Tymi przepisami zaimponujesz teściowej

Magazyn Kuchnia
A także koleżanki i sąsiadki będą podziwiać Twój kunszt. Tymi ciastami i ciasteczkami zawsze zrobisz świetne wrażenie
Fot. Andrzej Gałązka Fot. Andrzej Gałązka

Ciasto z jabłkami

Składniki

  • 1 kg kwaśnych jabłek (np. renety)
  • 180 g cukru
  • 150 g bakalii (posiekane orzechy włoskie lub inne, rodzynki)
  • 3-4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 200 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody

Sposób przygotowania

Pokrojone na małe kawałki jabłka zasypujemy cukrem, dodajemy bakalie i odstawiamy na ok. pół godziny. Wbijamy jajka, dodajemy olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz proszek z sodą i znów starannie mieszamy. Przelewamy ciasto do dużej prostokątnej formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy ok. 45 min.

1
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Ciastka zawijane z konfiturami

(na 10 ciastek)

 Składniki

  • 300 g masła
  • 600 g mąki
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 4 g drożdży
  • 250  ml konfitur
  • jajko do smarowania

Sposób przygotowania

Z masła, mąki, jaj, żółtek i drożdży wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm. Następnie ciasto kroimy na kwadraty o boku 8-10 cm, każdy smarujemy konfiturami lub dżemem (pyszne z morelowym!), zawijamy trzykrotnie i układamy na blasze. Gdy ciastka podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 st., aż nabiorą złotego koloru.

2
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Szarlotka mamy Maryli

Na ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • duża łyżka 22-proc. śmietany
  • szczypta soli
  • olej (ile zbierze mąka)
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny

Na nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • łyżeczka do kawy ziarenek z pestek kardamonu
  • kilka szczypt cynamonu
  • 100 g rodzynek
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dolewając tyle oleju, żeby się dobrze zlepiło. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki. Lekko podduszamy z przyprawami, rodzynkami oraz cukrem waniliowym na patelni (nie mogą się rozgotować tylko lekko zmięknąć; jeśli okażą się suche, można dodać odrobinę masła lub podlać odrobiną wody).

1/3 ciasta odkładamy, resztą wylepiamy małą tortownicę, formując wysoki brzeg. Nakłuwamy (można obciążyć fasolą) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. na złoto (15 min). Studzimy, rozsmarowujemy jabłka, zaś z reszty ciasta lepimy wałeczki, z których układamy kratkę na wierzchu.

Pieczemy do zrumienienia (ok. 20 min). Dla błysku można kratkę przed pieczeniem posmarować jajkiem.

3
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Drożdżówka z jabłkami marynowanymi w winie

(proporcje na keksówkę o długości 25-28 cm)

 Ciasto drożdżowe:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500-600 g mąki pszennej (typ 500)
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 20 g cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
  • 100 g stopionego masła + 50 ml oleju o neutralnym smaku (ciasto będzie dłużej świeże; można zastąpić stopionym smalcem)
  • masło i bułka tarta?do przygotowania formy

 Marynowane jabłka:

  • 250 ml białego półwytrawnego wina
  • rozkrojona laska wanilii
  • kawałek cynamonu
  • drobno pokrojona skórka z 1/2 cytryny
  • ewentualnie cukier do smaku, jeśli wino jest niezbyt słodkie
  • 2 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)

 Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki (można wziąć pół na pół mąkę i mielone migdały)
  • 2 łyżki cukru (można dać trochę cukru waniliowego zamiast części zwykłego)
  • 2 łyżki masła
  • ewentualnie łyżeczka kwaśnej śmietany

 Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Drożdże wkruszamy do letniego mleka, dodajemy 2 łyżeczki mąki i trochę cukru. Rozczyn oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie dodajemy jajka i żółtka utarte z resztą zwykłego cukru, solą i cukrem waniliowym. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy. Gdy ciasto jest już porządnie wyrobione, wlewamy stopione masło i olej bądź smalec. Zagniatamy dalej, aż ?odejdzie? od ręki. Marynujemy owoce. Wino i pozostałe składniki (poza jabłkami) doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojone jabłka na 30 sekund, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na godzinę, a potem wyjmujemy owoce (wino można wypić, jest pyszne!).

Robimy kruszonkę. Mieszamy mąkę (lub mąkę i migdały) z cukrem, dodajemy masło, rozcieramy palcami. Ewentualnie można dodać śmietanę. Kawałki jabłek wkładamy do ciasta i delikatnie zagniatamy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości, smarujemy wodą i posypujemy kruszonką. Odstawiamy, aby ciasto podwoiło objętość. Pieczemy 40 minut w 170-180 st. Po wyjęciu z piekarnika możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Uwaga: jeśli dodamy do ciasta więcej mąki, da się je rozwałkować. Wtedy możemy jabłka ułożyć pośrodku i zwinąć w rulon, formując struclę. Lub pokroić ciasto na porcje, na wierzchu umieścić po trosze jabłkowego nadzienia i skleić rogaliki albo bułeczki. I struclę, i drożdżówki można posypać przed pieczeniem kruszonką.

4
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Strudel z ciasta filo

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 5 łyżek bułki tartej lub mielonych orzechów
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g rodzynek
  • 6 płatów ciasta filo
  • 150 g roztopionego masła
  • płatki migdałowe
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce i mieszamy z bułką tartą (lub orzechami), cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami.

Zamrożone ciasto filo przekładamy na noc z zamrażalnika do lodówki. Następnie rozkładamy 4 płaty ciasta. Jeden płat smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy płatkami migdałowymi, rozsmarowujemy po wierzchu 1/3 jabłek. Przykrywamy kolejnym płatem, smarujemy masłem, posypujemy migdałami, wykładamy na wierzch 1/3 jabłek itd. Podobnie postępujemy z trzecim płatem.

Czwarty płat kładziemy na szczycie. Strudel zawijamy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy masłem. Pieczemy w 200 st. ok. 20 min. W trakcie pieczenia 2-3 razy smarujemy masłem. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Tort śliwkowy bez pieczenia

Składniki

  • 150-200 g biszkoptów
  • 100-120 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 170-180 g masła + masło do formy
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • cytryna + sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml słodkiego sherry
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 500 g śliwek
  • 200 ml soku jabłkowego

Sposób przygotowania

Kruszymy biszkopty, zagniatamy z posiekanymi orzechami, cynamonem i miękkim masłem. Masą równomiernie wylepiamy spód tortownicy.

Namaczamy w wodzie 5 łyżeczek żelatyny. Mascarpone ucieramy z jogurtem, sokiem cytrynowym, sherry i cukrem. Mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i wstawiamy do lodówki.

Brzeg tortownicy smarujemy masłem, przyklejamy pasek pergaminu o szerokości równej wysokości tortownicy.

Ubijamy kremówkę i delikatnie łączymy z gęstniejącą masą serowo-jogurtową. Wykładamy na orzechowo-biszkoptowy spód, wstawiamy do lodówki.

Śliwki drylujemy, kroimy w wachlarzyki i układamy na zastygającym torcie. Z umytej i sparzonej cytryny cieniutko obieramy skórkę i kroimy ją w paseczki. Posypujemy śliwki na cieście.

Moczymy resztę żelatyny, rozpuszczoną łączymy z sokiem jabłkowym. Gdy galaretka zacznie tężeć, polewamy nią ułożone na torciku śliwki i ponownie wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy i kroimy bezpośrednio przed podaniem.

6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Tarta z bezą i porzeczkami

(forma o średnicy ok. 20 cm)

Ciasto:

  • 170 g herbatników
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 70 g masła

Masa:

  • 3 białka
  • 70 g cukru pudru
  • 100 g uprażonych płatków migdałowych
  • 150 g czerwonych porzeczek

 Oraz:

  • masło do formy
  • ładne gałązki czerwonych porzeczek do dekoracji

 Sposób przygotowania

Herbatniki kruszymy, miksujemy z cukrem oraz rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Zagniatamy, powstałym ciastem wylepiamy formę, którą wcześniej posmarowaliśmy masłem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku (170-180 st.) na jasnozłoty kolor.

W tym czasie przygotowujemy masę: ubijamy białka z cukrem pudrem, dodajemy uprażone migdały i umyte porzeczki (oczywiście bez szypułek), delikatnie mieszamy. Rozkładamy masę bezowo-porzeczkową na podpieczonym kruchym spodzie i pieczemy około 15 min w temperaturze 180 st.

7
Więcej na ten temat: ciasto, jabłka