Popisowe desery na przyjęcie

Magazyn Kuchnia
Idealne na wizytę rodziny i na przyjęcie ze znajomymi. Przepyszne i bardzo efektowne. Sprawdźcie nasze popisowe desery
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Biszkopt nadziewany owocami

Składniki

  • jajek
  • 100 g masła
  • 200 g białego cukru
  • 200 g mąki
  • 500 ml 36% śmietanki
  • 150 g cukru pudru
  • 600 g malin

 

Sposób przygotowania

??Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa zbieleje i cały cukier będzie roztarty, dodajemy mąkę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem. Boki i dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C. Śmietankę ubijamy z 50 g cukru pudru. Pozostały cukier puder ucieramy z 2 łyżkami przegotowanej wody na gładki lukier. Maliny obieramy z szypułek i odkładamy garść do przybrania. Upieczone i ostudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, usuwamy papier. Długim ostrym nożem wycinamy środek ciasta, tak aby pozostał okrąg o średnicy 4 cm. Środek delikatnie wyjmujemy, podważając od spodu nożem, i kroimy na trzy mniej więcje dwucentymetrowe warstwy. Jedną z nich wsuwamy z powrotem do okręgu z ciasta, aby powstało dno. Następnie wypełniamy środek ciasta bitą śmietaną i owocami. Na wierzch nakładamy drugie kółko z ciasta. Całość lukrujemy i przybieramy odłożonymi malinami. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej przez godzinę. (Obsuszony ostatni krążek biszkoptu możemy zużyć do innych deserów. Np. jako spód do sernika na zimno albo jako składnik puddingu. Zalewamy pokruszony biszkopt dwiema szklankami gorącego mleka, dodajemy łyżkę masła. Odstawiamy na pół godziny. Miksujemy i łączymy z trzema jajami ubitymi z łyżka miodu. Przelewamy do natłuszczonych foremek i pieczemy w kąpieli wodnej ok. 30 minut. Świetne z konfiturami.)

1
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Maślane tartaletki z owocami leśnymi

(dla 4 osób)

 

Tarteletki:

  • 150 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 200 g mąki

 

Nadzienie:

 

Sposób przygotowania

Ucieramy masło z cukrem oraz żółtkiem, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto rękoma lub mikserem ze specjalną nakładką. Ciastem wykładamy foremki i pieczemy przez 15 min, aż tarteletki będą złociste. W tym czasie przygotowujemy krem, mieszając wszystkie jego składniki (z wyjątkiem owoców). Upieczone tarteletki odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wypełniamy je kremem, a na wierzchu układamy owoce. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Możemy serwować z sosem malinowym.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Biszkoptowe ciasto z owocami i galaretką

(Dla 6 osób)

 

Biszkopt:

  • jaja
  • 1/2 paczki cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 11 listków żelatyny
  • 600 g naturalnego jogurtu
  • 100 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ewentualnie 2 łyżki jajecznego likieru

 

Galaretka:

  • 6 listków żelatyny
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 200 g czerwonych porzeczek (lub innych owoców)

 

Sposób przygotowania

Robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, aż zwiększy ona objętość i zmieni kolor na białocytrynowy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i starannie mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy białka. Porcjami dodajemy ubitą pianę do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy gotowe ciasto do formy do pieczenia o śr. 24 cm (wyłożonej papierem). Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-25 min (aż ciasto się lekko zezłoci). Wyjmujemy biszkopt i studzimy.

 

Robimy krem. Żelatynę namaczamy przez ok. 10 min w wodzie. Odsączamy, a następnie rozpuszczamy w 1 łyżce jogurtu (można powolutku podgrzewać). W misce mieszamy jogurt z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Następnie dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy. Ewentualnie możemy dodać likier jajeczny. Gotową masę jogurtową wylewamy na biszkopt i odstawiamy, by stężała.

 

W międzyczasie robimy galaretkę. Żelatynę namaczamy przez 10 min w wodzie. Osączamy, a następnie rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Do rondelka nalewamy wino i wsypujemy cukier trzcinowy. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu i gotujemy 2 min, aż cukier się rozpuści. Do winnej mikstury dodajemy żelatynę. Czekamy, aż ostygnie. Na ciasto z masą jogurtową wysypujemy owoce, po czym zalewamy galaretką winną. Schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Blok lodowy

Składniki

 

Sposób przygotowania

Maliny i jagody gotujemy przez moment w osobnych rondelkach, dodając po 2 łyżki cukru pudru i wody (owoce powinny zmięknąć). Przecieramy je przez sito, przekładamy miąższ do torebek foliowych i wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godz. Mango wyjmujemy z puszek i miksujemy, dodając 100 ml syropu i 2 łyżki cukru pudru, i postępujemy  podobnie jak w przypadku malin i jagód. Sok z limonki, sok oraz skórkę z cytryny mieszamy z pozostałym cukrem, aż cukier się rozpuści. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodając 3 łyżki lodowatej wody oraz sos limonkowy. Następnie wkładamy śmietanę do woreczka i zamrażamy tak jak owoce. Podłużną prostokątną blaszkę do ciast wykładamy na krzyż papierem do pieczenia tak, aby brzegi papieru wystawały poza rant (dzięki temu uda nam się wyjąć i obrócić blok). Wyjmujemy torebki z zamrażalnika. W każdej ucinamy róg i warstwami wyciskamy zawartość do formy (warstwa jagodowa powinna być cieńsza od pozostałych). Wyrównujemy wierzch i mrozimy przez całą noc. Wyjmujemy 20 min przed podaniem i wykładamy na talerz.

4
Fot. Cranberry Marketing Committee Fot. Cranberry Marketing Committee

Muffiny z rozmarynem i żurawinami

(na 12 sztuk)

 

Ciasto:

 

Sposób przygotowania

Siekamy rozmaryn i razem z pokruszonymi orzechami podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekany czosnek, jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy. Mieszamy w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce mieszamy resztę oliwy z jajkiem i maślanką, doprawiając pieprzem. Łączymy obie masy, dodajemy rozmaryn z orzechami, parmezan i żurawiny, mieszamy. W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki. Do każdej nakładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez 25-30 minut. Muffiny podajemy udekorowane porwanym na kawałki rozmarynem.

 

Uwaga: zamiast papilotek możemy, tak jak na zdjęciu, wykorzystać zwykły papier do pieczenia. Trzeba go pociąć na kwadraty o boku 12 cm i umieścić w zagłębieniach formy na muffiny.

5
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Rogaliki z jagodami

Nadzienie:

  • 1/2 kg jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki bułki tartej

 

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 1/2 kg mąki
  • jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła

 

Posypka:

  • 1 żółtko
  • cukier

 

Sposób przygotowania

Jagody myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy i zasypujemy cukrem oraz bułką tartą. Robimy ciasto: drożdże rozpuszczamy w mleku i wlewamy do miski z mąką. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do mąki razem z roztopionym masłem. Wyrabiamy niezbyt gęste ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, odrywamy od niego kawałek wielkości pięści, rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki okrągły placek i kroimy na osiem trójkątnych części. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę jagodowego farszu i zwijamy ciasto, formując rogalik. Robimy posypkę: ucieramy żółtko z 2 łyżkami cukru na puszysty kogel-mogel, a następnie, cały czas ucierając, dosypujemy tyle cukru, by utworzyły się drobne grudki. Posypujemy nimi rogaliki i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w sporych odstępach, gdyż urosną w czasie pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180°C.

6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Torcik z musem herbacianym

(średnica ciasta: ok. 15 cm)

 

Mus:

  • 1 małe żółtko
  • 10 g cukru
  • 80 g białej czekolady
  • 2 płatki żelatyny (lub 4 g sproszkowanej)
  • 200 g 36% śmietanki
  • 20 g zielonej herbaty
  • 20 g likieru Passoa (z marakui)

 

Poncz:

  • 150 g syropu cukrowego (woda z cukrem w proporcji 1:1, zagotowana i ostudzona)
  • sok z 1/2 limonki

 

Biszkopt czekoladowy:

  • jajek
  • 70 g cukru
  • 80 g mąki
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g ciemnego kakao

 

Sposób przygotowania

Robimy biszkopt. Ubijamy jajka z cukrem. Resztę składników mieszamy, przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Wysuwaną z piekarnika blachę wyściełamy pergaminem i rozsmarowujemy na nim masę na wysokość 12 mm. Pieczemy 10 minut w temp. 200°C, studzimy. Z upieczonego biszkoptu wycinamy trzy kółka o średnicy 15 cm (powinny z niego wyjść dwa całe kółka i dwie połówki, z których sztukujemy środkową warstwę torciku). Robimy poncz, łącząc syrop cukrowy i sok z limonki. Nasączamy nim biszkopt.

 

Robimy mus. Ucieramy żółtko z cukrem, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, namaczamy żelatynę. Łączymy przygotowane składniki. Podgrzewamy śmietankę i zaparzamy nią herbatę. Dodajemy do masy kieliszek (50 g) powstałego naparu oraz likier. Resztę herbacianej śmietany ubijamy i delikatnie łączymy z masą. Warstwy biszkoptu przekładamy musem, smarujemy nim wierzch oraz boki. Dekorujemy torcik i wstawiamy go do lodówki, aby masa stężała.

7