Musztarda - przyprawa wszechstronna

Magazyn Kuchnia
Zastosowanie musztardy zdecydowanie wykracza poza kanapki z wędliną i ciepłe parówki. Ten gęsty krem z gorczycy i octu wyśmienicie smakuje z daniami mięsnymi, sałatkami, a nawet w zupie. Przekonaj się sama
Fot. BBS Fot. BBS

Stek z rostbefu z dżemem pomarańczowym i musztardą

dla 6 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mieszamy marmoladę z octem, chilli, keczupem, musztardą i sosem Worcestershire. Odlewamy do rondelka szklankę powstałej marynaty, do reszty wkładamy mięso i kilkakrotnie obracamy, aby pokryło się mieszaniną z każdej strony. Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Robimy glazurę: marynatę w rondelku gotujemy przez 5 minut bez pokrywki, aż zgęstnieje. Rostbef wyjmujemy z marynaty, nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy grill (lub patelnię grillową), układamy mięso, grillujemy po 4 minuty z każdej strony. Następnie zawijamy rostbef w folię aluminiową i czekamy 5 minut - w tym czasie soki rozejdą się w mięsie. Rozwijamy z folii, smarujemy mięso glazurą i kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Zupa musztardowa

dla 4 osób

 

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki lub grzybów leśnych
  • 2 łyżeczki mąki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 1 obrany i starty na drobnej tarce ziemniak
  • sól
  • pieprz
  • 1 pokrojona w cienkie krążki cebulka dymka

 

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzewamy masło i lekko je rumienimy. Wkładamy grzyby, smażymy, mieszając, aż sok, który puszczą, całkowicie wyparuje (10 minut). Oprószamy mąką, zasmażamy przez minutę, mieszając. Wlewamy bulion i sherry, dodajemy musztardę i startego ziemniaka. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, przed podaniem dekorujemy krążkami dymki.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Udka kurczaka w marynacie arbuzowo-musztardowej

Dla 4-6 osób

 

Marynata

  • 1/2 szklanki  świeżo wyciśniętego soku z miąższu arbuza
  • 1/2 szklanki  dobrego octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki  brązowego cukru
  • 1/4 szklanki  sosu sojowego
  • 2 łyżki  oleju lub oliwy
  • 2 łyżki  musztardy
  • 2 roztarte ząbki  czosnku
  • 2 łyżeczki  słodkiej czerwonej papryki w płatkach (ewentualnie chilli, jeśli wolimy ostrzejszy smak)

 

Oraz

 

Sposób przygotowania

Mieszamy sok arbuzowy z octem, cukrem, sosem sojowym, olejem, musztardą, czosnkiem i płatkami papryki. Polewamy tą marynatą udka i wstawiamy na noc do lodówki. Mięso osączamy, pozostawiając marynatę. Układamy udka na grillu lub na patelni grillowej, pieczemy je do miękkości (ok. 40 minut), odwracając co jakiś czas i smarując marynatą. Uwaga: taka marynata świetnie pasuje również do ryb i owoców morza. Można nią także skropić gotowane lub grillowane warzywa.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym

dla 2 osób

 

Składniki

 

Sos musztardowy

  • 2 łyżki  oliwy
  • odrobina cukru
  • 2 łyżeczki  musztardy
  • 4 łyżeczki  białego octu winnego
  • 10-15 dag  pomidorków koktajlowych
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

4
Fot. BBS Fot. BBS

Pieczony camembert z czosnkiem i sosem miodowo-musztardowym

dla 1 osoby

 

Składniki

  • 1 camembert o wadze 250 g (wybieramy serek w drewnianym pudełeczku, np. Coeur de Lion lub Le Rustique)
  • 1 ząbek ( pokrojony w cienkie słupki) czosnku
  • 1 łyżka  miodu
  • 1 łyżeczka  musztardy
  • 2 łyżki  białego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Wyjmujemy camembert  z pudełka, usuwamy papier, a potem wkładamy serek z powrotem do pudełka. Powierzchnię camemberta kilkakrotnie nakłuwamy wykałaczką, w dziurki wciskamy czosnek. W miseczce mieszamy miód z musztardą i winem, polewamy ser. Układamy (w pudełeczku) na blasze, pieczemy 10 minut. Podajemy z bagietką, którą zanurzamy w stopionym serze.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Marynowane krewetki

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mieszamy czosnek w proszku z pieprzem cytrynowym i słodką papryką. Krewetki polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w przyprawach. Do rondla wlewa-my wodę do wysokości 2-3 cm, wrzucamy pokrojoną w paseczki skórkę cytrynową. Ponad powierzchnią wody umieszczamy koszyczek do parowania, wkładamy do niego krewetki. Przykrywamy i gotujemy na parze przez 2 minuty. Krewetki przekładamy do miski z lodem, aby gwałtownie przerwać gotowanie. Robimy marynatę, mieszając oliwę z oboma octami, koperkiem, czosnkiem, musztardą, miodem, solą i chilli. Wlewamy do woreczka, wkładamy do marynaty ostudzone krewetki razem z cebulą i zieloną papryką. Mocno zawiązujemy woreczek i kilka razy nim potrząsamy, aby krewetki pokryły się marynatą z każdej strony. Wkładamy na noc do lodówki, podajemy zimne, np. na przystawkę.

6
Więcej na ten temat: musztarda