosy ryżowej)

 

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy i szklimy na maśle w garnku żaroodpornym. Udka kurczaka solimy, pieprzymy i obsmażamy z obu stron na patelni. Do garnka z cebulą wrzucamy figi, obsmażone udka i gałązki tymianku. Polewamy oliwą i dusimy 35-45 minut pod przykryciem na średnim ogniu, aż udka będą miękkie. Kurczaka podajemy z quinoą ugotowaną według instrukcji na opakowaniu.

Zdjęcie Alessi Naczynie żaroodporne Tonale DC03/91 RE Zdjęcie EH Excellent Houseware owalne naczynie żaroodporne, 600 ml - Naczynie żaroodporne z przykrywką Zdjęcie Luminarc Naczynie żaroodporne OPT8370
Alessi Naczynie żaroodporne... EH Excellent Houseware owal... Luminarc Naczynie żaroodpor...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Tabule z quinoą i figami

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 150 g quinoi (komosy ryżowej)
  • 6 świeżych fig
  • pomidory
  • 1 pęczek pietruszki
  • 15 listków świeżej mięty
  • 2 szalotki
  • sok z 2 cytryn
  • 6 łyżek oliwy

Sposób przygotowania

Quinoę gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Figi i pomidory kroimy na małe kawałki, zioła i szalotki siekamy. Przygotowane składniki wkładamy do dużej salaterki, delikatnie mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy jako przystawkę. Potrawa będzie też dobrym dodatkiem do mięsa z grilla.

2
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Dorada z figami i nacią selera

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy i dusimy na maśle do miękkości. Ryby myjemy, osuszamy, do ich wnętrza wkładamy zeszkloną cebulę, z zewnątrz oprószamy solą i pieprzem. Na blachę wlewamy oliwę, kładziemy łodygi selera, a na nich ryby i figi. Na wierzchu również możemy ułożyć łodygi selera. Skrapiamy oliwą i pieczemy 25-30 minut w 210°C. Doradę podajemy z ziemniakami, ryżem lub warzywami.

3
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Tartinki z serem kozim i figami

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 12 małych kromek ciemnego pieczywa (albo innego)
  • 250 g świeżego koziego sera
  • 6 świeżych fig
  • 2-3 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania

Kromki smarujemy serem kozim. Figi myjemy, suszymy, kroimy na cztery części i układamy na serku. Każdą kromkę polewamy odrobiną miodu. Układamy na blasze i pieczemy 15-20 minut w 160°C. Tartinki podajemy na ciepło, przybrane listkami mięty.

4
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Ciasto filo z figami

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 6 płatów ciasta filo
  • 50 g roztopionego masła
  • jajko
  • 120 g zmielonych migdałów
  • 50 g cukru + odrobina do posypania ciasta
  • cukier waniliowy
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 800 g świeżych fig

 

Sposób przygotowania

Płaty ciasta smarujemy roztopionym masłem i układamy jeden na drugim. Jajko mieszamy ze zmielonymi migdałami, cukrem, cukrem waniliowym i śmietanką na jednolitą masę. Nakładamy masę na ciasto. Figi myjemy, osączamy i kroimy na pół. Układamy na cieście i posypujemy lekko cukrem. Pieczemy 15 minut w 210°C, obniżamy temperaturę do 180°C i trzymamy w piekarniku jeszcze 20-25 minut. Ciasto możemy podać na ciepło lub na zimno.

5
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Ciasteczka figowo-migdałowe

(dla 8 osób)

 

Składniki

  • 260 g migdałów
  • 230 g drobnego cukru + trochę do posypania
  • 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
  • 180 g suszonych fig
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 11 g proszku do pieczenia (1 opakowanie)
  • 2 żółtka

 

Sposób przygotowania

Migdały sparzamy, obieramy, siekamy i mieszamy z cukrem oraz z wodą z kwiatów pomarańczy. Suszone figi gotujemy 10 minut na parze, następnie kroimy na cienkie paski. W dużej misce mieszamy migdały z figami, dodajemy kolejno kaszę mannę, proszek do pieczenia i żółtka, mieszamy na jednolitą masę. Formujemy ciastka, obtaczamy w cukrze i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy 10 minut w 180°C lub 20 minut w 150°C.

6
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Świeże figi z mascarpone

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i sok z cytryny, mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Umyte i pokrojone figi układamy w miseczkach. Polewamy je masą serową i podajemy.

7