Kuchnia hiszpańska: W chorizo papryka gore

Tomek Woźniak
Smakowita kiełbaska z ognistej Hiszpanii może być gruba jak krakowska lub cienka jak kabanos, miękka jak metka albo twarda jak indiański pemikan. Zawsze jednak będzie czerwona od słodkiej papryki lub piekącej chilli. W meksykańskim slangu "chorizo" znaczy złodziej, uważaj więc: może zniknąć, gdy tylko się odwrócisz!

Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, poz-bawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie Alessi Garnek do gotowania makaronu Mami Zdjęcie Mauviel Garnek do gotowania makaronu M150S 613125 + 522224 Zdjęcie Silit NERO Garnek do makaronu 8,5l
Alessi Garnek do gotowania makaronu Mauviel Garnek do gotowania makaronu Silit NERO Garnek do makaronu
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Tortilla z chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniakami

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy i po ostudzeniu kroimy w cienkie plasterki. Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy, dodając sól i pieprz do smaku. Na patelni z żeliwną lub stalową rączką (takiej, którą można wstawić do piekarnika) podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę, chorizo pokrojone w kostkę oraz ziemniaki. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i zmniejszamy płomień. Kiedy składniki będą miękkie, wlewamy masę jajeczną. Gdy jajko się lekko zetnie, dodajemy posiekaną kolendrę i parmezan. Wkładamy patelnię do rozgrzanego (180°C) piekarnika na 5 minut, aby wierzch tortilli lekko się zrumienił, a ser roztopił. Jeśli nie mamy patelni, której można używać w piekarniku, zwykłą patelnię przykrywamy szczelną pokrywką i podgrzewamy tortillę na bardzo małym ogniu. Podajemy danie na ciepło lub na zimno.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka z chorizo i fasoli

(Dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • 15 dag chorizo
  • 25 dag z puszki białej fasoli
  • 3 duże pomidory
  • sok z 2 limonek
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jeszcze ciepłe mieszamy z odcedzoną z zalewy fasolą. Dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy sok z limonek z oliwą, solą i pieprzem. Przed podaniem mieszamy sałatkę z sosem i posypujemy posiekaną natką.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Dorsz z chorizo

(Dla 2-3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wrzucamy na patelnię kawałki pokrojonego w plasterki chorizo: wytopiony z kiełbaski tłuszcz doprawi rybę i nada jej lekko czerwonawy kolor. Filet myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i kładziemy na rozgrzaną patelnię (skórą do dołu, ryba nie skurczy się wtedy i nie rozpadnie). Smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni podsmażamy przez chwilę na oliwie koper włoski pokrojony w słupki, bakłażana pokrojonego w plasterki oraz czosnek pokrojony w płatki. Na koniec dorzucamy pomidorki i lekko je podsmażamy, tak by się nie rozpadły. Gotową rybę układamy na warzywach i posypujemy posiekaną bazylią.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Gulasz z chorizo i kurczaka

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek i pokrojone w kostkę czerwone cebule. Dodajemy chorizo pokrojone w 1-cm kostkę, wlewamy wino. Podgrzewamy, aż alkohol odparuje i płyn zmniejszy objętość. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka.

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Chrupiący kurczak nadziewany pastą z chorizo

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Nadzienie:

  • 50 g chorizo
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 białko
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Umieszczamy blachę do pieczenia w piekarniku i rozgrzewamy go do 230°C. Siekamy i miksujemy (niezbyt drobno) wszystkie składniki nadzienia. Kurczaka myjemy i osuszamy, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka. Delikatnie oddzielamy palcami skórę na piersiach kurczaka od mięsa. Nadzienie wkładamy ostrożnie w utworzone kiesze-nie, tak by nie rozerwać skórki. Do wnętrza kurczaka wkładamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki i rozmaryn. Bawełnianą nicią podwiązujemy pod spód skrzydełka kurczaka. Pieczemy przez godzinę, co jakiś czas polewając sosem, który się wytworzy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

6
Więcej na ten temat: chorizo, kuchnia hiszpańska, tomek woźniak