Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

Magda Duklas
Czym byłby obiad bez ziemniaków? Umówmy się, byłby najwyżej namiastką obiadu, jakimś lunchem albo brunchem, ale nie obiadem! Wypróbuj nasze przepisy na dania z ziemniaków
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kulki z powidłami

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 3 łyżki powideł (najlepiej śliwkowych)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki pieczemy w łupinach przez ok. 1,5 godziny, obieramy, studzimy i zimne przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy mąkę, rozkłócone  jajko, masło oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy równy wałek i kroimy go na plastry. Pośrodku każdego kawałka robimy wgłębienie, w które wkładamy odrobinę konfitury, zalepiamy ciasto i formujemy spłaszczoną kulkę. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy na gorąco, posypane cukrem pudrem.

Zdjęcie SKK - Titanium Induction - głęboka kwadratowa patelnia Zdjęcie Stellar EASY Głęboka Patelnia Żeliwna 24 cm z Pokrywką - Czerwona Zdjęcie Tescoma Głęboka patelnia teflonowa Premium śr.24
SKK - Titanium Induction - ... Stellar EASY Głęboka Pateln... Tescoma Głęboka patelnia te...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Ziemniaczane pierożki z mięsem

(dla 7-8 osób)

 

Na ciasto:

 

Na farsz:

 

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki gotujemy i gorące przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko, sól i całość mieszamy. Z masy formujemy okrągłe placki, na środku każdego kładziemy trochę farszu przygotowanego z mielonej wołowiny podsmażonej z cebulą na łyżce masła i doprawoinej solą oraz pieprzem.Zalepiamy pierożki, panierujemy je w mące i smażymy na 2 łyżkach masła. Podajemy na gorąco, polane roztopionym pozostałym masłem.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zapiekanka ziemniaczana z baraniną

(dla 5-6 osób)

 

Składniki

 

Na ciasto:

  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki tłuszczu (np. smalcu)
  • 1-2 małe jajka
  • sól
  • 1/3 łyżeczki sody

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki i mięso baranie kroimy w drobną kostkę, mieszamy i układamy w głębokiej brytfannie. Przyprawiamy solą, pieprzem i zalewamy wywarem mięsnym, tak by zawartość brytfanny była nim pokryta. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, następnie rozwałkowujemy je na cienki placek na posypanej mąką stolnicy. Ciastem dokładnie oblepiamy od góry brytfannę. Zapiekankę pieczemy w 180°C przez ok. 1,5 godziny. Możemy również podzielić ziemniaki oraz ciasto na porcje i rozłożyć je do jednoporcjowych naczyń do zapiekania.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Ziemniaczane kulki z powidłami

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 3 łyżki powideł (najlepiej śliwkowych)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki pieczemy w łupinach przez ok. 1,5 godziny, obieramy, studzimy i zimne przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy mąkę, rozkłócone  jajko, masło oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy równy wałek i kroimy go na plastry. Pośrodku każdego kawałka robimy wgłębienie, w które wkładamy odrobinę konfitury, zalepiamy ciasto i formujemy spłaszczoną kulkę. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy na gorąco, posypane cukrem pudrem.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Gałuszki z szynką i serniki ziemniaczane

Gałuszki z szynką

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i zgniatamy. Tartą bułkę podsmażamy na maśle, dodajemy śmietanę, rozkłócone jajko, siekaną szynkę, mąkę i sól. Wszystko starannie łączymy z masą ziemniaczaną. Z powstałego ciasta robimy wałeczek i kroimy go na równe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulki, układamy je w natłuszczonej brytfannie i pieczemy ok. 20 min w 180°C. Można podać z sosami śmietanowym lub mlecznym.

 

Serniki ziemniaczane

(dla 5-6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do purée dodajemy, starannie mieszając, twaróg, mąkę i jajko. Doprawiamy solą. Porcje ciasta nabieramy łyżką i formujemy z nich placuszki, które obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy ze śmietaną lub sosem śmietanowym.

5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kolorowe purée ziemniaczane

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki zalewamy osoloną wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wodę odlewamy, a ziemniaki zgniatamy, dodając gorące mleko i 2 łyżki masła, aż powstanie pulchna masa. Doprawiamy ją solą. Purée dzielimy na trzy części. Pierwszą rozcieramy z żółtkiem, drugą z ugotowanym i przetartym przez sito szpinakiem (lub sokiem wyciśniętym ze szpinaku), trzecią mieszamy z sosem pomidorowym. Polewamy roztopionym pozostałym masłem.

6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Rolada kartoflana

(dla 8-10 osób)

 

Na ciasto:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 25-30 dag mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 1 łyżka soli
  • 1 rozmącone jajko

 

Na farsz:

  • 2 posiekane cebule podsmażone na 2 łyżkach masła
  • 2 ugotowane na twardo drobno posiekane jajka
  • szklanka kaszy gryczanej

 

Sposób przygotowania

Robimy farsz, starannie mieszając wszystkie składniki. Robimy ciasto. Obrane ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i chwilę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1cm. Farsz rozsmarowujemy na połowie ciasta, następnie zwijamy je w roladę, zaciskając brzegi. Całość zawijamy w gazę i układamy w płaskim garnku. Wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości rolady i lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min, a następnie odwracamy roladę i gotujemy jeszcze przez 20 min. Ugotowaną ostrożnie kładziemy na półmisku i po chwili zdejmujemy gazę. Osobno można podać sos śmietanowy.

7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kniszki z wątróbką lub groszkiem

(dla 3-4 osób)

 

Na ciasto:

  • 2 szklanki gotowanych utłuczonych ziemniaków
  • 2 rozmącone jajka + 1 do smarowania
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 utarta cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta zmielonego pieprzu

 

Na farsz z wątróbką:

  • 25 dag posiekanej kurzej wątróbki
  • 1 jajko ubite z dwiema łyżkami wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego pieprzu

 

Na farsz z groszkiem:

  • 20 dag przetartego groszku
  • 4 łyżki sosu mlecznego

 

Sposób przygotowania

Robimy farsze, starannie mieszając ich składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Robimy ciasto. W misce mieszamy ziemniaki, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cebulę, tłuszcz, sól i pieprz. Przekładamy masę na stolnicę i zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie. Dzielimy je na części, z których następnie toczymy kuleczki. Spłaszczamy je i w każdej robimy wgłębienie, w które nakładamy po pół łyżeczki farszu. Gotowe kniszki smarujemy jajkiem i układamy na natłuszczonej blasze lub folii do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor przez około 20 min.

8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Ziemniaki z krewetkami

(dla 7-8 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Krewetki osączamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i dusimy przez moment na jednej łyżce masła. Oddzielnie, na pozostałym maśle, smażymy pokrojone grzyby. Sos śmietanowy doprawiamy zalewą z krewetek. Obrane ziemniaki pieczemy w piekarniku do miękkości (ok. godziny). Gdy ostygną, ścinamy wierzch i wydrążamy miąższ (można go użyć do innej potrawy). Wydrążone bulwy układamy w brytfannie lub w rondlu. Do każdego ziemniaka wlewamy łyżkę sosu śmietanowego. Krewetki i grzyby mieszamy z resztą sosu (kilka łyżek zostawiamy) oraz z mąką, doprawiamy solą i napełniamy tą masą ziemniaki. Wierzch każdej faszerowanej bulwy polewamy resztą sosu. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż sos się zrumieni. Podajemy na gorąco.

9
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Ziemniaki z boczkiem i śliwkami

(dla 5-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki i boczek kroimy w drobną kostkę i lekko razem podsmażamy na oleju. Słoninę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Podtapiamy słoninę na patelni, dodajemy do niej cebulę i smażymy na złoty kolor. Wszystkie składniki przekładamy do rondla, dodajemy suszone śliwki, zalewamy wywarem mięsnym, wkładamy listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Solimy i dusimy do miękkości.

10
Więcej na ten temat: kuchnia polska, ziemniaki