Sycące przekąski. Dania na jesienny biwak i nie tylko

Dorota Biały
Wykorzystajmy ostatnie ciepłe dni w tym roku i ruszmy w teren. Te sycące przekąski na świeżym powietrzu smakują wyśmienicie. Wypróbuj nasze przepisy, np. podczas jesiennej wyprawy do lasu.
Fot. BBS Fot. BBS

Placek z cebulą i serem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4-5 łyżek wody
  • 1 łyżka oleju

Nadzienie:

  • 750 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 70 g tartego żółtego sera (najlepszy cheddar lub gouda)
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki
  • sól

Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, siekając je nożem. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej i taką mieszankę wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w łódeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę z kminkiem, dopóki cebula się nie zeszkli. Lekko ją solimy. Śmietanę mieszamy z serem i papryką. Na podpieczony placek wykładamy cebulę i wlewamy śmietanę z serem. Placek pieczemy około 30 minut w temperaturze 200°C. Doskonały na ciepło i na zimno. Smakuje szczególnie, gdy jest zwieńczeniem udanej przejażdżki konnej.

Zdjęcie Serwis obiadowy, porcelanowy 0947 Zdjęcie Serwis obiadowy, porcelanowy 2810 Zdjęcie THK Serwis obiadowy PARIS OPT10445
Serwis obiadowy, porcelanow... Serwis obiadowy, porcelanow... THK Serwis obiadowy PARIS O...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. BBS Fot. BBS

Borowiki w cieście piwnym

Składniki

  • 30 dag borowików
  • 150 ml piwa
  • jajka
  • ok. 25 dag mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 10 dag tłuszczu
  • sól
  • ew. 1 główka sałaty

Sposób przygotowania

Robimy ciasto piwne: żółtka roztrzepujemy z piwem, dodajemy sól i mąkę. Powinniśmy uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Borowiki solimy i oprószamy mąką, następnie każdy oddzielnie zanurzamy w cieście piwnym i smażymy na rozgrzanym tłuszczu w głębokim naczyniu. Gorące grzybki można zawinąć w liście sałaty.

Zdjęcie Bratwunder Patelnia Głęboka 24cm Zdjęcie Pentolpress Patelnia Głęboka 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia Głęboka z Pokrywą Szklaną 28cm
Bratwunder Patelnia Głęboka... Pentolpress Patelnia Głębok... Valdinox Patelnia Głęboka z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. BBS Fot. BBS

Węgorz w czosnkowej bułeczce

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy, siekamy i wkładamy do rondelka ze stopionym masłem. Trzymamy na ogniu, dopóki czosnek się lekko nie zezłoci. Masło z czosnkiem natychmiast przelewamy na półmisek (czosnek trzymany zbyt długo w gorącym tłuszczu staje się gorzki). Bagietki kroimy na 3 części, a potem każdą część jeszcze w poprzek. Miękką stroną maczamy je w czosnkowym maśle. W środek wkładamy 2 liście sałaty, a pomiędzy nie  pokrojonego w plastry węgorza. Bułkę składamy, owijamy papierem i zabieramy do stadniny.

Zdjęcie Alessi Komplet noży Mami Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Home& You Komplet Noży Acero 23457-SRE-NÓŻ
Alessi Komplet noży Mami Gerpol Komplet noży SAKO Home& You Komplet Noży ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. BBS Fot. BBS

Szczodraki - bułeczki z kapustą i jabłkami

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 5 dag drożdży
  • 50 dag mąki
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka śmietany
  • kminek lub pestki słonecznika
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 winne jabłka
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania

Robimy farsz. Kapustę szatkujemy, jabłka obieramy i kroimy w kawałki, dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale wciąż kruche. Masło rozpuszczamy w małym garnuszku i zdejmujemy z ognia. Wlewamy zimne mleko, dodajemy cukier. Do mleka z masłem (powinno mieć temperaturę ok. 40°C) dodajemy drożdże i jedną łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10 minut). Pozostałą mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy wałek o średnicy 2 cm, kroimy na podłużne kawałki. Na środku każdego układamy porcję farszu z kapusty i jabłek, składamy i formujemy podłużne bułeczki. Ich wierzch smarujemy śmietaną i posypujemy kminkiem lub pestkami słonecznika. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby bułeczki wyrosły, a następnie pieczemy je ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Zdjęcie Ambition Vader 68922 Zdjęcie Kela De Luxe Chlebak 19210 Zdjęcie Wesco SuperBall - Chlebak Beżowy
Ambition Vader 68922 Kela De Luxe Chlebak 19210 Wesco SuperBall - Chlebak B...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. BBS Fot. BBS

Ciasto figowo-marchewkowe

Składniki

  • 350 g marchewki
  • 250 g suszonych fig
  • 375 ml soku jabłkowego
  • 2-3 jajka
  • 100 g masła
  • 250 g pszennej mąki razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • tłuszcz do smarowania formy
  • otręby lub tarta bułka

Sposób przygotowania

Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Figi siekamy i gotujemy w soku jabłkowym około 30 minut. Po odcedzeniu miksujemy. Ubijamy jaja i miksujemy je z pokrojonym masłem na gładką, pulchną masę. (Jaja i masło powinny mieć tę samą, pokojową temperaturę). Do dużej miski wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy jaja z masłem, stale mieszając. Następnie dodajemy ziele angielskie, marchewkę i figi. Ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto wkładamy do niedużej brytfanny posmarowanej tłuszczem i posypanej otrębami lub bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160°C około 60 min.

Zdjęcie Bosch MUM 4405 Zdjęcie Bosch MUM 54 I00 Zdjęcie KENWOOD KMX 50 GY
Bosch MUM 4405 Bosch MUM 54 I00 KENWOOD KMX 50 GY
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Więcej na ten temat: grzyby, przepisy na jesień