Modne przepisy. Najnowsze trendy w kuchni

Justyna Bednarek
Kurczak pieczony w oliwie z imbirem

Kurczak pieczony w oliwie z imbirem (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Bo moda dotyczy także tego, co jemy. Kiedyś na stołach królowały rzepa i brukiew, dziś rukola i miniaturowe pomidorki, dawniej dosmaczano dania majerankiem, dziś wyparła go kolendra. Nasze upodobania idą z duchem czasu! Oto zestaw modnych w tym sezonie dań

1 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Kurczak pieczony w oliwie z imbirem

Składniki

  • 1 korzeń imbiru średniej wielkości
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 6 udek kurczaka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Imbir obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki, a następnie smażymy na oleju (na małym ogniu) przez 10 min, do chwili, aż uzyska lekko złotą barwę. Zdejmujemy patelnię z ognia, osączamy imbir na papierze kuchennym, olej zachowujemy. Układamy udka w naczyniu żaroodpornym, solimy, posypujemy pieprzem, zraszamy olejem, na którym smażył się imbir. Pieczemy przez 40 min, obracając co jakiś czas udka. Pod koniec pieczenia rozkładamy na skórce kurczaka wysmażony imbir i pieczemy jeszcze 5 min. Podajemy z liśćmi sałaty, zroszonymi resztą oleju imbirowego.

2 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Łosoś z kolendrą

Składniki

  • 2 filety surowego łososia (ok. 25 dag każdy)
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • sok z 1 cytryny
  • 8 łyżek oliwy
  • sól
  • 1 łyżeczka do kawy ziaren kuminu

Sposób przygotowania

Robimy sos. Czosnek obieramy i siekamy. Kolendrę (same listki) płuczemy i osuszamy. Miksujemy ją z czosnkiem, papryką, mielonym kuminem, sokiem z cytryny oraz 3 łyżkami oliwy. Solimy do smaku. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy, aby uzyskać kremową konsystencję. Wykładamy naczynie żaroodporne folią aluminiową, na której rozsmarowujemy resztę oliwy. Układamy filety skórką do dołu, smarujemy je z góry sosem, posypujemy kuminem w ziarnach i odstawiamy na godzinę. Pieczemy w 220 st. ok. 5 min. Serwujemy letnie, z sałatą i purée ziemniaczanym, wymieszanym z siekanymi oliwkami.

3 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Zupa z rukoli i koziego sera

Składniki

  • 2 niewielkie zielone cukinie
  • 250 g rukoli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka do kawy cukru pudru
  • sól, pieprz z młynka
  • 250 g koziego twarożku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka do kawy ziaren kopru

Sposób przygotowania

Zagotowujemy 1,5 l osolonej wody. Myjemy cukinie i obcinamy im końce, lekko oskrobujemy skórkę (powinno zostać troszkę zielonego), a następnie kroimy je w plasterki. Wrzucamy do gotującej się wody na 10 min, wkładamy 2/3 porcji rukoli i gotujemy przez kolejne 10 min. Miksujemy zupę, dodając 2 łyżki oliwy i cukier, następnie schładzamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Twarożek mieszamy ze śmietaną i za pomocą dwóch łyżeczek formujemy z niego 6 klusek. Rozlewamy schłodzoną zupę do sześciu filiżanek. Na wierzchu każdej porcji układamy parę listków rukoli, kluseczkę z serka, polewamy resztą oliwy i posypujemy ziarnami kopru lub siekanym koperkiem.

4 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Tatar z tuńczyka z guacamole

Składniki

  • 500 g świeżego tuńczyka bez skórki
  • sól
  • 2 duże cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 białe cebule
  • 3 dojrzałe awokado
  • kilka kropli tabasco
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 1 tacka różnych kiełków (fasoli, rzodkiewki, lucerny)

Sposób przygotowania

Kroimy tuńczyka w drobną kostkę, solimy i marynujemy w soku z 1 cytryny i oliwie przez 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy guacamole. Obieramy i drobno siekamy cebule. Miąższ awokado rozgniatamy i mieszamy z cebulą i sokiem z drugiej cytryny, dodając tabasco i sól do smaku. Czyścimy i drobno siekamy koper włoski. Marynowanego tuńczyka rozkładamy do miseczek, posypujemy koprem włoskim oraz dekorujemy guacamole i posypujemy mieszanymi kiełkami.

5 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Zapiekanki z pomidorkami cherry

Składniki

  • 200 g parmezanu
  • 2 jaja + 4 żółtka
  • 20 g masła
  • 500 ml śmietany (22%)
  • sól, pieprz z młynka
  • 500 g pomidorków czereśniowych
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • tłuszcz do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania

Smarujemy tłuszczem 6 małych foremek do zapiekania. Parmezan ścieramy niezbyt drobno. Mieszamy żółtka z całymi jajkami, dodajemy rozpuszczone masło, śmietanę i 3/4 parmezanu, solimy, pieprzymy. Tak przygotowaną masą wypełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pomidory dusimy na oliwie z octem balsamicznym i miodem. Gdy zmiękną, rozdzielamy je do foremek, posypując resztą parmezanu. Pieczemy 10 min w 200 st., po czym obniżamy temp. do 180 st. i pieczemy jeszcze 1/2 godziny.

6 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Mini-sandwicze z kiwi

Składniki

  • 1 pęczek tymianku lub ew. melisy
  • 6 dużych kiwi
  • 1/2 ogórka
  • 9 kromek chleba tostowego
  • 500 g twarożku kremowego
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 6 plastrów wędzonego łososia

Sposób przygotowania

Tymianek siekamy. Kiwi obieramy i kroimy na plastry. Ogórka obieramy, przecinamy wzdłuż na pół, wycinamy gniazda nasienne, a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z soku na sitku. Z chleba odcinamy skórkę. Serek mieszamy z tymiankiem, majonezem i ogórkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Smarujemy wszystkie kromki serkiem z dodatkami (po jednej stronie). Połowę łososia rozkładamy na trzech kromkach, które przykrywamy trzema kolejnymi kromkami (serkiem do środka). Na wierzchu tak złożonych kanapek układamy plastry kiwi i przykrywamy je trzema ostatnimi kromkami (również serkiem do środka). Wierzch kanapkowych piramid zdobimy resztą łososia i kiwi. Kroimy kanapki na cztery części i układamy na półmisku.

7 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Dorada z limonką

Składniki

  • 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 800 g filetów z dorady
  • 4 limonki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, biały pieprz z młynka

Sposób przygotowania

Cebulki obieramy i siekamy wraz ze szczypiorkiem. Papryczkę chilli siekamy drobniutko, usuwając pestki. Rybę kroimy w kostkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Zraszamy ją sokiem z limonek, mleczkiem kokosowym, posypujemy papryczką oraz cebulką i skrapiamy oliwą. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy, Przykrywamy folią i marynujemy przez godzinę. Rozkładamy doradę do szklanek, dekorujemy szczypiorkiem.