Dieta bezglutenowa. 好iadanie bez chleba

Tomek Wo幡iak, Tessa Capponi-Borawska
好iadanie to prawdziwe wyzwanie w diecie bezglutenowej. Jak rozpocz望 dzie bez chleba? Proponujemy smakowite sa豉tki, omlety i kasze
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kasza jaglana z warzywami

(dla 1 osoby)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Kasz gotujemy na sypko zgodnie z instrukcj na opakowaniu. Nieobranego og鏎ka oraz papryk kroimy w kostk, a pomidorki - na po堯wki lub 獞iartki. Ugotowan kasz przelewamy zimn wod, odcedzamy, mieszamy z warzywami oraz posiekan mi皻, doprawiamy sol i pieprzem. Do kaszy mo瞠my doda kukurydz z puszki lub szynk albo 鄴速y ser (pokrojone w kostk). Do 郾iadani闚ki warto spakowa r闚nie suszone figi, morele, migda造 oraz pestki dyni i s這necznika.

1
Fot. Marcin Klaban / AGENCJA GAZETA Fot. Marcin Klaban / AGENCJA GAZETA

Kasza jaglana z w璠zon ryb i owocem granatu

Przepis dla 3-4 os鏏.

 

Sk豉dniki

  • 200 g jaglanejkaszy
  • 200 g w璠zonego karmazyna lub innej w璠zonej ryby
  • 1 owocgranatu
  • 1 p璚zek koperku
  • sok z 1cytryny
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • oliwa

 

Spos鏏 przygotowania

Gotujemy kasz wed逝g przepisu na opakowaniu. Studzimy, a nast瘼nie mieszamy z kawa趾ami ryby. Owoc granatu lekko 軼iskamy (wtedy pestki b璠 豉twiej wypada造), przekrawamy na p馧 i, lekko uderzaj帷 drewnian 造磬, wydobywamy pestki. Usuwamy resztki gorzkiej bia貫j b這ny. Przygotowane pestki dodajemy do kaszy, wrzucamy posiekany koperek, sok z cytryny, doprawiamy sol i pieprzem. Tu przed podaniem polewamy odrobin oliwy.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Frittata z ricott i broku豉mi

(dla 4 os鏏)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Podzielone na r騜yczki broku造 wrzucamy do wrz徠ku igotujemy 3 minuty. Wbijamy jajka do miski imieszamy widelcem. Na patelni z 瘸roodporn r帷zk rozgrzewamy oliw. Wlewamy na ni po這w jajek, a na nie nak豉damy 造磬 ricott. Doprawiamy sol, pieprzem iga趾. Lekko mieszamy, aby omlet 軼i掖 si r闚nomiernie.

Fot. Marcin Klaban

Zblanszowane broku造 odcedzamy iuk豉damy na wierzchu masy jajecznej. Zalewamy reszt jajek iwk豉damy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180蚓. Fritatt podajemy przestudzon.

 

Fot. Marcin Klaban

3
Fot. ㄆkasz Zandecki Fot. ㄆkasz Zandecki

Jajka sadzone w pomidorach

(dla 3 os鏏)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 180蚓. Dno p豉skiej porcelanowej formy smarujemy pesto. Ka盥ego pomidora kroimy na 3 plastry (po ok. 1,5 cm grubo軼i). Wykrawamy 鈔odki, kr捫ki uk豉damy w formie. W ka盥 obr帷zk z pomidora delikatnie wbijamy jajko. Solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, a jajka si zetn. Podajemy gor帷e.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Hinduski omlet Tikka Masala

(dla 2 os鏏)

 

Sk豉dniki

  • 4jajka
  • 100 ml mleka kokosowego (lub 2 造磬i pasty kokosowej)
  • 1 czerwonacebula
  • 2 造磬i oliwy
  • 1 造磬a przyprawy tikka masala
  • s鏊,pieprz
  • gar嗆 startejmarchwi
  • kilka koktajlowychpomidork闚

 

Spos鏏 przygotowania

Jajka wbijamy do miski, mieszamy z mlekiem kokosowym. Pokrojon w pi鏎ka cebul szklimy na oliwie wraz z przypraw tikka masala. Wlewamy rozbe速ane jajka i podsma瘸my, a masa si zetnie. Posypujemy start marchwi, obk豉damy pokrojonymi na po堯wki pomidorkami koktajlowymi. Mo瞠my posypa posiekan mi皻.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Mus serowo - selerowy

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Selera 軼ieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy. Mas這 rozpuszczamy w rondelku. Mieszamy bryndz, twar鏬, drobno starty kozi ser. Wlewamy lekko przestudzone mas這, dodajemy selera. Doprawiamy sol i pieprzem, mieszamy. Krem闚k ubijamy na sztywno. Delikatnie, po 造盧e, dodajemy 鄉ietank do mieszanki serowej. Mus przek豉damy do pod逝積ej foremki i wstawiamy na kilka godzin (np. na noc) do lod闚ki. Kawa趾i musu serwujemy na li軼iach sa豉ty. Posypujemy szczypiorkiem i przybieramy rzodkiewk. Dodatkowo mo積a skropi go sokiem z cytryny i posypa zio這wym pieprzem.

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Twaro瞠k z kaparami

(dla 2 os鏏)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy sol i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze b璠 paluchy piwne lub precle.

Fot. Marcin Klaban

7
Fot. Jaros豉w Madejski Fot. Jaros豉w Madejski

Sa豉tka z soczewicy ze 鈍ie篡mi zio豉mi

U Comtessede Saint Sauveur

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Soczewic gotujemy oko這 20 minut razem z obran i pokrojon w niedu瞠 s逝pki marchewk, obran cebul naszpikowan go寮zikami oraz boczkiem pokrojonym w grube s逝pki. Ods帷zamy (po ugotowaniu soczewica powinna by al dente), cebul wyrzucamy. Do soczewicy zboczkiem imarchewk dodajemy selera pokrojonego w plastry o grubo軼i 1/2 cm, szalotk pokrojon wcienkie plasterki, grubo posiekan kolendr iszczypiorek. Doprawiamy olejem, musztard, sol ipieprzem. Podajemy wtemperaturze pokojowej.

8
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sa豉tka z w璠zonym kurczakiem i soczewic

(dla 3-4 os鏏)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Mi瘰o rozbijamy na cienkie plastry, osuszamy r璚znikiem papierowym i w璠zimy w puszce przez 3 godziny. Je郵i zdecydowali鄉y si na w璠zenie w beczce, wystarcz ju 2 godziny, bo w beczce uzyskamy wy窺z temperatur. Na grillu w璠zimy przez 45 min do godziny - trzeba sprawdza palcem, czy mi瘰o jest ju j璠rne w dotyku, czy jeszcze surowe.

Marchew kroimy w kosteczk o boku 1 cm i gotujemy al dente. Soczewic przek豉damy do miski (je郵i u篡wamy suchej soczewicy, to gotujemy j wcze郾iej zgodnie z instrukcj na opakowaniu i studzimy), dodajemy rozdarte kawa貫czki uw璠zonego kurczaka. Wrzucamy posiekan bazyli i marchewk, na ko鎍u dodajemy sk鏎k i sok z cytryny, pokruszony ser, oliw oraz s鏊 i pieprz do smaku.

 

Fot. Marcin Klaban

9
Fot. BBS Fot. BBS

Sa豉tka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym

dla 2 os鏏

 

Sk豉dniki

 

Sos musztardowy

  • 2 造磬i oliwy

 

Spos鏏 przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik (do 220蚓) oraz patelni grillow. Mi瘰o kurczaka nacieramy sol i pieprzem, smarujemy oliw, uk豉damy na gor帷ej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z ka盥ej strony. Uk豉damy po堯wki awokado w 瘸roodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyj璚iu z piekarnika czekamy, a wystygnie i obieramy ze sk鏎ki. Robimy sos musztardowy, ucieraj帷 oliw z cukrem i musztard. Doprawiamy sol i pieprzem. Pomidorki kroimy na po堯wki, uk豉damy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mi瘰em kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

10
Fot. BBS Fot. BBS

Sa豉tka owocowa

(dla 4 os鏏)

MACEDONIA DI FRUTTA ALLA MAIONESE DOLCE

 

Sk豉dniki

  • 2 obranebanany
  • 3 grube plastry bez sk鏎kiananasa
  • 2 鈔ednie obranejab趾a
  • 2 鈔ednie obranegruszki
  • 15 dag migda堯w bez sk鏎ki
  • 2 造磬i ciemnegomiodu
  • 1 鄴速ko

 

Spos鏏 przygotowania

Owoce kroimy na ma貫 kawa趾i, dodajemy pokruszone migda造. Robimy s這dki majonez, ucieraj帷 mi鏚 z鄴速kiem. Polewamy sosem wymieszane owoce.

11
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Fenku z gruszk i melonem

(dla 2 os鏏)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Fenku myjemy, rozcinamy na p馧, usuwaj帷 twardy 鈔odek, kroimy w cienkie pi鏎a. Gruszk myjemy (nie obieramy), dzielimy na 獞iartki, usuwaj帷 gniazdo nasienne, kroimy w paski lub s逝pki. Melona dzielimy na p馧, obieramy, usuwamy 造磬 pestki i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie sk豉dniki wrzucamy do miski, dodajemy posiekan mi皻, skrapiamy oliw i doprawiamy sol oraz pieprzem.

Fot. Marcin Klaban

12
Wi璚ej na ten temat: dieta, 郾iadanie