Jesień w kuchni. Kluski kładzione

Maria Szkop
24.10.2015 08:00
A A A
Nasze ciepłe kluchy to hit jesiennego sezonu w kuchni. Niby nic, niby prosto i zawsze tak samo, a jednak smaczne kluski czy pyzy to prawdziwy kulinarny majstersztyk!

Fot. Łukasz Zandecki

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki kukurydzianej
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 2-3 jajka
  • sól
  • tłuszcz do gotowania i polania

 

Sposób przygotowania

Do przesianej mieszanki z obu rodzajów mąki wlewamy wodę (gdy użyjemy gazowanej, kluski będą delikatniejsze), wbijamy umyte jajka, solimy i dokładnie wyrabiamy, wtłaczając do ciasta jak najwięcej powietrza, które je spulchnia. Można również wszystkie składniki zmiksować. Metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie kładziemy podłużne kluski na osolony wrzątek z dodatkiem tłuszczu, mieszamy, gotujemy, odcedzamy, polewamy gorącą wodą, osączamy. Podajemy z sosami, lub masłem i cukrem albo jako dodatek do mięs.

 

UWAGA: Warto mieć w zapasie trochę więcej mąki. Jeśli masa będzie za rzadka i trudno będzie formować kluski, należy po prostu dosypać trochę mąki. Ta uwaga dotyczy wszystkich przepisów.


Zobacz także:

Zdjęcie BERGHOFF DURSZLAK 20 cm 1106878 Zdjęcie Joseph Joseph Durszlak 40003 Zdjęcie Koziol Durszlak Palsby L 3808619
BERGHOFF DURSZLAK 20 cm 110... Joseph Joseph Durszlak 40003 Koziol Durszlak Palsby L 38...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Komentarze (5)
Zaloguj się
  • avatar

    calidris

    Oceniono 8 razy -4

    Czy zamiast tajemniczo brzmiącego 35 dag mąki moglibyście powiedzieć ile to by było łyżek albo szklanek?

  • avatar

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX