Pomysły na dania z pomidorami

Magdalena Duklas
Pizza na cieście filo

Pizza na cieście filo (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Chyba nie ma na świecie człowieka, który nie lubiłby pomidorów. Nie ma też książki kucharskiej, która nie odmieniłaby już ich przez wszystkie przypadki. A jednak tomaty wciąż potrafią nas zaskoczyć i pokazać nieznaną stronę swej smakowitej osobowości. W tarcie, w zupie lub w sorbecie.
1 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Pizza na cieście filo

Składniki

  • 70-80 dag pomidorów
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 8 arkuszy rozmrożonego ciasta filo
  • 8 łyżek startego parmezanu
  • 20 dag grubo siekanej niewędzonej mozzarelli
  • 1 cebula pokrojona w cieniutkie piórka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

 

Sposób przygotowania

Pomidory przekrawamy na połówki, usuwamy nasionka. Połówki pomidorów kroimy w plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Smarujemy masłem blachę o wymiarach 45 x 25 cm. Wkładamy pierwszy arkusz filo (jego brzegi mogą wystawać ponad blachę). Smarujemy masłem, oprószamy łyżką parmezanu. Czynności powtarzamy, aż skończy się ciasto. Ostatnią warstwę filo posypujemy mozzarellą i cebulą, na wierzchu układamy pomidory. Posypujemy oregano i tymiankiem. Pieczemy, aż ciasto będzie chrupiące, złote w środku i brązowe na brzegach (ok. 30 minut). Wyjmujemy pizzę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Kroimy bardzo ostrym nożem, bo łatwo się kruszy.

Zdjęcie Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania - 1400 ml - niebieski Zdjęcie Naczynie żaroodporne prostokąt mini 203557 Zdjęcie THK Czarne naczynie żaroodporne podłużne OPT4534
Ceramiczne naczynie żaroodp... Naczynie żaroodporne prosto... THK Czarne naczynie żaroodp...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zupa z żółtych pomidorów

Składniki

 

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szynkę i smażymy, mieszając, 1-2 minuty, aż zacznie się rumienić. Dodajemy posiekane dymki, czosnek i listek laurowy. Nie przerywając mieszania, dusimy, aż dymki będą miękkie i lekko przyrumienione (ok. 6-8 minut). Teraz dodajemy do rondla drobno pokrojone pomidory, wlewamy bulion i wodę, dodajemy sól i pieprz. Częściowo przykrywamy i gotujemy 15-20 minut. Wyjmujemy listek laurowy, jeśli trzeba jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Zupę wlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy sporym kleksem śmietany. Ta zupa jest równie wyśmienita, jeśli zrobimy ją z zielonych pomidorów, A i ze zwykłych, czerwonych smakuje nie gorzej!

3 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Melon z pomidorową galaretką

Składniki

 

Sposób przygotowania

Żelatynę zalewamy zimną wodą (wg przepisu na opakowaniu) i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy 5-6 łyżek soku pomidorowego i rozpuszczamy w nim żelatynę. Łączymy z resztą soku pomidorowego, wstawiamy do lodówki, aby galaretka zaczęła tężeć. Cukinię myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy z sokiem cytrynowym i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Listki bazylii kroimy w wąskie paseczki i dodajemy do cuknii. Gdy tylko galaretka pomidorowa zacznie tężeć, dodajemy do niej cukinię z bazylią i ponownie przyprawiamy pieprzem, szczyptą cukru oraz tabasco. Melona przekrawamy na połowę i wyjmujemy środek. Do melonowych miseczek wlewamy galaretkę pomidorową, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na noc). Przed podaniem kroimy połówki melona w cząstki. Podajemy z twarożkiem i sałatą.

4 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kurczak cacciatore

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (jeśli włączamy termoobieg, do 170°C). Pomidory kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie czyścimy, mieszamy z pomidorami i pokrojoną w cienkie piórka cebulą oraz z 3 łyżkami oliwy i octem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowane warzywa układamy na wyścielonej pergaminem blasze. Pieczemy, co jakiś czas mieszając, aż cebula się przyrumieni, a pieczarki będą miękkie (ok. 50 min). Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Zmniejszamy temperaturę do 170°C (140-150°C, jeśli jest włączony termoobieg). Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i łyżeczką rozmarynu. W brytfannie rozgrzewamy resztę oliwy, wkładamy kurczaka i smażymy, aż będzie rumiany (po 5-6 minut z każdej strony). Kurczaka przekładamy do miski, a do brytfanny wlewamy wino, gotujemy, aż objętość alkoholu zmniejszy się o połowę (trwa to około minuty). Dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dusimy 10 minut. Do brytfanny z powrotem wkładamy podsmażonego kurczaka, wstawiamy na 25 minut do piekarnika (kurczak jest gotowy, jeśli po nakłuciu widelcem wypływa z niego przezroczysty sok). Wyjmujemy, mieszamy z pieczonymi warzywami, dodajemy resztę rozmarynu, połowę bazylii i kaparów. Podgrzewamy razem na małym ogniu (1-2 min). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy ugotowany makaron, a na nim kurczaka cacciatore. Posypujemy resztą bazylii i kaparów.

5 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Pikantny pomidorowy sorbet

Składniki

 

Sposób przygotowania

Sok pomidorowy mieszamy z cytrynowym i przyprawiamy sosem worcester. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Następnie dodajemy sztywną pianę z białek, delikatnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki jeszcze na godzinę. Co 10-15 min mieszamy. Sorbet podajemy pomiędzy dwoma daniami (np. rybnym i mięsnym) dla odświeżenia smaku. Przed podaniem posypujemy oliwkami i dekorujemy bazylią lub miętą.

6 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Pomidorowe sushi

Składniki

  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 mała posiekana cebula
  • 1/4 szklanki oliwy (plus trochę do smarowania)
  • 1 mały listek laurowy
  • 1/4 szklanki sułtanek
  • 2 łyżki rumu
  • 1/3 szklanki ryżu do sushi
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • sól, cukier, piperz
  • mielony kumin

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Pomidory nacinamy na krzyż i blanszujemy 10 sekund. Przekładamy do miski z zimną wodą, następnie obieramy ze skórki. Przekrawamy 2/3 pomidorów na ćwiartki, układamy na posmarowanej oliwą blasze i posypujemy połową czosnku oraz połową tymianku. Pieczemy 3 godziny, aż pomidory się skarmelizują. W tym czasie usuwamy nasionka z pozostałych pomidorów, a miąższ siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę i resztę czosnku, smażymy na maleńkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy posiekane pomidory, listek laurowy oraz resztę tymianku i gotujemy ok. 2 godzin pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (w tym czasie powinien odparować prawie cały płyn). Usuwamy listek laurowy, a sos przecieramy przez sitko. Robimy sushi: namaczamy rodzynki w rumie i odkładamy je na 30 minut. Ryż zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, częściowo przykrywamy i gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Zdejmujemy z ognia, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Potem przekładamy do miski i skrapiamy octem ryżowym. Delikatnie mieszamy widelcem i odstawiamy ryż, aby całkiem ostygł. Następnie dodajemy do niego sos pomidorowy, rodzynki wraz z rumem, orzeszki i miętę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Z ryżu formujemy sushi ręką lub łyżką do lodów, na każdej porcji układamy kawałek pieczonego pomidora. Smarujemy oliwą i oprószamy kuminem.

7 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Pomidory z rusztu

Składniki

  • 80 dag dużych pomidorów
  • 10 posiekanych filecików anchois
  • (mogą być koreczki helskie)
  • garstka posiekanej natki lub świeżego oregano
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki bardzo grubo zmielonego czerwonego pieprzu
  • 1/2 szklanki oliwy

 

Sposób przygotowania

Każdy pomidor przekrawamy na połowę. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Warstwę pomidorów układamy w naczyniu do zapiekania (skórką do dołu). Posypujemy mieszaniną anchois, natki lub oregano, czosnku i czerwonego pieprzu. Przyprawiamy do smaku i skrapiamy oliwą. Pieczemy bez pokrywki ok. 40 min.

Więcej na ten temat: pomidory, przepisy na lato