14 doskonałych przepisów z pomidorami

Magazyn Kuchnia
Teraz pomidory smakują najlepiej. Jak wykorzystać pomidorowy urodzaj? Będziemy je gotować, smażyć, piec, marynować i konserwować
Fot. Giedre Barauskiene Fot. Giedre Barauskiene

Tarta w pomidorowe kwiatki

(na formę o wym. 36 x 24 cm)

 

Ciasto serowe:

  • według przepisu podstawowego

 

Farsz:

 

Sposób przygotowania

Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w dużej formie ceramicznej. Pomidory kroimy w plastry, tak aby rdzeń był pośrodku - dzięki temu otrzymamy wzory przypominające kwiatki. Na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego układamy jedną warstwę pokrojonych pomidorów. Polewamy ją roztrzepanymi jajkami wymieszanymi z curry oraz solą i posypujemy startym parmezanem.
Na wierzchu układamy resztę pokrojonych pomidorów i połówki pomidorków koktajlowych. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.

Zdjęcie Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania - 1400 ml - niebieski Zdjęcie EH Excellent Houseware owalne naczynie żaroodporne, 600 ml - Naczynie żaroodporne z przykrywką Zdjęcie Tadar Naczynie żaroodporne prostokątne 71085
Ceramiczne naczynie żaroodp... EH Excellent Houseware owal... Tadar Naczynie żaroodporne ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Paweł Jaszczuk Fot. Paweł Jaszczuk

Spaghetti z pulpecikami cielęcymi i sosem z duszonych pomidorów

dla 2 osób

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Mieloną cielęcinę mieszany z jajkiem i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kulki**, gotujemy 5 minut we wrzątku, wyjmujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Selera i szalotkę bardzo drobno siekamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy czosnek, szalotkę, marchew i selera, chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory i dusimy, aż się rozpadną***. Do gotowego sosu wrzucamy pulpeciki i dusimy 10 minut. Na koniec dodajemy makaron i delikatnie mieszamy, tak aby ?napił się? sosu. Gotowe danie podajemy posypane startym parmezanem.

Uwaga:
*Możemy poprosić rzeźnika, żeby zmielił cielęcinę na miejscu, wtedy będziemy mieli pewność, że Mielone jest dobrej jakości.

** Masa mięsna jest na tyle plastyczna, że łatwo z niej uformować kulki. gdyby jednak się kleiła, możemy zwilżyć ręce zimną wodą. wtedy robienie pulpecików będzie jeszcze prostsze.

***jeśli chcemy, aby sos miał bardzo gładką konsystencję, możemy go zmiksować.

Autor

Tomasz Trąbski
2
Fot. Bogdan Biały Fot. Bogdan Biały

Fasola w sosie pomidorowym

(dla 3 osób)

 

Fasola:

 

Sos pomidorowy:

  • 3 duże plastry boczku lub bekonu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • cebula
  • 1 duża główka czosnku
  • 1/2-1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1-2 gałązki tymianku

 

Sposób przygotowania

Namaczamy fasolę (najlepiej przez całą noc). Odcedzamy, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy marchewkę pokrojoną na kawałki o długości 2-3 cm, pokrojoną w kostkę cebulę i gałązki ziół. Gotujemy 45 minut, częściowo pod przykryciem - fasola powinna być twardawa. Solimy i gotujemy 45-60 minut, do miękkości. Robimy sos: boczek kroimy w kostkę i wysmażamy w rondlu o grubym dnie. Dodajemy oliwę oraz posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli i leciutko przyrumieni (około 10 minut). Wrzucamy obrany, pokrojony czosnek, doprawiamy solą oraz sporą szczyptą pieprzu i dusimy 2-3 minuty, mieszając. Dodajemy drobno pokrojone pomidory, przecier i tymianek, gotujemy pół godziny na malutkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy tymianek i miksujemy sos - jeśli nie chcemy, nie musimy tego robić. Wyjmujemy marchewkę i zioła z garnka z fasolą. Odcedzamy fasolę (pozostawiając wodę z gotowania) i przekładamy ją do sosu pomidorowego. Jeśli trzeba, wlewamy nieco wywaru, w którym gotowała się fasola. Gotujemy jeszcze 45 minut, mieszając od czasu do czasu.

3
Fot. Bogdan Biały Fot. Bogdan Biały

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem

(dla 3-6 osób)

 

Składniki

  • po 3 czerwone i żółte papryki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • po 24 czerwone i żółte pomidorki cherry
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
  • sól gruboziarnista
  • grubo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Papryki myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze przecięciem do góry. Wnętrza papryk smarujemy oliwą, wkładamy do każdej po kilka plasterków czosnku i po 4 pomidorki - do żółtych papryk czerwone, do czerwonych - żółte. Pomidorki możemy wcześniej delikatnie naciąć na krzyż. Posypujemy kaparami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i polewamy resztą oliwy. Pieczemy 35 minut w 220°C. Lekko studzimy i podajemy.

4
Fot. Bogdan Biały Fot. Bogdan Biały

Pomidory na dwa sposoby: pieczone i marynowane

(dla 8-10 osób)

 

Pomidory pieczone:

 

Pomidory marynowane:

  • 1/2 kg dużych pomidorów śliwkowych
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1,5-2 szklanki oliwy

 

Do podania:

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy pieczone pomidory: natłuszczamy blachę i układamy na niej ćwiartki oczyszczonych z pestek pomidorów, skórką do dołu. Kładziemy na nich gałązki tymianku, a pomiędzy nimi nieobrane ząbki czosnku. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 45 minut w 150°C. Po tym czasie odwracamy pomidory, pieczemy jeszcze godzinę i po przestudzeniu delikatnie zdejmujemy skórki. Przygotowujemy pomidory marynowane: nacinamy je na krzyż, wkładamy na 30 sekund do gotującej się wody, następnie na chwilę zanurzamy w zimnej wodzie i obieramy. Kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i przekładamy do miski. Dodajemy całe gałązki tymianku, nieobrany czosnek oraz sól i wlewamy tyle oliwy, aby pomidory były zupełnie przykryte. Pozostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Jedne i drugie pomidory rozkładamy na półmisku, na wierzchu układamy porwane na kawałki listki sałat i bazylii, skrapiamy oliwą i posypujemy wiórkami parmezanu. Podajemy z grzankami.

5
Fot. Bogdan Biały Fot. Bogdan Biały

Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową

(dla 3-5 osób)

 

Salsa:

 

Krewetki:

  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżki curry
  • 6 arkuszy ciasta filo
  • 100 g stopionego masła
  • 30 krewetek tygrysich (obranych z pancerzy i oczyszczonych; głowy i ogonki zostawiamy)

 

Sposób przygotowania

Robimy salsę: sparzone i obrane ze skórki pomidory drobno kroimy, mieszamy z pozostałymi posiekanymi warzywami, kolendrą, oliwą oraz przyprawami, polewamy sokiem z limonki lub cytryny. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny (można dłużej). Orzechy lekko prażymy w 190°C, drobno siekamy i mieszamy z curry. Jeden arkusz filo smarujemy stopionym masłem, posypujemy mieszaniną curry i orzechów, przykrywamy drugim arkuszem, znowu posypujemy orzechami z curry, nakładamy trzeci arkusz i smarujemy go masłem. Tak samo postępujemy z pozostałymi płatami filo, smarując je masłem i posypując mieszan-ką orzechową. Otrzymamy dwa potrójne płaty ciasta z przyprawami. Wygładzamy je, każdy kroimy wzdłuż na 5 pasków, a te jeszcze w poprzek - na 3 części. Z obu arkuszy wyjdzie nam 30 prostokątnych kawałków ciasta - po jednym na krewetkę. Krewetki zawijamy w ciasto, tak aby z jednej strony wystawała głowa, z drugiej ogonek. Układamy je na posmarowanej masłem blasze (miejscem złączenia ciasta do dołu), zachowując nieduże odstępy. Smarujemy resztą stopionego masła i pieczemy 12 minut na środkowym poziomie piekarnika w 190°C. Podajemy na ciepło z salsą pomidorową.

6
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Domowy keczup

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory kroimy na ćwiartki, usuwając zielone rdzenie. Układamy je w durszlaku i zostawiamy na jakieś 10 minut, aby odciekł nadmiar soku. Następnie wrzucamy pomidory do rondla razem z posiekanym selerem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Przepuszczamy pomidory przez przecierak. W innym rondlu na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy minutę. Mieszamy z koncentratem, przetartymi pomidorami, cukrem i octem. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż keczup zgęstnieje - jakieś 40 minut. Mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Lekko studzimy i miksujemy. Przelewamy do wyparzonych butelek. Bez pasteryzacji wytrzyma w lodówce przez miesiąc.

7
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Pomidora (pomidory) kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, skrapiamy oliwą, solimy. Pieczemy około godziny. Plastry pomidorów powinny się lekko skarmelizować. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blasze, aby zupełnie wystygły. Topimy masło na dużej patelni, wkładamy kromki chleba i podsmażamy je z obu stron (po 3-4 minuty) - masło nie może być za mocno rozgrzane, chodzi o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko solimy. Podajemy z grzankami.

8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Gazpacho klasyczne

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

  • 2 kromki białego chleba
  • 1 szklanka wody
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 średni ogórek
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 zielonej i czerwonej papryce
  • 5 łyżek dobrej oliwy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • sól

 

Sposób przygotowania

Chleb moczymy w wodzie. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Obieramy również ogórka, cebulę oraz czosnek. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy. Odkładamy dwa pomidory, 1/3 ogórka, cebuli oraz papryki i kroimy w drobną kosteczkę. Resztę warzyw i czosnek miksujemy z namoczonym chlebem, wodą, oliwą, octem i solą. Zupę chłodzimy przez kilka godzin. Podajemy w ustawionych na talerzach miseczkach (można tradycyjnie - w brązowych glinianych), z pokrojonymi warzywami.

Autor

Katarzyna Wec
9
Fot. Giedre Barauskiene Fot. Giedre Barauskiene

Placek z pomidorami i oliwkami

(na formę o wym. 36 x 24 cm)

 

Ciasto serowe:

  • według przepisu podstawowego

 

Farsz:

  • 3 żółte i 3 czerwone pomidory
  • 200 g sera feta
  • 150 g czarnych oliwek
  • 2 duże cebule
  • garść startego żółtego sera
  • kilka gałązek świeżego oregano

 

Sposób przygotowania

Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w dużej formie ceramicznej. Pomidory dzielimy na połówki, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Razem z oliwkami kładziemy na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Obrane cebule kroimy w piórka i układamy na pomidorach. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy posiekanym oregano. Uwaga: ciasto dobrze smakuje również z kiełkami cebuli.

10

Zupa pomidorowo-pomarańczowa z serowymi grzankami

dla 4 osób

 

Zupa:

 

Grzanki:

  • 8 kromek dobrego żytniego chleba na zakwasie
  • 200 g gruyerea lub parmezanu, pokrojonego w cieniutkie płatki

 

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż się rozpadną. Topimy masło w rondlu, wrzucamy cebulę, solimy, szklimy 5 minut, nie rumieniąc. Dokładamy czosnek, tymianek i cynamon, dusimy razem jeszcze pół minuty. Dodajemy rozgotowane pomidory wraz z sokiem, który puściły, wlewamy szklankę wody oraz sok z pomarańczy, zagotowujemy. Dusimy 20 minut na małym ogniu. Miksujemy zupę, ewentualnie dodatkowo przecieramy ją przez sitko, aby była idealnie gładka. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny lub octem, gotujemy jeszcze 2 minuty. Możemy dodać trochę soli. W czasie gdy zupa się gotuje, przyrządzamy grzanki: układamy chleb na blasze, wsuwamy pod rozgrzany grill piekarnika na minutę, odwracamy i układamy na wierzchu płatki sera*. Pozostawiamy w piekarniku przez minutę, aż ser się stopi. Do każdej porcji zupy podajemy dwie grzanki.

11
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Chłodnik z zielonych pomidorów

(dla 8 osób)

 

Składniki

  • karczoch
  • 700 g zielonych pomidorów
  • 60 ml oliwy
  • cebula
  • 1 dymka
  • 1/2 zielonej papryki
  • sól i pieprz
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 100-120 ml bardzo zimnej wody
  • 2 garście żółtych pomidorków koktajlowych
  • kilka listków oregano lub majeranku

 

Sposób przygotowania

Obrywamy zewnętrzne liście karczocha, odcinamy spód i jedną trzecią górnej części. Łyżeczką wyjmujemy "włoski". Kroimy karczocha w kostkę. Pomidory przekrawamy, odciskamy, aby pozbyć się pestek. Miąższ kroimy w kostkę. W rondlu na oliwie przez 10 minut, mieszając, podsmażamy drobno posiekane: cebulę, dymkę, paprykę oraz karczocha. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pomidory, przykrywamy rondel i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu mieszamy. Miksujemy na gładkie purée, przecieramy przez sito i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie mieszamy ze schłodzoną śmietanką i zimną wodą. Doprawiamy do smaku. Rozlewamy chłodnik do miseczek, dekorujemy ćwiartkami żółtych pomidorków, oregano lub majerankiem, skrapiamy oliwą i podajemy.

12
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Tacosy z wołowiną i salsą pomidorowo-ogórkową

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • cebule
  • 200 g chorizo
  • 3 łyżki oliwy
  • 250 g antrykotu
  • sól, pieprz
  • 100 ml tequili
  • garść startego żółtego sera (np. Manchego)
  • pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 papryczka chilli
  • limonki
  • 1 pęczek kolendry
  • 4 tortille
  • 4 łyżki jogurtu greckiego

 

Sposób przygotowania

Posiekany czosnek i cebulę oraz pokrojone w kostkę chorizo podsmażamy 5 minut na oliwie i przekładamy na talerz. Antrykot oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i smażymy na tej samej patelni po 5 minut z każdej strony, odwracając kilka razy. W czasie smażenia wlewamy tequilę, podpalamy, gasimy. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy na kilka minut. Kroimy w kostkę, mieszamy z chorizo, czosnkiem i cebulą. Przekładamy na patelnię i jeszcze chwilę smażymy, dodając starty ser i mieszając, aby się rozpuścił i skleił kawałki mięsa. Pomidory i ogórka kroimy w kostkę, siekamy połówkę chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), przekładamy wszystko do miski i skrapiamy sokiem z 1 limonki. Dodajemy połowę posiekanej kolendry, doprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdej tortilli nakładamy porcję mięsa i łyżkę salsy, posypujemy resztą kolendry i posiekanego chilli, skrapiamy sokiem z drugiej limonki. Podajemy z greckim jogurtem.

13
Fot. Bogdan Biały Fot. Bogdan Biały

Hamburgery jagnięce z ostrym dżemem pomidorowym

(dla 4 osób)

 

Dżem:

  • 700 g pomidorów (najlepiej różnych odmian)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki białego octu winnego lub octu ryżowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli lub sosu sambal oelek
  • 3 łyżki pokrojonych w cienkie paseczki listków bazylii
  • sól

 

Burgery:

  • 600-700 g świeżo zmielonej jagnięciny
  • 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • sól
  • oliwa

 

Do podania:

  • 4 bułki do hamburgerów
  • 4 listki sałaty

 

Sposób przygotowania

Robimy dżem: pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kawałki i oczyszczamy z pestek. Wkładamy do rondla, mieszamy z cukrem, imbirem, octem i 1/2 łyżeczki sosu chilli. Zagotowujemy na średnim ogniu i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż masa odparuje i zgęstnieje, a jej objętość zmniejszy się o połowę (30 minut). Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 15 minut. Sprawdzamy smak i dodajemy, jeśli trzeba, resztę sosu chilli. Po zdjęciu z ognia solimy i mieszamy z bazylią. Robimy burgery: mieszamy mięso z pieprzem, posiekanym czosnkiem, olejem i winem, doprawiamy solą, wyrabiamy. Z masy formujemy 4 płaskie burgery. Pieczemy je na grillu lub smażymy na lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej (po 4 minuty z każdej strony, jeśli lubimy średnio wysmażone). Na końcowe 2-3 minuty grillowania układamy na ruszcie bułki, stroną przecięcia do dołu. Podpieczone bułki smarujemy dżemem pomidorowym, do środka wkładamy po burgerze i po listku sałaty.

14
Więcej na ten temat: pomidory