Jesienne przysmaki. Przepisy z grzybami

Magdalena Duklas
Grzyby świetnie smakują w daniach orientalnych, w swojskich sałatkach, jak i w nieformalnym związku z kalafiorem. Zaskakujące i niebanalne przepisy z boczniakami, kurkami i borowikami. Spróbuj

Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Omlet ziemniaczany z grzybami

(dla 4 osób)

 

Ciasto:

  • 500 g startych ziemniaków
  • 1 drobno posiekany por
  • 1 łyżka mleka
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

 

Nadzienie:

  • 200 g pokrojonych w plasterki grzybów
  • olej
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Do ziemniaków wymieszanych z porem dodajemy mleko, sól i pieprz. Masę wylewamy na na rozgrzany olej (patelnia musi mieć metalową rączkę, bo potem być może wsadzimy ją do piekarnika), rozprowadzamy masę równą warstwą, aby uzyskać placek grubości 2 cm. Smażymy, aż spód się przyrumieni. (Ewentualnie, gdyby wierzch był wilgotny a spód już usmażony, możemy włożyć patelnię pod rozgrzany grill w piekarniku). Równolegle smażymy grzyby na rozgrzanym oleju, aż do wyparowania sosu, który puszczą. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy je na połowę omletu, składamy go na pół i zaraz podajemy.

Zdjęcie Camry Patelnia CR 6704 Zdjęcie Skeppschult Patelnia 0019 Zdjęcie Tefal Patelnia C2100752
Camry Patelnia CR 6704 Skeppschult Patelnia 0019 Tefal Patelnia C2100752
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z kurek

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g kurek lub leśnych grzybów
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 garść poszatkowanej salaty radicchio
  • 1 garść endywii kędzierzawej
  • 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej
  • 1 pokrojona w plasterki cukinia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 mały posiekany pęczek szczypiorku

 

Na sos winegret:

  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos winegret, mieszając ocet z olejem z orzechów, oliwą, solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 2 minuty podsmażamy, mieszając, grzyby, szalotkę i natkę pietruszki. Zestawiamy z ognia i skrapiamy połową winegretu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście radicchio i endywii układamy na 2 talerzach, dodajemy zblanszowaną fasolkę szparagową i cukinię. Skrapia-my resztą sosu. Na wierzchu kładziemy grzyby. Posypujemy szczypiorkiem.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kalafior z boczniakami lub grzybami leśnymi

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 100 g boczniaków pokrojonych w plasterki
  • 1 mały, podzielony na różyczki kalafior
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy ?5 smaków?
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • sól morska i pieprz czarny

 

Sposób przygotowania

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i przez 30 sekund smażymy, mieszając, szalotkę. Dodajemy grzyby oraz kalafior i smażymy, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy sos sojowy, czosnek, przyprawę "5 smaków" i bulion. Dusimy na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Wlewamy zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody mąkę kukurydzianą i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Orientalna zupa z grzybów leśnych

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g grzybów leśnych pokrojonych w plasterki
  • 1 pokrojona w plasterki cebulka dymka
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 drobno pokrojona mała marchewka
  • 1 łyżka drobno pokrojonego świeżego imbiru
  • 1 posiekany mały pęczek roszponki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 l bulionu warzywnego lub wody z dodatkiem miso do smaku (miso do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
  • sól morska i pieprz czarny
  • 1 garść posiekanej świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

W rondlu, na lekko rozgrzanej oliwie, podsmażamy przez 3 min, mieszając, grzyby z cebulą, czosnkiem i marchewką. Dodajemy imbir, roszponkę, sos sojowy, syrop klonowy i bulion lub wodę z dodatkiem miso. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem, posypujemy świeżą kolendrą.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Casserole z borowików

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała pokrojona na plasterki czerwona cebula
  • 100 g sarniny pokrojonej na kawałki lub innego mięsa
  • albo 50 g "mięsa sojowego" namoczonego
  • 250 g świeżych pokrojonych na kawałki borowików
  • 1 drobno pokrojony plaster selera
  • 75 ml czerwonego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 5 pokrojonych czarnych oliwek
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól morska i pieprz czarny do smaku

 

Sposób przygotowania

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu przez minutę podsmażamy cebulę. Dodajemy kawałki mięsa, zwiększamy ogień i smażymy, aż zaczną się przyrumieniać, następnie dodajemy grzyby i smażymy na średnim ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Dorzucamy seler, wlewamy wino i bulion, dodajemy przecier pomidorowy, oliwki, ocet, sos sojowy i tymianek. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, a na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

5
Więcej na ten temat: grzyby przepisy, przepisy na jesień