Przepisy na jesień. Nie tylko borowik...

Joanna Szachowska-Tarkowska
Także maślak, boczniak, kurka czy nawet pospolita i niedoceniana pieczarka. Oczywiście, najlepsze grzyby to takie, które własnoręcznie wyczaimy wśród mchu i paproci, bo oprócz nóżek i kapeluszy konsumujemy wtedy własny sukces. Ale co zrobić, jeśli ktoś do zbierania grzybków po prostu nie ma talentu? No co?! Kupić! A potem przerobić na przepyszne, przesmaczne potrawy!
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

Frittata z kurkami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Oliwę rozgrzewamy również w patelni z grubym dnem i smażymy na niej przez ok. 10 min kurki z cebulą oraz czosnkiem. Po tym czasie (gdy kurki zmiękną) zmniejszamy płomień, dodajemy opłukane i oczyszczone z łodyżek listki szpinaku i smażymy jeszcze przez 3 min. Grzyby ze szpinakiem przekładamy do miski, dodajemy roztrzepane jajka, śmietanę, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy. Wylewamy masę do naczynia do zapiekania i pieczemy, aż masa się zetnie (czyli ok. 25-30 min).

1
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

Tofu marynowane w herbacie z boczniakami

Składniki

  • 1 odsączona kostka sera tofu (ok. 20 dag)
  • 2 łyżeczki herbaty Yunnan
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 mały kawałek (3 cm długości) imbiru
  • imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag boczniaków (odcinamy grube części u nasady)
  • 10 dag sera feta
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

?Tofu kroimy na cztery równe części. Owijamy kawałki sera w ręczniki papierowe, obciążamy np. patelnią, odsączając z wilgoci. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy 20 min. Odcedzamy herbatę z fusów. Imbir obieramy i trzemy na drobnej tarce. Dodajemy go do herbaty wraz z sosem sojowym i cukrem. Do herbacianej marynaty wkładamy kawałki tofu i marynujemy przez 2-3 godziny lub całą noc. Wyjmujemy tofu z marynaty (pozostawiamy ją) i osuszamy papierowymi ręcznikami. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Gdy nabierze złotej barwy, odkładamy go na bok, a na tej samej oliwie smażymy tofu, z każdej strony po 5 minut. Następnie odkładamy ser, a na tę samą rozgrzaną patelnię wlewamy pozostałą oliwę i smażymy oczyszczone boczniaki. Kiedy będą już rumiane, odkładamy je na bok. Marynatę redukujemy w rondelku tak długo, aż zacznie zostawiać kleisty ślad na łyżce. Dodajemy do niej boczniaki. Mieszamy, smażymy razem przez chwilę. Grzyby serwujemy z tofu, posypane chrupiącym czosnkiem i pokruszoną fetą. Ewentualnie jeszcze solimy i pieprzymy do smaku.

2
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

Imbirowe polędwiczki w maślakach

Składniki

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 kg polędwiczek wieprzowych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki, startego na tarce imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 20 dag maślaków
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Sos sojowy, ocet ryżowy i cukier wkładamy do słoiczka, zakręcamy go i energicznie potrząsamy. Tak otrzymaną marynatą polewamy pokrojone w plastry polędwiczki i odstawiamy na godzinę. Oba oleje rozgrzewamy w woku. Na tłuszcz wkładamy imbir i czosnek, podsmażamy, szybko mieszając przez ok. 45 s, następnie dodajemy mięso wraz z marynatą. Smażymy 2 min, aż mięso zbrązowieje, wówczas wkładamy pokrojoną na piórka cebulę oraz oczyszczone i obrane ze skórki grzyby. Smażymy razem ok. 5 min. Doprawiamy solą.

3
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

Lasagne z borowikami

Składniki

  • 40 dag borowików lub podgrzybków
  • oliwa do smażenia
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 czerwona pokrojona w kostkę papryka
  • 2 puszki (ok. 40 dag) pomidorów krojonych w kostkę
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie płatów do lasagne
  • 30 dag tartego sera typu Gruye're

 

Sposób przygotowania

Grzyby czyścimy i gotujemy we wrzącej wodzie ok. 20 min. Odcedzamy i odkładamy na bok do wystygnięcia. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Smażymy razem cebule, czosnek i paprykę przez ok. 5-7 min. Dodajemy do warzyw pokrojone w kostkę grzyby, pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy, mieszając, przez następne 5-7 minut. Smarujemy naczynie do zapiekania najpierw oliwą, następnie odrobiną masy pomidorowej. Układamy pierwszą warstwę lasagne, a na niej pierwszą warstwę sosu, którą posypujemy serem. Czynności powtarzamy aż do wyczerpania sosu (sos - bez sera - powinien też znaleźć się na samym wierzchu). Odstawiamy naczynie na godzinę i dopiero po tym czasie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy lasagne, posypujemy grubą warstwą tartego sera i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

4
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

Klopsiki z indyka i pieczarek

Składniki

  • 20 dag pieczarek
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 drobno posiekana cebula
  • jajka
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire lub 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Nóżki odkładamy (nie będą potrzebne), a kapelusze obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oliwie ok. 5 minut, następnie łyżką cedzakową zdejmujemy grzyby z patelni i mieszamy z mielonym indykiem, dodając bułkę tartą, szczypiorek, cebulę, jaja, sos Worcestershire (albo sojowy). Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy olej na patelni z grubym dnem i smażymy klopsiki (powinny być do połowy przykryte tłuszczem). Co chwilę obracamy, aby się równomiernie zrumieniły. Po około 20 minutach przekładamy klopsiki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i osączamy z tłuszczu.

5
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

Podgrzybki w orzechach

Składniki

  • kilka, kilkanaście kapeluszy podgrzybków (śr. 3-5 cm)
  • sól i pieprz
  • 1-2 jajka (w zależności od ilości grzybów)
  • do panierowania garść zmielonych orzechów
  • olej do smażenia
  • ew. natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania

Podgrzybki czyścimy (nie płuczemy!) i zdejmujemy skórkę z kapeluszy. Oczyszczone grzyby przyprawiamy do smaku. Każdy kapelusz obtaczamy w jajku i w zmielonych orzechach. Smażymy je na patelni z obu stron na złoty kolor. Grzyby odsączamy na pergaminie. Można je posypać natką pietruszki.

6
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

Muffiny wytrawne z kurkami

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 duży bakłażan
  • oliwa
  • 2 szklanki oczyszczonych kurek
  • 3 średnie, pokrojone w kostkę cebule
  • jajka
  • 3 szklanki śmietany
  • 30 dag tartego sera żółtego
  • posiekany pęczek koperku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Ciasto rozmrażamy i delikatnie wałkujemy na placek o grubości 1/2 centymetra. Wykrawamy z ciasta szklanką tyle kółek, ile znajduje się wgłębień w formie do muffinów. Formę natłuszczamy i w każde wgłębienie wkładamy krążek ciasta. Wkładamy formę do lodówki. Przygotowujemy farsz. Bakłażana kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie przez ok. 7 minut. Na drugiej patelni na oliwie smażymy kurki i cebulę, aż grzyby zmiękną. Łączymy jaja, śmietanę, 2/3 sera, koperek, bakłażana, kurki i cebulę. Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Porcje farszu nakładamy do miseczek z ciasta. Posypujemy z wierzchu resztą sera. Pieczemy muffinki, aż masa się zetnie i wierzch zrumieni (ok. 30 min).

7
Więcej na ten temat: grzyby, przepisy na jesień