Ciasto ptysiowe. Desery, które zawsze się udają

Małgorzata Dacko
27.10.2014 15:04
A A A
Klasyczne ptysie z piankowym nadzieniem

Klasyczne ptysie z piankowym nadzieniem (Fot. Marcin Klaban / AG)

Nie jest prawdą, że ptysie rzadko się udają. Wręcz przeciwnie - nie sposób ich zepsuć, a robi się je całkiem szybko. Równie szybko zresztą potem znikają. Niestety
Zobacz zdjęcia (11)

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (10)
Zaloguj się
  • avatar

    Gość: ptysia

    Oceniono 9 razy 1

    Moj post sprzed paru dni à propos bledow w pisowni zniknal, za to bledy jak byly, tak sa. Gratulujemy moderacji i korekcie...

    Powtorze sie (moze kogos ustrzeze od dania plamy i wywolania rykow smiechu w towarzystwie francuskojezycznym) :
    - ciasto na ptysie to pâte à choux,
    - w teksie stoi jak byk "pâte au choux" co znaczy ciasto Z KAPUSTA (na dodatek z bledem gramatycznym, ale to juz maly pikus)

  • avatar

    hashbrowns

    Oceniono 3 razy 1

    Ciasto na ptysie wbrew twierdzeniu i pozorom bardzo latwo popsuc,zakalec murowany po dodaniu troche wiekszej ilosci masla.Czasy pieczenia / temperatura w przepisach to zupelna fantazja

  • avatar

    Gość: szary212

    Oceniono 3 razy 1

    Bardzo ładnie i sympatycznie napisany tekst:)

  • Luk Kilro

    0

    "Do pozostałej szklanki mleka wsypujemy cukier i stawiamy na ogniu. Gdy się zagotuje, wlewamy mieszankę mleczno-jajeczną," jak mleko mamy na ogniu z cukrem to skad mamy mieszanke mleczno-jajeczną?

  • avatar

    luciola85

    0

    Byłam kiedyś na przyjęciu gdzie podano połówki ptysi nadziewane farszem i zapiekane z żółtym serem yły pyszne. ale nie potrafię takich zrobić. Może Ktoś takie przyrzadzał i może podac przepis. Dziękuję.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX