Masz chrapkę na kanapkę? Przepisy dla zaawansowanych

Tomek Woźniak
Niezmiennie i codziennie! W domu, pracy, szkole, na mieście. Pochłaniamy je na śniadanie, lunch, podwieczorek, kolację, jako przegryzkę. Swojskie kanapki lub światowe sandwicze. Smacznego!
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Kanapka z serkiem kremowym i wędzonym łososiem

(dla 1 osoby)

Składniki

  • 1 bajgiel
  • 50 g serka kremowego
  • 50 g wędzonego łososia
  • 3-4 listki mięty

Sposób przygotowania

Przekrawamy bajgla na pół, smarujemy serkiem, obkładamy plasterkami łososia. Na koniec posypujemy miętą.

1
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Kanapka z kiełbaskami i słodkimi paprykami

(na 2 osoby)

Składniki

  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • mała garść bazylii
  • 4 białe kiełbaski (najlepiej cienkie i długie)
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 1 ciemna bagietka z ziarnami

Sposób przygotowania

Papryki kroimy w paski i dusimy pod przykryciem przez 10 min, dodając ewentualnie odrobinę wody, aby nie przywarły. Wrzucamy posiekaną bazylię, zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy płomień, aby zredukować nadmiar płynu. Dodajemy kiełbaski, lekko je podsmażając. Tak przygotowane dodatki kładziemy na pieczywo.

2
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Kanapka z chrupiącym boczkiem i jajkiem

(dla 1 osoby)

Składniki

  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 1 jajko
  • 3-4 plasterki boczku (najlepiej włoskiej pancetty)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka jasnego miodu

Sposób przygotowania

Pieczywo opiekamy w tosterze. Jajko smażymy jak sadzone, tyle że z obu stron. Na osobnej patelni podsmażamy boczek przez 1-2 min. Dodajemy ocet balsamiczny oraz miód i smażymy tak długo, aż całość się skarmelizuje, a boczek będzie chrupki. Jajko oraz boczek kładziemy na toście i mocno dociskając, przykrywamy drugą kromką.

3
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Kanapka ze stekiem i gruszką

(dla 1 osoby)

Składniki

  • 1/2 cebuli
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 150 g polędwicy wołowej
  • 1/2 gruszki
  • 1 chrupiąca bagietka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • garść startego cheddara

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w słupki, smażymy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 10-15 min, dolewając ewentualnie wodę, gdyby zaczynała przywierać. Cebulka powinna być miękka, słodka i soczysta. Polędwicę grillujemy lub smażymy po 4-5 min z każdej strony, aby była średnio krwista. Mięso odkładamy na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gruszkę kroimy w cienkie słupki. Przekrawamy bagietkę (najlepiej podgrzaną), nacieramy musztardą, wkładamy cebulkę, kawałki wołowiny i gruszkę. Na koniec posypujemy serem.

4
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Kanapka z pieczoną kaczką, oscypkiem i żurawiną

(dla 2-3 osób)

Składniki

  • 1 filet z kaczki
  • 1 ciemna ciabatta
  • 4-5 plasterków oscypka
  • 2 łyżki żurawiny
  • garść rukoli

Sposób przygotowania

Nacinamy w kratkę skórę kaczki, a następnie skórą do dołu smażymy przez 5 min na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), sukcesywnie odlewając wytapiający się tłuszcz, który później możemy wykorzystać do pieczenia ziemniaków. Następnie pieczemy filet w temp. 160°C przez 30 min. Kroimy solidne kromki chleba, kładziemy na nich cienko pokrojone plasterki kaczki, oscypek, żurawinę i rukolę.

5
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Kanapka z krewetkami i domowym majonezem

(na 2 osoby)

Składniki

  • 2 kromki dowolnego pieczywa o grubości 1 cm
  • 2-3 liście rzymskiej sałaty
  • 10 obranych i sparzonych krewetek tygrysich

Majonez:

  • 1 żółtko (z ekologicznej hodowli)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z cytryny
  • 100 ml oliwy

Sposób przygotowania

Przygotowujemy majonez - łączymy żółtko, musztardę i sok cytrynowy, a oliwę dolewamy stopniowo, cały czas dokładnie mieszając, aby składniki się nie rozdzieliły. Na kromki (najlepiej ciepłe i chrupkie) kładziemy umytą, wysuszoną i posiekaną sałatę, a na to krewetki wymieszane z majonezem. Na koniec możemy posypać czarnym sezamem.

6
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Kanapka z marmoladą figową, chilli i serem haloumi

(dla 1 osoby)

Składniki

  • 3-4 plasterki sera halloumi lub oscypka o grubości pół centymetra
  • 1-2 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 łyżka marmolady figowej
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego chilli
  • skórka otarta z limonki

Sposób przygotowania

Ser grillujemy lub smażymy na suchej patelni po 1 min z każdej strony. Układamy na pieczywie, smarujemy marmoladą figową wymieszaną z chilli i skórką z limonki.

7
Więcej na ten temat: kanapki, tomek woźniak, śniadanie