Wykwintne dania z grzybami

Małgorzata Marchewka
Wspaniały aromat i delikatny smak szlachetnych grzybów w Twojej kuchni. Wypróbuj przepisy z borowikami, podgrzybkami i kurkami
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Kulebiak z kapustą, świeżymi grzybami i trocią

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozmrażamy ciasto w temperaturze pokojowej. Kapustę dusimy razem z pokrojoną w piórka cebulą, liściem laurowym i koperkiem. Oczyszczone i umyte grzyby dusimy z dodatkiem jałowca. Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę i zaciągamy nią kapustę oraz grzyby. Obydwa farsze przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Na płat ciasta francuskiego nakładamy warstwę kapusty, na to przyprawiony filet ryby, a na rybę grzyby. Całość zawijamy, smarujemy roztrzepanym białkiem, nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy w temp. 170°C przez jakieś 45 minut. Kulebiak podajemy pokrojony w grube ukośne plastry.

Zdjęcie Le Creuset Żeliwny rondelek 29139180602460 Zdjęcie Rondelek Fissler Intensa 1615816 Zdjęcie SKK RONDELEK SK-257
Le Creuset Żeliwny rondelek... Rondelek Fissler Intensa 16... SKK RONDELEK SK-257
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Lasagne z prawdziwkami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Płaty lasagne wkładamy na 5-6 minut do wrzącej wody, wyjmujemy, hartujemy w zimnej, osączamy na papierowym ręczniku. Prawdziwki oczyszczamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy 15 dag masła. Wrzucamy grzyby i dusimy na małym ogniu (można je posolić, wtedy szybciej puszczą sok). Gdy będą już prawie miękkie, wrzucamy jedną posiekaną cebulę i dusimy, aż się zeszkli. Studzimy, mieszamy z ricottą, dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu, posiekany tymianek, rozmaryn i bazylię. Szpinak oczyszczamy, myjemy i osączamy. Na reszcie masła szklimy drugą posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucamy szpinak i dusimy tylko tak długo, aż zwiędnie. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Smarujemy masłem naczynie do zapiekania, układamy na dnie cztery płaty lasagne, potem 1/3 szpinaku i 1/3 farszu. W taki sam sposób układamy kolejne warstwy, a wierzch polewamy beszamelem (przepis na podstawowy sos beszamelowy znajdziecie np. na stronie ugotuj.to) i posypujemy parmezanem. Zapiekamy przez 25 minut w temp. 200°C. Uwaga: kolejne warstwy lasagne możemy również posypywać startym parmezanem.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa Zdjęcie PYROFLAM Naczynie do zapiekania 1308 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania duże brązowe LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... PYROFLAM Naczynie do zapiek... Vialli Design Naczynie do z...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Polędwica z sarny w musie grzybowym

Składniki

  • 40 dag polędwicy z sarny
  • sól, pieprz
  • masło i oliwa do smażenia
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag borowików lub kurek
  • 20 dag piersi kurczaka
  • jajko
  • 1 otrzewna wieprzowa (można zamówić u rzeźnika) lub folia aluminiowa
  • kilka ziaren jałowca
  • 10 dag czarnych porzeczek
  • 100 ml czerwonego słodkiego wina (madery)
  • 100 ml sosu pieczeniowego (może być z torebki)

 

Sposób przygotowania

Polędwicę oczyszczamy z błon, nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy na maśle z oliwą, odstawiamy. Robimy mus. Siekamy pół cebuli oraz czosnek i szklimy na tłuszczu ze smażenia. Dodajemy oczyszczone grzyby (borowiki pokrojone w kostkę, kurki w całości) i smażymy, aż odparuje sok, który z nich wypłynie. Przyprawiamy do smaku. Mielemy mięso kurczaka, dokładnie mieszamy z jajkiem i ostudzonymi grzybami, jeszcze raz doprawiamy. Rozkładamy na blacie płaty otrzewnej lub folię, układamy na nich najpierw warstwę musu, a na niej polędwicę z sarny. Zawijamy tak, aby mięso było dokładnie otulone musem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy około 20 minut. Na niedużej ilości masła szklimy resztę posiekanej cebuli razem z rozgniecionymi ziarnami jałowca oraz porzeczkami. Wlewamy wino, odparowujemy do 2/3 objętości, dodajemy sos pieczeniowy, mieszamy, gotujemy chwilę i przecieramy przez sitko. Rozwijamy mięso, jeśli piekliśmy je w folii (bo otrzewna się wytopi). Kroimy w plastry i podajemy z sosem. Dobrym dodatkiem będą placki ziemniaczane.

Zdjęcie Duo Serwis obiadowy PORTO 50915 Zdjęcie Luminarc Serwis Obiadowy Trianon 19 G8733 Zdjęcie Tadar Serwis obiadowy KWADRAT BAMBUS 74726
Duo Serwis obiadowy PORTO 5... Luminarc Serwis Obiadowy Tr... Tadar Serwis obiadowy KWADR...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Carpaccio z tuńczyka z prawdziwkami

Składniki

  • 15 dag prawdziwków
  • 150 ml oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól morska w młynku (najlepiej z rozmarynem)
  • kolorowy pieprz
  • 25 dag surowego tuńczyka
  • 2 garści rukoli
  • 1 mały pęczek natki
  • 2-4 suszone (ale miękkie) pomidory
  • 2 świeże figi
  • ocet balsamiczny (najlepiej aromatyzowany figami)

 

Sposób przygotowania

Oczyszczamy grzyby (możemy je również sparzyć), kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 2 godziny w oliwie przyprawionej sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tuńczyka posypujemy pieprzem, formujemy w rulon i zawijamy w przezroczystą folię. Wkładamy do zamrażalnika - wyjmujemy, gdy będzie już prawie zamrożony, ale nie twardy jak kamień. Kroimy w jak najcieńsze plasterki. Smarujemy talerz oliwą, w której marynowały się grzyby, układamy tuńczyka, posypujemy grzybami i polewamy resztą pachnącej oliwy. Pośrodku talerza układamy rukolę, listki natki, pokrojone suszone pomidorki i figi. Skrapiamy octem balsamicznym, oprószamy solą i pieprzem.

4
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Salceson z leśnych grzybów

Składniki

 

Sposób przygotowania

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Grzyby i posiekany czosnek  podsmażamy na oleju, zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości (ok. 15 min) razem z przyprawami, pod koniec dodajemy natkę. W małej ilości gorącego bulionu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do potrawy. Odstawiamy do przestudzenia. Z okrągłej plastikowej butelki (np. po wodzie mineralnej) ścinamy wierzch i wlewamy do niej galaretę schłodzoną do temperatury pokojowej. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem rozcinamy nożyczkami plastikową powłokę butelki i ostrożnie wyjmujemy ?salceson?. Podajemy pokrojony w cienkie plastry.

5
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Sandacz pod grzybową łuską

Składniki

 

Sposób przygotowania

Sandacza przyprawiamy, obsypujemy mąką i smarujemy roztrzepanym jajkiem po tej stronie, z której zdjęliśmy skórę. Kapelusze borowików kroimy w plastry o grub. 1,5 mm i układamy na rybie, tak aby plastry grzybów zachodziły na siebie, tworząc ,,rybią łuskę?. Gdy filet będzie już zupełnie przykryty grzybami, smarujemy je resztą roztrzepanego jajka. Cebulę, posiekany czosnek i pokrojone nóżki oraz resztki kapeluszy borowika obsmażamy na oliwie. Doprawiamy i chwilę dusimy. Grzyby wykładamy na dno małej brytfanki i dodajemy gałązki tymianku. Na tym ostrożnie układamy filet z sandacza ("rybią łuską" do góry). Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190°C.

6
Więcej na ten temat: grzyby, kurki