Sezon na śliwki. 14 przepisów ze śliwkami na ten tydzień

Magazyn Kuchnia
Ślimak drożdżowy ze śliwkami i masą makowo-marcepanową

Ślimak drożdżowy ze śliwkami i masą makowo-marcepanową (Fot. Natalia Nowak- Bratek)

Macie do wyboru kilka pysznych rodzajów śliwek: mirabelki, renklody, no i oczywiście niezastąpione węgierki! My najbardziej lubimy je w cieście lub w jakimś prostym deserze. Wykorzystajcie je wszystkie, bo sezon trwa w najlepsze
1 z 13
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Węgierki pod kruszonką

(dla 3-4 osób)

Składniki

  • 300 g węgierek
  • 80 g mąki
  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • cynamon lub przyprawa do piernika, jasny miód, koniak lub brandy, błonnik jabłkowy

Sposób przygotowania

Robimy kruszonkę. Mąkę, masło, cukier powinniśmy użyć w proporcji 2:1:1. Masło powinno być bardzo zimne. Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko, dodając szczyptę (maksymalnie 1 łyżeczkę) cynamonu. Formujemy kulę, zawijamy i wkładamy do zamrażalnika. Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki. Na teflonowej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Wrzucamy owoce i smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy 4 łyżki płynnego miodu. Dusimy jeszcze przez 5 min z dodatkiem łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika. Na koniec dodajemy 3 łyżki koniaku i łyżkę błonnika jabłkowego. Uzyskaną śliwkową  "konfiturę" przekładamy do małych zapiekanek. Wyjmujemy z lodówki ciasto i ścieramy je na tarce, aby powstała kruszonka. Wstawiamy do  nagrzanego piekarnika (180-200°C). Pieczemy tylko tyle czasu, aby kruszonka się wyzłociła.

Uwaga: potrawa będzie ciekawsza, jeśli do śliwek, na etapie smażenia, dodamy obrane i posiekane migdały.

2 z 13
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Placek mirabelkowo-cytrynowy

Ciasto:

  • 25 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli

 

Oraz:

  • 50 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka + dodatkowy do oprószenia ciasta suchego maku
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 300-400 g czerwonych lub żółtych mirabelek
  • cukier puder

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Rozprowadzamy drożdże w mleku, dodajemy mąkę, cukier, jajka, masło i sól. Zagniatamy i wyrabiamy tak długo, aż ciasto odejdzie od ręki i ścianek naczynia. Przykrywamy je wilgotną ściereczką i pozostawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu, aż wyrośnie i podwoi objętość. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Blachę wyściełamy pergaminem. Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy do wielkości blachy. Przykrywamy, czekamy kolejne 20 minut. W wyrośniętym cieście kciukiem robimy wgłębienia - dość gęsto. Ucieramy cukier z masłem, mieszamy z makiem, sokiem i skórką z cytryny. Masę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Wgłębienia w cieście faszerujemy masą cytrynowo-maślaną i połówkami mirabelek. Oprószamy makiem. Pieczemy 20-25 minut na złoto. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

3 z 13
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Pieczone zielone renklody

Składniki

  • 700 g zielonych renklod (odmiany ulena)
  • sok z 2 pomarańczy
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3-4 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • do podania gęsty jogurt grecki

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Renklody układamy jedna obok drugiej w dużym żaroodpornym naczyniu lub w kilku mniejszych. Polewamy sokiem pomarańczowym, wtykamy pomiędzy śliwki gwiazdki anyżu, skrapiamy syropem klonowym bądź miodem. Pieczemy 30 minut - śliwki powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać, toteż kontrolujemy ich stan podczas pieczenia. Podajemy z jogurtem.

4 z 13
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl

Placek drożdżowy ze śliwkami

na blachę o wymiarach 35 x 40 cm

Składniki

  • 350 g mąki + mąka do posypania stolnicy
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie suszonych)
  • 50 g cukru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 50 g masła skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki pokruszonych biszkoptów
  • 2 kg śliwek węgierek
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • gęsta kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek, wkruszamy do niego świeże drożdże, zasypujemy łyżeczką cukru, mieszamy z odrobiną mleka i mąki z brzegów dołka. Jeśli używamy drożdży suszonych, nie trzeba robić rozczynu, wystarczy wymieszać je z mąką. Przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Gdy rozczyn podrośnie, dodajemy do miski resztę mleka i cukru, szczyptę soli, pokrojone na kawałeczki miękkie masło oraz skórkę z cytryny. Wbijamy jajko, mieszamy wszystkie składniki, a potem zagniatamy ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie do podwójnej objętości - czyli mniej więcej na godzinę*. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy do wielkości blachy. Blachę wyściełamy pergaminem, układamy na niej ciasto, posypujemy pokruszonymi biszkoptami**.
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Każdą połówkę nacinamy w dwóch miejscach (niezbyt głęboko) po zewnętrznej stronie. Śliwki układamy na cieście ciasno jedna obok drugiej - najlepiej, aby na siebie nachodziły, tworząc coś w rodzaju dachówki.
Mieszamy cukier z cukrem waniliowym i cynamonem, połową mieszaniny posypujemy ułożone na cieście owoce. Pieczemy 35 minut w 200°C (bez termoobiegu).
Gorące ciasto posypujemy resztą cynamonowo-waniliowego cukru, kroimy i podajemy, gdy tylko przestygnie - najlepiej z porcją gęstej kwaśnej śmietany.

 

Uwaga:
* Miskę z rosnącym ciastem można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50°C. Dzięki temu ciasto wyrośnie szybciej. ** Surowy placek drożdżowy posypujemy okruchami biszkoptów po to, aby sok, który puszczą śliwki, w niego nie wsiąkał - unikniemy w ten sposób zakalca. Można użyć także zwykłej tartej bułki, ale biszkopty są smaczniejsze.

Autor Olga Badowska

5 z 13
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Odwracane ciasto śliwkowe z cynamonem

Nadzienie:

  • 80 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 10 dużych śliwek pokrojonych w ćwiartki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • po kilka kropel olejku migdałowego i waniliowego

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód. Gdy powstanie gęsty sos, wlewamy go do formy o średnicy 20 cm i wysokich ściankach (co najmniej 5 cm). W sosie układamy śliwki tak, by tworzyły rozetkę. Robimy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Masło ucieramy z cukrem, nadal ucierając, wbijamy kolejno jajka. Dodajemy olejki, a następnie, po łyżce, mąkę z proszkiem, cynamonem i solą. Ciasto wykładamy na śliwki. Wstawiamy na godzinę i 15 minut do piekarnika. Wyjmujemy, studzimy 30 minut. Ciasto okrawamy nożem od brzegów formy. Przykrywamy formę talerzem i odwracamy dnem do góry. Po 5 minutach ostrożnie zdejmujemy formę z ciasta.

6 z 13
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Galareta imbirowa z węgierkami

Składniki

  • 200 g cukru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • kawałek (2-3 cm) świeżego imbiru
  • 1 cytryna
  • 20 śliwek węgierek
  • ewentualnie odrobina cukru
  • 10 płatków żelatyny (lub 10-gramowe opakowanie żelatyny w proszku)

Sposób przygotowania

Miażdżymy i drobniutko siekamy łodygi trawy cytrynowej, umyty, ale nieobrany imbir kroimy w plasterki. W 350 ml gorącej wody rozpuszczamy cukier. Dodajemy trawę cytrynową i imbir, przykrywamy, pozostawiamy godzinę na maleńkim ogniu. Przecedzamy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy śliwki na połówki, usuwamy pestki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, stroną przecięcia do góry, lekko posypujemy cukrem (ale nie jest to konieczne). Pieczemy 5-7 minut w 150°C. Zdejmujemy z blachy i studzimy. Sok, który puściły śliwki, możemy przecedzić i zabarwić nim imbirowy syrop. Podłużną formę na terrinę lub keksówkę wyściełamy przezroczystą folią kuchenną. Namaczamy i rozpuszczamy żelatynę według opisu na opakowaniu. Dodajemy ją do syropu. Trochę syropu z żelatyną wlewamy na dno przygotowanej formy, wstawiamy do lodówki, czekamy, aż ta warstwa zastygnie. Potem układamy na niej połówki upieczonych węgierek, polewamy kolejną warstwą syropu. Gdy i ona zastygnie, kładziemy kolejną warstwę śliwek i syropu, i jeszcze jedną (w terrinie powinny być 3 warstwy śliwek i tyleż warstw galaretki). Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, aby galareta stężała. Kroimy na porcje.

7 z 13
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Tarta śliwkowa

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 200 g zimnego masła
  • 30 ml śmietanki 30 %
  • 4 żółtka

Nadzienie:

  • 2 kg śliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Opuszkami palców rozcieramy ciasto tak, by masa konsystencją przypominała mokry piasek. Dodajemy zimną śmietankę wymieszaną z żółtkami i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię do żywności i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Przygotowujemy nadzienie: umyte śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i cukier, mieszamy, odstawiamy na około 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy o 5-6 cm większej niż średnica tortownicy. Wykładamy nim tortownicę, formując brzeg. W tortownicy układamy w rozetę śliwki, skrapiamy je pozostałym syropem. Pieczemy 45-55 minut w 200°C.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

8 z 13
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Konfitura ze śliwek i kiwi

Na 3 słoiczki o pojemności 0,25

Składniki

  • 1,5 kg renklod
  • 500 g kiwi
  • 800 g cukru
  • 1 limonka

Sposób przygotowania

Śliwki przekrawamy i wyjmujemy pestki, kiwi obieramy ze skórek i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce układamy warstwami w misce, przesypując cukrem. Polewamy sokiem z limonki i odstawiamy na 4 godz. Po tym czasie przekładamy je do rondla, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Konfitura jest gotowa, gdy wylana na talerzyk kropla się nie rozlewa. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy.

Autor: Anna Włodek

9 z 13
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl

Tarta czekoladowa ze śliwkami

Ciasto:

  • 200 g przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 lekko ubite białko

Nadzienie:

  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 700 g śliwek węgierek, wydrylowanych, pokrojonych w ósemki
  • bita śmietana do podania

Sposób przygotowania

Mieszamy mąkę z dwiema łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy masło, wyrabiamy kruszonkę (palcami lub w malakserze). W małej filiżance mieszamy wanilię z 3 łyżkami lodowatej wody, skrapiamy kruszonkę i wyrabiamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, możemy dodać jeszcze łyżkę zimnej wody. Owijamy w folię do żywności i chłodzimy 30 minut w lodówce*.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na wyścieloną papierem do pieczenia formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.
Robimy nadzienie: pomarańczę sparzamy wrzątkiem, i obieramy ze skórki - najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki. Te z kolei drobno siekamy. W rondlu na dużym ogniu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem, skórką pomarańczową, rozmarynem i wanilią. Dodajemy śliwki oraz 2 łyżki wody i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu - śliwki powinny lekko zmięknąć.
Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście i pieczemy jeszcze
35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną - na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Uwaga:
* kruche ciasto można przygotować wcześniej i - owinięte w folię - przez 2 dni przechowywać w lodówce (w zamrażarce przez 2 miesiące).
Upieczoną tartę można trzymać w temperaturze pokojowej do 6 godzin.

Autor: Olga Badowska

10 z 13
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki

  • 1 porcja ciasta wg przepisu podstawowego
  • 3 łyżki + 1 szklanka cukru
  • 1 i 3/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 3 mielone goździki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 laski wanilii
  • około 1 kg śliwek
  • 1 łyżka śmietany kremówki

Sposób przygotowania

Połową ciasta wylepiamy formę do tarty (łącznie z brzegami) i wstawiamy do lodówki na 30 min. Mieszamy 3 łyżki cukru z 1/4 łyżeczki cynamonu, odstawiamy. Mieszamy 1 szklankę cukru z 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu i łączymy z kolejnymi 6 składnikami w dużej misce. Wanilię przekrawamy wzdłuż i zdrapujemy do miski ziarna wanilii. Dodajemy śliwki, wypestkowane i pokrojone na ćwiartki, i obtaczamy je dokładnie w aromatycznej mieszance. Następnie śliwki nakładamy łyżką na ciasto, formując kopiec na środku, dzięki czemu ciasto po upieczeniu nie będzie wklęsłe. Rozwałkowujemy drugą część ciasta. Przykrywamy nadzienie, sklejając je z brzegami spodniej części. Za pomocą ostrego noża robimy trzy 5-centymetrowe nacięcia na cieście, tak by mogła uchodzić para. Wierzch ciasta smarujemy śmietaną (omijamy krawędzie). Posypujemy przygotowaną wcześniej mieszanką cukru z cynamonem. Na środkowej blasze kładziemy spory kawałek folii aluminiowej i rozgrzewamy piekarnik do 190°. Na folii kładziemy naczynie z tartą i pieczemy 30 min, po czym z wystającej folii tworzymy ponad ciastem namiot i pieczemy jeszcze godzinę, aż w nacięciach pojawią się gęste bąble. Ciasto schładzamy w otwartym piekarniku.

Autor: Magda Duklas

11 z 13
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Puszysty placek ze śliwkami i żurawiną

Składniki

  • 500 g śliwek węgierek
  • 3 jajka
  • 300 g cukru
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 375 ml śmietany 18-proc.
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 garście suszonej żurawiny

Sposób przygotowania

Umyte, pozbawione pestek śliwki kroimy w cząstki. Jajka miksujemy z cukrem, olejem, śmietaną, aromatem. Na końcu dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do sporej natłuszczonej blachy do pieczenia (lub dwóch mniejszych form). Na wierzchu układamy pokrojone w cząstki śliwki, między nimi rozsypujemy żurawin. Pieczemy 35 minut w do 190 st. 

12 z 13
Fot. Natalia Nowak- Bratek
Fot. Natalia Nowak- Bratek

Ślimak drożdżowy ze śliwkami i masą makowo-marcepanową

Składniki

  • 375 g mąki
  • 1 torebka (7 g) suchych drożdży
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 g masy marcepanowej
  • 75 g zmielonego suchego maku
  • szczypta cynamonu
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 750 g śliwek węgierek
  • 6 łyżek konfitury morelowej

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka, drożdży, jajka, masła, soli, 60 g cukru i 150 ml ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło objętość. Marcepan ścieramy na tarce, mieszamy z resztą cukru. Zagotowujemy 100 ml mleka z odrobiną soli, wsypujemy mak i cynamon, ponownie zagotowujemy. Dodajemy marcepan, mieszamy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną uprzednio w odrobinie zimnej wody. Ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, kroimy wzdłuż na 3 pasy. Masę marcepanowo-makową wkładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy pośrodku pasków drożdżowego ciasta. Wolne (bez masy) brzegi ciasta smarujemy odrobiną mleka, zwijamy w rulony od szerszej strony. Powstałe rulony układamy spiralnie w tortownicy o średnicy 32 cm. Umyte, przekrojone na połówki oraz wypestkowane śliwki upychamy ciasno pomiędzy wałeczkami ciasta. Całość smarujemy resztą mleka i pieczemy 45 minut w 200°C. Gorące ciasto smarujemy podgrzaną i przetartą przez sito konfiturą morelową.

13 z 13
Fot. Maia Sobczak
Fot. Maia Sobczak

Quinoa na mleku waniliowym

Składniki

  • filiżanka komosy ryżowej (quinoi)
  • 1,5 filiżanki mleka ryżowego o smaku waniliowym
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • maleńka szczypta różowej soli
  • 1 duża gruszka
  • 2 lub 3 śliwki (w sezonie świeże, po nim - ze słoika; ew. domowa konfitura)
  • plasterek świeżego imbiru
  • łyżeczka masła sklarowanego lub oleju kokosowego
  • szczypta skórki otartej z limonki
  • szczypta naturalnego kakao
  • szczypta nasion chia
  • łyżka nerkowców zmieszanych z obranymi migdałami (najlepiej eko)

Sposób przygotowania

Quinoę płuczę dwa razy na gęstym sicie, potem podprażam w suchym garnku i zalewam mlekiem.
Dodaję po szczypcie gałki muszkatołowej i soli, gotuję, aż quinoa wchłonie prawie całe mleko. Następnie przykrywam i odstawiam na kilka minut.

Gruszkę obieram ze skórki, kroiję na ćwiartki i usuwam gniazdo nasienne. Śliwki dryluję i kroję na mniejsze części. Imbir siekam drobniutko.

Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam gruszkę, imbir, leciutko solę, dodaję śliwki i skórkę z limonki. Podsmażam przez chwilę, dodaję szczyptę kakao i chia.

Na małej patelni podprażam mieszankę migdałów i nerkowców. Do miseczki wkładam ugotowaną quinoę, dodaję podsmażone owoce i posypuję prażonymi orzechami. Nerkowce to ulubione orzechy Hugisława, nie mogło ich zabraknąć!

Autor: Maia Sobczak

Więcej na ten temat: ciasto, przepisy na lato, śliwki